• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ASHRAKSebeobrana a sebeochrana - teorie a praxe
    V této diskuzi se nebude striktně dodržovat rozdíl mezi sebeobranou a sebeochranou. Rozdíl mezi sebeochranou a sebeobranou je v tom, že v sebeochraně je kladen větší důraz na neublížení útočníkovi, kdežto v sebeobraně na tom tolik nezáleží. Samozřejmě v praxi většinou sebeochrana kontinuálně přechází v sebeobranu.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ode mne doporučená literatura ke samostudiu (vyzkoušeno):
  • V. Lorenz, K. Zrůbek: Judo, technika chvatů v postoji, Olympia, 1991
  • R. Hladík, T. Petrus: Kung-fu, Naše vojsko, 1992
  • A. A. Lebeda: Sebeobrana - sebeobranné umění pro každého, Olympia, 1984
  • V. L. Levský: Sebaobrana karate, Šport, Slovenské telovýchovné vydateľstvo, 1972
  • R. Srdínko: Malá škola juda, Olympia, 1987
  • R. Srdínko, M. Vachun: Judo - technika vybraných chvatů a trénink, Olympia, 1984
  • A. Matras: Sebeobrana, Naše vojsko, 1959
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeobrany, Naše vojsko, 1980
  • V. L. Levský: Sebeobrana 500 chmatov - Karate, jiu-jitsu, sambo, TJ Červená hviezda Bratislava, 1968
  • I. Fojtík: Aikido cesta harmonie, Naše vojsko, 1993
  • Z. Náchodský: Učebnice sebeobrany pro každého, Futura, 1992
  • I. Jindřich, J. Müller: Příručka sebeochrany - Páky, jejich mechanismus, nácvik a použití, Naše vojsko, 1980
  • A. Matras: Sebeobrana ženy, Naše vojsko, 1968
  • H. Wolf: Sebaobrana s použitím džuda, Šport, 1985
  • V. L. Levský: Škola sebeobrany, Šport pro TJ Červená hviezda, 1966
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A tady je seznam mých oblíbených stránek s budo:
  • www.czechjudo.cz
  • www.czechkarate.cz
  • www.judoinfo.com
  • www.sambo2002.narod.ru
  • www.jiu-jitsu.nsk.su
  • www.bojovaumeni.cz
  • www.kodokan.org
  • www.europejudo.com
  • www.ijf.org
  • www.sambo-federation.cz
  • www.bsambo.ru
  • www.sambo.spb.ru
  • www.bojovaumeni.ru
  • www.britishjudo.org
  • www.taijutsu.kvalitne.cz
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Zde moje oblíbené on-line prodejny s bojovými potřebami:
  • www.hayashi.cz
  • www.ipponshop.cz
  • rozbalit záhlaví
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    ANARCHY: o to žádná - jedno bez druhýho je o ničem, to KM taky řeší hned v dalším sledu.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    EMDEE: Hlavne jen uhybanim a krytim se protivnika nezbavis, jen trochu odlozis chvili, kdy Ti nakonec ranu prece jen da... Abys boj ukoncil, tak utocnika proste aspon docasne zneschopnit/zlikvidovat musis...
    DISPARITY
    DISPARITY --- ---
    EMDEE: Me to zní tak, že když už na takového nováčka někdo zaútočí/bezprostředně se evidentně chystá zaútočit, je pro nováčka snažší mu jednu vpálit, což může boj i ukončit, nebo ho aspoň dostat do výrazně výhodnější pozice, než čekat na jeho úder a doufat, že zvládne a hlavně vůbec stihne zareagovat tím správným způsobem...

Ale možná jsem to jenom nepochopil a CYBERKOTLIK nás tu nabádá mlátit lidi :-)
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CYBERKOTLIK: nejde mi o flame ani slovíčkaření, snažím se dopátrat jádra pudla. Jakej je teda rozdíl mezi tím, jestli říkáš že A je lepší než B nebo když řekneš, že Bje nevýhodnější než A.
    Abych si to ujasnil, psal jsi "ale lidi se ucej reagovta ne utocit, coz je ve rvacce pro novacka imho velka nevyhoda" to pro mě vyzní jednoznačně jako že je jednoznačně lepší se naučit útočit než mít zmáklou obranu (automatickou reakci na útok). Jinak formulováno obrana je nevýhodnější než umět útočit. ?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    EMDEE: ja nepsal ze je to lepsi, ale ze to je pro novacka velka nevyhoda.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    NELDOR:
    To je potřeba brát ze dvou pohledů:
    1) Je potřeba zdůraznit rozdíl mezi WTF a ITF variantou TWD. Dělal jsem několik let ITFko a ano, člověk se naučí techniku kopů a krytí, ale z pohledu boje je člověk prakticky nepoužítelnej, pokud mu nevyjde první útok nebo obrana (velmi pravděpodobné) nebo se nebojuje s někym, kdo dělá taky jen ITF a dodržuje pravidla :)))
    2) Pokud vím, tak i ve WTF je celá řada zakázanejch technik, na který se tudíž nedriluje obrana/útok - mám na mysli věci jako útoky pod linii pasu, rozkrok, krk, záda... a tam vidim zásadní problém. V reálu jsou tyhle věci jedny z prvních co na tebe někdo zkusí (v pořadí pravděpodobnosti to vidim hned po útoku na hlavu).
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    CYBERKOTLIK:

Souhlas s tím, že věšti frekvence opakování menšího množství technik/drilů je rozumnější strategie pro začátečníka až mírně pokročilýho.

Nesouhlas s tím, že umět zaútočit je lepší než umět zareagovat na útok. Tedy vycházím z předpokladu, že se bavíme o většině normálních lidi v naší populaci (tedy nemluvím o agresivních a psychicky labilních jedincích). Ono totiž málokdo má náturu a chuť dát tu první ránu (situace od situace) nehledě na to, že z pohledu legislativy (jsou-li svědci/kamery...) jsi pak v roli útočníka a tedy automaticky viníka i když proti tobě stojí agresivní hrana nebo víc potencionálních útočníků. Nezpochybňuju, že ten, kdo inkasuje první ránu je v obrovský nevýhodě, ale právě tam se mi líbí drily KM, kdy jde primárně o to naučit se zareagovat automaticky ni na načekanej útok a dál zareagovat podle situace.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SM4SH: tak u vseho zalezi na trenerovi, ale u boxu kdyz si budes davat jen ruce kolena lokty a klince tak to pojedes to porad dokola a pokryjes tim zaklad, tj umet zautocit. u km je tech tehcnik hodne (zbrane, vice protivniku, apod) ale lidi s eucej reagovta ne utocit, coz je ve rvacce pro novacka imho velka nevyhoda
    SM4SH
    SM4SH --- ---
    CYBERKOTLIK:
    CYBERKOTLIK: Trochu mi neni jasnej tvuj postoj vzdyt kdyz v jednom prispevku napises, ze nejrychlejsi cesta jak se naucit branit je dokola zkouset situace ktere muzou vzniknout na ulici a pak v dalsim napises, ze bys spis nez KM doporucil thajskej box tak si tim podel me protirecis.

Je dost mozny ze se pletu ale co tak vim tak v KM se prevazne drilujou modelovy situace z ulice (i treba proti vice protivnikum ) a v thajskym boxu se uci jak porazit soupere v ringu podle pravidel s rukavicema a ve stejny vahovy kategorii..Nemuzu si pomoct ale pro relativne rychle nauceni se aspon zakladu sebeobrany me osobne tak nejak zni lepsi KM..
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: v tom druhym odstavci jsem nemluvil ciste o km, ale vseobecne. osobne kdybych mel novackovi doporucit vybrat si mezi pul rokem thajskyho boxu a pul rokem km, tak mu urcite doporucim muay thai
    no nektery veci v km moc realny nejsou, ale to uz je zas na jinou debatu
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: No, ona KM prave neni vubec zamerena na sparring nebo zavody, nesoutezi se v ni prave proto, ze to neni sport a ani si to na sport nechce hrat, a z toho mala co jsem videl, mi prave prijde trenink zamereny vyslovene na realne situace ve kterych ke konfliktech dochazi, s pouzitim celkem dost maleho mnozstvi technik...
    Urcite existuji i jine styly boje beze zbrane, ktere jsou stejne, nebo mozna i vice efektivni, ale proste primocarost a relativni jednoduchost reseni ruznych konfliktnich situaci v KM mne pomerne zaujala, i kdyz ji osobne necvicim...

A nesporuju tim rozhodne Tve zkusenosti, ktere jsou rozhodne o hodne vetsi nez moje, popisuju pouze svuj dojem, jaky na mne Km udelala...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: s tim (vicemene) souhlasim.
    tady se ale tvrdilo, ze km to nauci nejrychleji, a na to sje reagoval (tedy, ten extrem jsem si nevymyslel ja:)

k tomu vicemene:) Rychlejsi metoda existuje, akorat musi byt trenink oprosten od zbrani (pro novacka zbytecna komplikace) a zameren jen na zakladni situaci, ktera vznikne pri beznym konfliktu na ulici. nesmis resit tehcniky vhodny pro sparring ci zavody, a soustredit s ena drilovani par jednoduchejch kombinaci vychazejici z toho, co se nejcastejc ve stretu deje. zrovna v kam se uci spousta veci, ktery imho clovek v baru vubec nevyuzije (to samy ale i v jinejch bu). Zkratka komplexnost jde proti rychlosti vyuky, cim mene technik, tim vetsi sance ze aspon jednu pouzijes
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: IMHO argumentujes extremem - neznam bojove umeni nebo styl, kterym dokazes z nuly, bez predchozich zkusenosti a treninku, po pul roce az roce treninku s jistotou zastavit rozjetyho bijce o vahovou kategorii tezsiho - to proste jde jen pokud ten rok venujes treninku rychleho taseni a pudove strelby - ale beze zbrane ne...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SM4SH: no jasne, ale jsou ty lidi schopny tou otevrenou rukou orpavdu nekoho sundat? na kurzech dke sem byl ja byli i ruzny pocilajti apod, ale rozdil emzi cvicenci, kteri meli boxerskou prupravu a mezi temi, kteri nikdy nic necvicili, byl propastnej. a ty kroky do rozkroku - zkus si to nekdy proti rozbehlymu cloveku, 95% pripadu trefis nohu. tvuj optimismus teda rozhodne nesdilim, zvlast u tech holek, touz je uplne mimo
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    ANARCHY: Ja ti nevim. Ze vsech stran slysim obdiv ke KM, ale zatim jsem realne nepotkal nikoho z KM, kdo by si akorat nehral na zabijaka a pritom prd z toho. Ale asi jsem proti tomu zbytecne zaujatej, u me se KM trosku zdiskreditovala tim kolotocem kolem licenci a skoleni treneru.. znama se zucastnila, jak sem do cech meli privezt nejakyho toho izraelskyho mistra (detaily nevim, mam to jen od ni a pak jsem to uz nesledoval) a jeji jednoznacnej dojem je - tahani prachu z kazdyho okolo. dobry PR, ze to je smrtici obrana pro civilisty, dobry PR, ze to je super vejvar pro certifikovany instruktory, a ve vysledku jen predrazenej kurs na efekt...
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    REFLEX: Zajimave, ja delam taekwondo (WTF) ted druhym rokem, a zadneho modleni jsem si zatim nevsiml, a za kazdou chvilku, kdy si behem treninku muzu aspon na chvilku sednout, jsem vdecny :-))
    SM4SH
    SM4SH --- ---
    CYBERKOTLIK: tak ono zaklad vetsiny technik v KM pokud vim je vykryt/vyhnout se utoku a hned jit do proti utoku kde se vetsinou pouzivaji udery otevrenou rukou(prave proto aby clovek minimalizoval moznost zraneni), prsty do oci nebo kopanec do rozkroku..a proto to bejva pro zacatecnika relativne snadno a rychle osvojitelny..jinak pokud vim tak pri treninku KM se cast venuje jak treninku uderu tak i sparingu - ale to hodne zalezi na trenerovi. Takze si myslim ze i 60kg holcina se muze po pul roce trenovani KM naucit jak efektivne kopnout 70kg borce do kouly :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: to je jedno, proc co byl vyvinutej, otazka zni, jeslti to minimum technik bude po pul roce schopnej EFEKTIVNE pouzit 60kg student proti 70kg bitkarovi, kdyz neumi poradne prastit pesti, chapes.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: To rozhodne nepopiram, ale tech technik se v KM uci nepomerne min nez ve vetsine jinych bojovych stylu, a je to styl vyvinutej prave pro ucinnou sebeobranu v realnych podminkach...
    Znamy ma za dva roky treninku KM instruktorskou licenci, a nemyslim si, ze neopravnene...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: no ty "likvidacni techniky" sou dost casto zalozeny na uderech, a pro novacka kterej ty udery nema nadreny to nekdy bejva dost problematicky
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    diky, asi nejspis obejdu par klubu a vyzkousim co mi sedne

ja delal v mladi asi pul roku Taekwondo, ale bylo to presne, jen sezeni na zemi a modleni se k nakymu paprdovy na fotce :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam