• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KVIIIK: U ionic care čističek se ta ionizace vypnout nedá, protože je to jediný způsob, jak to čistí - prach se nabíjí a lepí se na elektrody.
    BESH
    BESH --- ---
    Vzhledem k tomu, ze ziju v Praze, tak tady bezne dycham vzduch s efekty jako kdybych byl lehky kurak. Dopady enormni a nikoho to v zasade nezajima. Stopove mnozstvi ozonu je to posledni, co bych asi resil. :)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Přidám osobní zkušenost: čistička s ionizací nejen že velmi radikálně sníží množství poletujícího prachu v místnosti, ale taky výrazně zlepší kvalitu života jako takového pokud máte alergii nebo astma. Za mě byly dvě čističky s hepa filtry jedna z nejlepších koupí za poslední roky, jedou nonstop a to množství prachu, co z nich vysypávám cca každé dva týdny, je neuvěřitelné. Ionizace bych se fakt nebál, mnohem horší bude v Praze otevřít okno na větračku... (a btw: ta ionizace se u čističek dá vždycky vypnout, takže pak fungují jen jako průtokový vychytávač prachu) #offtopic
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAERO: Vzhledem k tomu, jak malý rozdíl oproti běžnému stavu to je, tak se toho nebojím. Zejména když vezmu o kolik líp se mi s tím dýchá a o kolik míň astmatických příhod mám.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: viz KAERO a pripadne nasledujici.
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAERO: Hygienický limit je 0.05ppm, trvale zapnutá čistička v příslušně dimenzované místnosti nepřesáhne 0.005ppm, běžný pražský vzduch má afaik 0.003ppm.

Ozonovou čističkou jsem myslel skutečný generátor ozonu, takový to co spustíš, utečeš z místnosti, necháš hodinu běžet a pak vyvětráš.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: Ionic care ma ionizator. Kazdy ionizator produkuje nejake mnozstvi ozonu (pokud teda ionizator nema velmi mala napeti, ale to zas jde primo proti funkci nabijeni prachu a odchytavani).
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    HONCKA: Tím jsem dřív foukal PC, ale při stovce za plechovku bych se na Lego nedoplatil. Mám na to kompresor, ale problém je, že to opět vede jen k rozfoukávání prachu (a navíc nevím, jestli není moc silný). Což v Lego místnosti nechci, protože tam tak nějak nejde jen o to prach přemístit na jiný povrch, ale odstranit. Nicméně není to možná marný nápad ve spojení s tou čističkou vzduchu, co to pak pochytá.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ETHAN: ono ti to nejvíc sedne na zem, tam to uklidíš mnohem lehčeji, lego na vystavce nemám, ale mám miniatury co maluju a čistím je stlačeným vzduchem
    https://www.alza.cz/alza-air-duster-400-ml-levne-d12834198.htm
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Ve skutečnosti nechceš ozonovou čističku vůbec, je z toho akorát takový divnosmrad a ničí to všechno vybavení. A proti prachu to nemá žádný účinek.
    Chceš elektrostatickou (Ionic care) nebo s HEPA filtrem (IKEA má docela hezkou zamontovanou do stolu).
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ETHAN: Ty ozonovy cisticky maji vetsinou dva mody, ozon se ma poustet jen na omezeny mnozstvi casu a kdyz v mistnosti nikdo neni, nema to jet fulltime.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    KAERO: Sklo na diorama bych nedostal. My to navíc často bereme do rukou. Jakože třeba s tím městem si syn běžně může hrát. Vidím to na oprašování a luxování kombinované s čističkou vzduchu s hepa filtrem, ale ne s ozonem. To by mohlo snad aspoň v rámci té jedné místnosti fungovat. Lego všude jinde po domě asi bude trpět prachem dál, na to prostě nemám sílu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ETHAN: no jeste je jedno zrejme reseni: kvalitni prosklene skrinky.
    GREW
    GREW --- ---
    ETHAN: V jedny ruce klasickej stetec https://www.hornbach.cz/p/stetec-plochy-81216-1/6749700/ a v druhy ruce vysavac, kterym hned beru ten rozvirenej prach, cistim tak jak lego, tak pc.
    ETHAN
    ETHAN --- ---
    VACA: Díky. Nápadů jsem tu slyšel hodně, ale problém je, že nápady (včetně tohohle) jsem všechny až na to s ozónem, kterému se ale raději přeci jen vyhnu, měl taky :( Já trochu doufal, že se ozve někdo se zkušeností. Ale evidentně tohle nikdo neřeší a nebo toho má tak málo, že stačí prachovka. My máme bohužel fakt hodně prašný interiér. Přijde mi, že to nasbírá za týden tolik prachu, co jsem na jiných místech zvládl mít tak za dva měsíce neutírání prachu.

Zatím plánuju sehnat ten štětec na líčení a koukat po čemkoliv, co bude aktivně chytat prach v místnosti, případně nějaký takový trik s vysavačem, jako popisuješ. Jsem z toho už dost zoufalý, průběžně to všechno myju a zase vystavuju, ale přijde mi, že než skončím, budu moct zase začít. A ta voda tomu taky moc neprospívá, když to má třeba samolepky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    BrickLink Designer Program Series 7 Finalists Announced - The Brick Fan
    https://www.thebrickfan.com/bricklink-designer-program-series-7-finalists-announced/
    KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: ale ja resim draci povstani, to ma zatim jen 2 serie. Ninjago masters of spinjutsu mam cele.
    VACA
    VACA --- ---
    ETHAN: A co dát na hubici toho vysavače punčochu? Pro lepší pocit jistoty třeba ve dvou vrstvách, i když myslim že silonka by jen tak prdnout neměla..
    vyzkoušet se to ale dá nanečisto. Když bych chtěl bejt opatrnej, tak bych si vzal nějakou hadičku kterou bych z jedný straně podélně rozstříhnul, a nastrčil ji kolem dokola hrdla tý hubice vysavače, pak by silonka nešla přes hranu.. (která může mít ostrý otřepy od běžnýho vysávání)
    Sice by se tim trochu snížil tah toho vysavače, (kterej ale asi stejně nechceš mít ultimátní, na to lego..) ale v kooperaci s tim štětcem by to mohlo bejt dobrý kombo..
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    KAERO: musím se podívat, myslím že to mám někde na starém disku v češtině komplet až po S14, a část S15, ale kde jsem k tomu přišel netuším, pokud si dobře pamatuju, tak jsem to tahal z youtube přes yt-dlp...a taky jsem doteď myslel, že to bylo free, stejně jako dreamz, na které šlo koukat přímo na webu lego.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam