• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AXTHEBLego - stavebnice pro vsechny generace
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    A Dutch F1 ACADEMY™ driver. A Dutch Grand Prix. And a Dutch LEGO® lead designer.

KAERO
    KAERO --- ---
    DURDIN: set Bonsai 10281 ma v navodu na zadnich stranach mnoho prikladu jinych Bonsai stromu. Kostky tam sice nejsou, ale prohlizet si ty navrhy bylo skvele.
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    EMMET: nemuselo by být špatné udělat stavebnice s jedním hlavním modelem podle představ lega a pak kostkami navíc na možné varinanty, přímo s nějakými tipy jak to udělat
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    NELLAS: jo, kdyby jen seznam, já měl i takovou hromádku knih, které jsem si koupil, že je někdy přečtu, a pak se z toho stala celá police v knihovně:) Ale já je jendou dočtu, žádné tsundoku nebude, ne.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: no jo, cteni knih neni vetsinova zalezitost, vsak jsem psal ze "Lidi nectou". Ale jsme hrube offtopic.

Ten mechanismus na vysunuti a otoceni vedecke sekce, a nasledne otaceni cele lodi je fakt chytry. Je ukazany tady:
    LEGO Icons 11389 Project Hail Mary Detailed Review - Clever Mechanism, But Something’s Off?
    https://youtu.be/8ifQ6x-f4Kk?si=KusVuYWsEpZGlmx-&t=279
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Nejsem si jistý, jestli jsme si rozuměli - šlo mi o to, že "čtenáři knih" byly vždy jen část populace, nikdy úplně většinová záležitost, i když se lidé s touto zálibou mají tendenci shromažďovat. Takže základní otázka je: A ti známí, kterým je řečeno, že je nějaká knížka super - čtou knihy, nebo ne? Pokud ne, tak jim film zprostředkuje něco, k čemu by se jinak nedostali.
    Pokud čtou, pak bych se zeptal, jestli jsou nabízené knihy jejich vyhledávaný druh literatury. Moje hypotézea je, že se k jejich přečtení nedostanou protože délka jejich seznamu doporučen četby by se mohla používat jako definice potenciálního nekonečna, jak píše NELLAS.

Já už rezignoval na snahu přečíst si knihu dřív než film. Stejně jsou to dvě často dost odlišné verze příběhu. Ale třeba u Eragona byl film tak blbý, že mě to donutilo přečíst si předlohu a zjistil jsem, že s filmem neměla kromě jména skoro nic společného. Moje hypotéza je, že scénář někdo napsal podle toho, jak mu v hospodě v pokročilé podnapilosti někdo převyprávěl záložku na knížce. Protože přesně tolik to mělo společného.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: A to mně stačí zmínit dobrou knížku a hned ji zařazuju na seznam. Taaaaaaaaaaakhle dlouhý. Takže si ji možná přečtu za pět let.
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: ja to spojuju. Dlouhodobe to testuju na znamych. Kdyz jim reknu ze nejaka kniha je super a musi si ji precist, tak vetsina nereaguje. Kdyz je pak zfilmovana verze tak o pribehu mluvi furt dokola. A neni to jedna skupina, je to ruznorode. Znami, rodina, kolegove v praci.
    (A kdyz reknu ze si to chci nejprv precist a pak teprve se mozna kouknu na zfilmovanou verzi, tak se na mne koukaji jak na zjeveni :) )
    EMMET
    EMMET --- ---
    NELLAS: Je otázka, jestli možnost mnoha interpretací není spíš argument pro stavebnici, která otevírá možnosti svobody interpretace, než film, který z toho udělá je drahé 3D puzzle.
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: Já literaturu studoval, vyrůstal jsem spíš na fantasy a sci-fi jsem znal spíš z filmů. Dneska už vím, že skoro nečtu tištěné knihy. Většinu dne koukám do obrazovky a když mohu, nechám rád odpočinout očím, ale myslím, že Anathem by bylo přesně něco, co bych si pustil jako audioknihu. Teď mám zrovna rozposlouchané poslední díly Mycelia trochu se bojím, že až dojdou, nebudu vědět, co dál poslouchat. Miloval jsem Problém tří těles a možná ještě víc Terorii temného lesa, ale ukázalo se, že to velmi rychle natočili jako seriál. Velkou část nejlepších knih někdo natočí. O některých autorech jsem se dozvěděl až když je zfilmovali. A i těch dobrých knih je víc, než kdy zvládnu učíst...

Já bych asi nespojoval to, že to lidi neznají nutně s tím, že nečtou. Čtenářů je v populaci podle mě pořád stejně, jen ty knihy přibývají rychleji, než je v silách člověka je přečíst. Takže bych v těch filmech viděl i pozitiva - občas tak lidé najdou autora, kterého neznali.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KAERO: To máš těžké, kniha je písmenka a i s podrobným popisem k tomu nemáš jeden vizuál, který by každý poznal. Tam pracuje představivost každého čtenáře trošku jinak. A určitě bude jednodušší zpracovat vizuál z filmu než ho vymýšlet podle knihy.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    KAERO: mě napadl Snowcrash, stačil by Hiro se svojí pizza dodávkou a Y.T. na skejtu ; ]

Vor už by byl too much :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    EMMET: Ja netvrdim ze stoji za to delat stavebnici podle knihy ktera nebyla zfilmovana. To by Lego asi proste neprodalo takovy set. Ja tvrdim ze je spousta skvelych knih, ktere ale vetsina lidi nezna do te doby nez to nekdo slavny zfilmuje, a pak najednou je ten pribeh slavny i kdyz ta kniha tu byla treba 40 let. Teprve zfilmovanim se vytvori dostatecny trh aby pro to Lego udelalo set. Protoze lidi nectou, lidi musi mit pribeh zpracovany do hybajicich se obrazku aby se namahali vnimat.

Takze cekam az zfilmuji Gateway od Pohla, nebo mozna Berserkri od Saberhagena by mohl byt dobry akcni popkulturni film, na to by lidi hodne chodili a pak by z toho bylo lego plne vrazednych robotu! Moji srdcovku Anathemu asi nezfilmuji, to je pro beznou populaci moc komplikovane. Ale mozna cokoliv od Gibsona, spravne cyberpunkove lego bych si fakt nechal libit. Klaster svateho Leibovitze bych taky bral vsemi deseti, chramova lod plna vynalezu by byla sranda, a namet je zfilmovatelny vyborne. Ringworld, to by mohl byt set s rekordnim poctem dilku. Stir z hyperionu, treba by udelali spoustu stribrnych dilku...
    EMMET
    EMMET --- ---
    KAERO: A jaký by byl příklad knihy, podle které by stálo za to udělat stavebnici, která nebyla zfilmovaná?
    KAERO
    KAERO --- ---
    KVIIIK: hm, rocky me neurazi. Ale urazi me ze v popisku je "Mission Length: 13 Earth Years". Pricemz doopravdy doba mise byla 13 roku let tam, a 4 roky na navrat brouku, ne? 13 pozemskych let je predpokladana doba doziti toho kosmonauta. Coz je teda drsne kdyz to tam takhle napisou :)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    KAERO: mně by teda víc prudilo, že Rocky není postavička ale jen změť dílků :( (btw:film sice kvalit knihy nedosahuje, ale rozhodně je to povedená a důstojná adaptace pro široké publikum. I jako fanouškovi knihy se mi líbil.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Koukam ze je set lodi podle filmu Spasitel (Project Hail Mary). Film jsem nevidel, ale trochu dost me prudi ze vec musi byt zfilmovana aby se stala znama. Lidi nectou :( Hadam ze kdyby Jackson nenatocil Pana prstenu, tak Lego o tohle tema ani nezavadi.

No a dusledek je ze mame set podivne lodi podle filmu misto podle me logictejsi lodi podle knihy:

https://www.lego.com/en-us/product/project-hail-mary-11389

Verze podle knihy od OrchardBuilds:

https://rebrickable.com/mocs/MOC-270636/OrchardBuilds/hail-mary-full-of-grace/#details
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    KAERO: ano. jaguar e type je najkrajsie auto na svete. povedal to aj enzo :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    HADIAK: nejkrasnejsi auto na svete? Ale oficialni lego model Model Lamborghini Miura jeste neni.... ;)
    BATY
    BATY --- ---
    HADIAK: Já zachytil a po delší době autíčko, do kterého asi půjdu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam