• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALYX: na sevření v zápěstích je dobré cvičit techniku lepivých rukou.. ;o) vyzkoušeno z praxe.
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    ALYX:jj vim o cem mluvis...mozna prekvapive byla tohle jedna z z prvnich veci co sme se ucili...teda zacinali sme u jedny ruky ze predu..pak krizem a pak obe zepredu apak obe zezadu...ale i na to je uplne v pohode trik...
    (si pamatuju jak mi bylo 12 mela sem zapesti jak hulcicky a kluci me trapili tak az sem mela uplne otekly rudy ruce a myslela sem ze mi je zlomej...kdyz se s nima budu snazit pohnout..a najednou lup ho a byli na kolenou...(teda...tim ze sem konecne prisla jak na to...:-)(ale chvili to trvalo to jo...de o to "pouzit boky"..dostat tu ruku pred stred tela a snizenim teziste a naslednym narovnanim se..hotovo....protoze nohy ti u toho nikdo neblokuje...:-))

jj psala sem to tam i niz..ze bohuzel....uz i v realu..
    jinak na ulici bohuzel overeno..sice uspesne...ale prece jen necvicila sem to abych si to musela overovat ikdyz sem zjistila ze se to hodi.......
    a dodala bych ze to funguje...
    ALYX
    ALYX --- ---
    SHIRLEY: staci kdyz te kamos chytne za obe ruce za zapesti a zadnou jeho energii nevyuzijes, ani s nim nehnes, ma chvat jak sverak ;))
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    CYBEKOTLIK: jinak nevim trochu to na me pusobi ze jen proto ze znas lidi ktery to nedokazou pouzit a trva jim to nebo neco..nebo ze mas rad a adorojues neco jinyho nez je aikido..tak vubec nechces nemuzes pripustit moznost ze by se v nem nekdo dokazal naucit mnohem vic nez prezentuje nejakej jeden jedinec tady na pseudo dobrejch treninkach...
    nerikam nic o tom ze je to nejskvelejsi vec na svete..ale rikam ze v tomhle ohledu jako ma sovje kvality...nad dzudem a karatem ja jakozto treba slecna ty vyhody vidim a me to dost dalo...a z tehle trech nabizenych napriklad pro "neznou divku" nejvhodnejsi..ale urcite sou i jiny reseni...a rada se o nich dozvim..
    jen teda kdyz uz se tak poustis do toho aikida tak by me zajimalo odkud ty znas ty jeho "hranice" a nedostatky..kdo tim krmil tebe nebo teda kde si co jak delal... :-))

SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    jinak teda shodan asi tak 6let (dal sem nepaskovala protoze enbylo potreba a halvne nebyly prachy.)...ted nejakou dobu necvicim kuli skole a zas asi budu pokracovat
    jinak jako michal banas, martin petrdlik, ondra malina, mares, jirka marek tenkrat i zacatky vailanta sem stihal..(to bylo fakt vtipny a presne tkaovy to nanic aikido jak rikas...).. driv petr krumphanzl stefan stennud, nishio, tanaka, shishya a dalsi noel nebo jak se menuje a tamty dalsi dva frnacouzove jeste par svedu a tak.......takova ta starsi skola...
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    CYBERKOTLIK: hmmm :-))...aikido sem delala 10 let prostridala docela dost ucitelu sama sem i jednim dost dlouho musela byt a byla...podle urovne mych zaku atd soudim ze docela dobrym...takze kdyz tu treba neco rikam o aikidu tak to neni na zaklade mych nejakych vysnenych vybajenych naivnich predstav..ale zkusenosti...
    to ze ma podobne zaklady a vzniklo z nich vim...koneckoncu taky sem si neco malo o historii jeho vzniku precetla a dozvedela se,....dzudo vubec nepodcenuju ale taky moc dobre vim proc sem si nevybrala prave dzudo...a kdyby meli s aikidem tak moc podobneho tak to nejsou dva "smery"...
    a pokud uvidim nekolik slecen ktere jsou normalnimi prumernymi dzudistkami a alespon na tatami si bez problemu poradi s 110 kilovymi normalnimi prumernymi dzudisty tak uverim...protze v aikidu to neni problem a vicemene je to jev ktery muzes videt kazdy trennik pokud tam je nekdo techto rozmeru a nejaka drobna slecna...
    jak rikam rada se necham presvedcit..a proti dzudu nic nemam...jen sem zatim nikoho takoveho nepotkala...:-)

jinak...uderovy techniky i kopy sou tam docela dost rozebirany a navic kazdy vstup mas zalozeny na uderu...videl si nekdy nekoho z japonskych ucitelu ze skoly nishia treba..?
    on kdyz cvici tehcniky vypada to jemne az jako balet...ale kdyz se zastavi rozebere to a krok po kroku ti pomalu ukaze tehcniku zjsitis kolik je v ni uderu...(nemluvim ted o tech "baletakach" co tu mluvej neco o nishiovy ale nic moc to s nim nema spolecnyho)
    a to jestli to nekdo necvici na treninkach neznanamena ze to aikido nezahrnuje...

jinak nevim...fakt zalezi ke komu chodis a jak sou vedeny treninky...taky sem jich ti par v praze videla a netvrdim ze sem tu zadne nenavstevovala ale priznavam ze s nima moc spokojena nejsem..resp pokud by to melo byt to jediny kde bych se ucila....nstaci to..suohlas... takze pokud soudis na jejich zaklade tak dost chapu tvoji skepsi k tomu...
    taky sem si ale najezdila par seminaru...a naucila sem se tam dost zajimavejch veci..treba i jak opileho cloveka(ktery ano nevnima prilis bolest a je dost ohebny) bez problemu vyvist..nebo jako treba kdyz du ja po ulici a snazi se me nejakej oplzlej typek objimat nebo cokoliv jinyho...
    mozna ze kdybych chodila sem v praze na nejaky ty trenninky neznala jiny ucitele a nebrala si od kazdyho enco..tak ano..chodila bych tady s falesnym pocitem a a ni bych necekla..ale takhle...smele si dovoluju trvrdit ze chodim po ulici s nefalesnym pocitem a ne a az ted po letech ale uz mnohem driv..ale asi je to dost tim ze sem se od zacatku nefixovlaa na jednoho ucitele rychle sem se ucila a dost sem se toho dozvidala..a pak kdyz sem sama vedla treninky snazila sem se tam dat i techniky ke kterym se jini dostanou az po letech ale ne proto ze by byli tak tezke ale ze je nikdo moc neuci..a pritom sou to takove kratke a ucinne zpusoby jak se branit...:-))
    ale asi to bylo dost tim..ze sem vedela co je potreba ty lidi naucit driv...vedela sem co se naucit chteji a prizpusobovala sem ty trenninky jim a snazila se aby byly co nekprinosnejsi...pro vsehcny strany..

jinak na ulici bohuzel overeno..sice uspesne...ale prece jen necvicila sem to abych si to musela overovat ikdyz sem zjistila ze se to hodi.......
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    paneboze, podle tech reci vas tipuju na prvni az druhej kyu:)))

Muzes mi Shirley rict, kam presne chodis a kterej sensei ti cpe do hlavy tyhle moudra?:)
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    SHIRLEY : no nejdele na tom imho trva dostat ty spravny reakce do podvedomi, aby se techniky staly automatickymi...nekolik let to urcite trva ale tech nize uvadenych 10-15 let me prijde hodne pritazene za vlasy
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    ALYX: a co je teda podle tebe "lepsi nez aikido"?
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    ALYX: nemuzu souhlasit... nejde o dobu jak dlouho cvicis ale jak ses sikovnej..kdyz trochu zapojis mozek a dojde ti ze to ze musis prijimat a vyuzivat energii utocnika nejsou zadny keci a pochopis co se tim chce rict...tak rychle cvicis fakt dobre...je pravda ze zalezi na uciteli kolik technik te treba nauci nebo jak te necha postupovat..ale nemsuis umet hend od zacatku 30 technik..staci kdyz se naucis jednu velmi dobre...:-)
    jinak mam vypozorovano ze vetsinou se holky uci rychlejc..a ze zacatku casto maji docela naskok nad klukama....je pro ne snazsi do toho zapojit intuici a vypracovat techniku neni nic slozityho...
    ikdyz je fakt ze nektery slecny to brzo prestanou brat vazne a bojej se treba obcas bejt durazny a pak ta technika trpi..ale to je az pak dal...

KRVAVY_KRUMPAC: jj rpesne tak..;-))
    ikdyz neni divu je to "mladej sport" a vlastne vznikl i na zaklade resp inspiraci z nekolika jinych v te dobe uz trochu rozvinutych bojovych umeni...
    ALYX
    ALYX --- ---
    CYBERKOTLIK: asi tak, poulicni bitka je neco jineho nez tatami
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SHIRLEY: ehm, tvuj prispevek je tvoren trosku naivnimi predstavami, on ti ri jiste ashrak vysvetli, jak je to s tou silou v judu:)
    Pro predstavu - aikido a judo maj takrka totoznej zaklad z kteryho vznikaly...

no a jednostrane zamereny jednoznacne je - zcela vynechava uderovy techniky a kopy v cele siroke skale (az na vyjimky:)

aikido je klasicke bu a ne sebeobrana - todzil v tom ej asi takovy, ze zatimco sebeobran ma za cil naucit KAZDEHO PRUMERNEHO CLOVEKA po par lekcich nejakym zpusobem se branit, aikido te to nenauci...pouze nektery kteri vydrzi drit dlouha leta treninky se dostanou po 10-*15 letech nekam, kde by mohli aikido skutecne pouzit k boji.

Pevne doufam, ze nedelas aikido a nechodis po ulici s falesnym pocitem bezpeci, ktery ti rika ze nezalezi na sile ani poctu utocniku, a tve aikido to zvladne....ale spis mi prijde ze jsi clekem klasicky nekym indoktrinovana:)
    KRVAVY_KRUMPAC
    KRVAVY_KRUMPAC --- ---
    SHIRLEY: ad. aikido --> jsem docela s udivem pozoroval jednu cca 150cm slecnu jak triskala po tatami s 2m typem :-))
    to univerzalnost me opravdu fascinuje
    ALYX
    ALYX --- ---
    SHIRLEY: no bez problemu taky ne, to musi taky delat dyl, aby to holka zvladla
    SHIRLEY
    SHIRLEY --- ---
    a co treba aikido..?:-)
    to je presne to co je vhodne do takovehle situace...ja osobne kdykoliv ho mam nekomu blize priblizit tak ho nazyvam pro laiky takovou japonskou vymakanejsi sebeobranou...nezalezi na velikosti a sile utocnika ani na poctu..samozrejme je potreba nejakej ten trenink....ale i s malem se toho da vic zvladnout...samozrejme zalezi na uciteli (ale to asi u vseho)...hlavni vyhoda je ze neni to nijako jednostranne zamereny...techniky nejsou upjate jednim smerem (treba jen zalozene na sile nebo jen na rychlosti nebo jen na ...)..ale je v nich zahrnuto vice prvku...z vice bojovych umeni i vypozorovanych jen tak ze zivota....takze se lehko da poradit s nekym kdo dela jiny bojovy sport nebo ma jine rozmery nez vy...
    zatimco treba takove dzudo je zalozene hlavne na sile a ja jakozto slecna trebaze bych byla dobra dzudistka asi tezko trisknu s 110 kilovym typkem...jakozto aikidistka ale bez problemu...:-))
    a karate..no podle me zalezi kdo ho vyucuje a co vsechno se v nem uci..ale je pravda ze treba klasickej sotokan nebo tak je na sebeobranu nedostatecnej...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    NAVARA: o tom prave je sebeobrana - obsahuje v sobe nacvik jak psychicky spusti fyzicky reakce.

Tehdejsi trenink te na to ani pripravit nemohl, nebot k tomu nebyl urceny:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CYBERKOTLIK: tak bohuzel jsem se nikdy - mimo zinenku - nesetkal se situaci, kdy bych stal pouze proti jednomu protivnikovi :)

Zpetne jsem si dokazal predstavit, jak by to slo resit - smerovali me ke zdi, takze bylo o co s jednim z nich prasit, etc, etc - ale v te situaci kdy jsem byl v oblezeni me to proste nenapadlo. A tehdejsi trenink na boj psychicky urcite nepripravoval - vzdy slo o situace, kdy jsem nebyl ani v riziku zraneni (zivota jsem nebyl snad jeste vubec nikdy), coz je proste prepadeni o necem jinem.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    no ona sebeobrana zalozena na judu a karate je dost zastaralej system z dob davneho komunismu, kdy tu nic poradne jinyho nebylo.

na druhou stranu, Navaro, proti dvoum utocnikum te nejakym jednoduchym zpusobem nepripravi nic - sebeobrana je vec ktera pracuje s pomerem mezi dobou travenou na treninku a vysledkem ktery dosahnes.

Naproti tomu by ti mel trenink vytvorit psychicky a fyzicky vzorec chovani pri beznem napadeni jednim clovekem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALYX: jj, hod figurkou je velmi zakerny chvat :)

ASHRAK: co realne pouziti juda k obrane? skoncil jsem s nim ve chvili, kdy plne rozehraty z treninku jsem venku pres veskerou snahu potkal dve o hlavu vetsi etnika a byt bych nemohl byt pripraven (vzhledem k tehdejsim podminkam) lepe, proste jsem nevedel co s nima... (nakonec teda skoncili skopani do kulicky, ale to nebylo judem...) - mel jsem tehda za sebou asi 2 roky, ale to uz bych se mel preci ubranit dvema netrenovanym pobudum...
    ALYX
    ALYX --- ---
    a co sachy?
    ASHRAK
    ASHRAK --- ---
    Ták, změnil jsem úroveň diskuze na poloodbornou, a taky doufám, že se to tu trochu rozhýbe...Ptejte se, mějte dotazy, návrhy a nápady... Co se týče odpovědí , myslím si, že jsem celkem způsobilý odpovídat na otázky ohledně džuda a sebeobrany, trochu méně karate a trošinku málo a čistě teoreticky ostatních bojových sportů... Popřípadě můžu prohledat moji celkem (podle mého) rozsáhlou bibliotéku a/nebo se za vás kouknout na netu ;)
    Plánuju sem taky hodit fotky mě s mými Mistry, ale až nás vyfotím, takže to vidím tak na tento víkend...Sebeobrana (+ ostatní s tím spojené - jako džudo a karate) je můj velký koníček, proto bych byl nerad, kdyby tento klub zakrněl...
    Pište mi i třeba, co byste chtěli v záhlaví nebo v anketě a tak ;) Poksím se vyhovět...
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Kdo rychle dava, dvakrat dava.
    Neslouzi utek ke cti, ale ku zdravi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam