• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILAZAJICEKs detmi a pro deti ...tvorba, volny cas, rodicovstvi, cinnosti, vyroba, uceni, vychova
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    NACITALKA: vyrukovat nemelo znamenat nabehnout na ne a spustit :]] Kazdopadne bych i s faktem sprateleni s rodinou byla velmi opatrna. je jasny ze pres net se spatne komunikuje, kdyz se nezname a taky jen z vypraveni nemohu a ani nechci nikoho soudit, ci rovnou diagnostikovat. To mi neprislusi.
    Chovani toho chlapce aspon dle tveho popisu mi prave trochu hyper. pripomina. Zvlast v tech situacich ktere jsou trochu emotivne vypjatejsi. Ma problem si to vsechno v sobe usporadat a je z toho zmateny, protoze on to jeste jinak neumi a nebude umet dokud k tomu sam nedozraje. Muze to trvat chvili, ale i par let, nekterym i cely zivot. / dospeli, kteri nemaji praci, staleho partnera a neustale stridaji/

    Proto bych s rohovorem byla opravdu velmi opatrna. Je-li klucina pouze nevychovany, poslou te nekam, nebo to prejdou. Ale je-li opravdu "zivejsi" z jineho duvodu, tak tam rozhovor proste nepomuze a naopak ty rodice opravdu vic srazi. Protoze oni s tim prakticky nic nemohou udelat.

    Deti jsou strasne citlive tema a zvlast tam, kde se neco deje. I sebelepsi pratelstvi muze skoncit zle, jakmile dojde na problemy deti a jejich upozornovani.

    Neber to ode me prosim nijak zle. Chapu tvou situaci i zpohledu matky, ktera to resi ve sve skolce taky - memu diteti je "ublizovano" a taky se to snazim resit. U nas je to jen na urovni nasi rodiny

    Drzim vam palce at se spolecne dostanete k necemu rozumnymu povede to pro vsechny spravnym smerem:]
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    FOXOVA: o poruchach vim, zajimam se o cloveka, medicinu, psychologii, pedagogiku atd., na rodice rozhodne nechci "vyrukovat", s ucitelkami mluvim, se svymi detmi to prave taky probiram, oni jsou take nejsou uplne v norme, proto je dulezite mluvit jasne, strucne, jit na uroven ditete, aby me opravdu vnimal a opakovat, rozhodne se na nej nezlobim, je tezke si takhle povidat jen pres monitor, musela bys me ted znat vic, rodice urcite nechci vinit, zazlivat jim neco atd., nez jim, dospelym, neco reknu resim velice dlouho jakym zpusobem... i s vami tady, ted.
    S jeho rodici jsme na velice pratelske urovni a toho kluka mam rada. A protoze deti ve skolce vzdy tise pozoruju, nez si me vsimnou, a to uz pres tri roky, tak jsem par tech situaci zazila. Je na nem videt, ze tak reaguje kdyz nevi co ma delat, kdy si presne chce bud hrat, nebo se kamaradit, ale navenek to vyjadri hrube, machisticky - je zmateny. Stale premyslim jak mu pomoct.
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    FOXOVA: Fakt je ten, že rozdílná výchova, názory se ukazuje všude, ve školkách, školách, centrech...a pokud jsou tvoje děti vnímavější a citlivější, těžko budeš řešit jejich strasti vždy změnou dotyčného ústavu...

    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    NACITALKA: vis co, ono je nekdy toto chovani i z jineho duvodu... Napr ADHD. A ver ze rodice techto deti jsou zoufali, vycerpani a neustale obvinovani z nedusledne a spatne vychovy. Rodice co maji hyperaktivni deti, se mohou na hlavu stavet a to dite udela presne neco jineho. to ze dite utika, podnecuje ostatni deti a je vuci nim agrasivni patri k teto poruse. A to ze jdete kolem nej a on ti strci do dcery , z jeho pohledu znamena toto: "Ahoj, pojd si semnou hrat..."
    tyhle deti maji socialne spolecenske problemy, oni proste nechapou co a kde delaji spatne. A sami jsou nestatni protoze nemaji kamarady a tak se snazi na sebe jeste vic pozornit vetsima saskarnama. To se pak hodne projevuje napr. na zakladce. ted se to da jeste omluvit tim, ze je to dite. Tahle porucha je bohuzel spatne resitelna zvlaste pro ucitelky a rodice ostatnich deti. To ze si tatinek neco zamumlal a pousmival se vubec nemusi neznamenat, ze je mu to jedno.

    Samozrejmne ze jsou i rodice, kteri chovani sveho ditete za hyperaktivitu zamenujou a je to pro ne jednoduzsi, nez nest nasledky a zasadne vychovu zmenit.

    jestli ti mohu radit, driv nez vyrukujes na rodice, zkus si jeste o tom nejdriv promluvit s ucitelkami ve skolce, zda to dela i jinym detem a zda uz to s rodici resili. Skolka je od toho aby tyto veci resila. Pokud presto trvas na rozhovoru, bud velmi opatrna a diplomaticka. Nezapomen, ze kazdy rodic ma nejlepsi dite na svete a jen velmi spatne se priznava ze je nekde neco spatne. Mnozi si to nepriznaji cely zivot. Protoze to co pro dite delas, delas s nejlepsim svedomim a predstava ze jsi jako rodic selhala je opravdu velmi bolestna.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    skolku menit nechci, ostatni deti jsou v pohode a chci aby se s tim ty moje naucily zit a pracovat, posilovat se vuci te situaci, to je jasne... a dnes mi malej hrde rikal, ze kdyz sly s detma na prochazku a ten z jeho dvojce zacal zlobit, tak presel k holcicce co sla sama a nenechal se strhnout ke zlobeni a toho druhyho to taky preslo, a na to jsem hrda!

    spis mi jde o toho kluka jak jsem uz psala, je mi ho lito, protoze je v podstate hodny, ale nema sve vnitrni hranice a to si myslim, ze to je predevsim vychovou, rodic by se mel zajimat, jak se dite napriklad v te skolce chova a mluvit s nim o tom, casto, pri kazde prilezitosti, jedine tak se to zapise do podvedomi... a tech prilezitosti je mnoho, nektere veci pochopi az po delsi dobe, coz neni duvod to vzdat.

    mluvim hlavne z te zkusenosti, kdy jsem byla s oba chlapci a tatinkem toho kluka na nakupu, kluk utikal daleko, mluvil sproste, podnecoval k hloupostem, tatinek se usmival, nezretelne zamumlal, ze si to doma vyridi, bezvysledne, ja okamzite reknu co nema delat, jak to udelat spravne, nevyhrozuju a i kdyz neco opakuji casto, tak to ale efekt ma, pokud bych mu nic nerekla, z ceho by poznal, ze se to nedela? a kdy by k tomu dospel?

    FOXOVA: jsem mama, a resila jsem to vecne a v klidu, nikoho jsem nevinila, jen poprosila aby s nim o tom vic mluvila, i tomu klukovi jsem to uz nekolikrat rekla... nejsem konfliktni typ, ale resim, co si myslim, ze je dulezite.


    _AMBRA_: Anicka dneska zaslapla schvalne brouka, pote co jsem ji rekla at ho necha jit svou cestou, ze stejne jako my nekam miri. tak nasledoval rozhovor o zivotech, rodinach, velikostech a doufam, ze priste to uz neudela, vzdycky jim reknu, ze je to taky clen nejake rodiny a ze ted uz nikdy nedojde kam potreboval, ze to mohl byt tata nebo mama a ted se jich nikdo nedocka, zatim je to to nejucinejsi...
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    _AMBRA_: zmenou skolky sepreci nic nevyresi. Vzdy se najde a v kazde skolce jsou zivejsi deti.
    tenhle problem pak bude i ve skole, kde se to projevuje podstatne horsim chovani v mnohem vetsim kolektivu. To by pak musela resit zmnenu i zs....
    To ze se dite projevuje treba agresivneji vuci jinym, vubec nemusi jeste znamenat neduslednou vychovu rodicu, nebo ze dite je zle. ....
    FOXOVA
    FOXOVA --- ---
    NACITALKA: ty jsi to s rodici resila z pozice jako ucitelka ms, nebo jako matka svych deti ktere dostavaji podpasovky?
    _AMBRA_
    _AMBRA_ --- ---
    NACITALKA: teď jsem si úspěšně smazala slohovou práci na téma utlačované děti ve školce, možná by tě to ani nebavilo číst, takže jen ve zkratce :))

    Mrzí mě, že tohle musíš řešit, a ráda bych tě nějak podpořila, bohužel si myslím, že děláš pro zlepšení situace maximum, a je jen na tobě, jestli změnit školku nebo ne. (Snad jen...aby to nebylo "z bláta do louže")

    Fakt je ten, že rozdílná výchova, názory se ukazuje všude, ve školkách, školách, centrech...a pokud jsou tvoje děti vnímavější a citlivější, těžko budeš řešit jejich strasti vždy změnou dotyčného ústavu...nevím no, je to fakt zapeklitý :/

    já se třeba teď děsím chování našeho 2.5 letého Davida. Jakmile se na hřišti sejde se školkou, začne jančit, řádit, skákat na děti, tahat je za kapuce atd., takže mu vysvětluju, že se to nedělá, že se to dětem nelíbí. Dneska chtěl šlapat na berušky a dělat jim bebíčka. "Mami uděláme belušce bebí, jo, pojď." Jako, kde je chyba? Manžel byl svého času vegan, zvířata máme rádi a naše dítě takhle....:D

    No nic, držte se!!!
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Achjo, jedno dite ze skolky mi dela starosti, muj malej tam uz nechce chodit, protoze ho bije, nebo podnecuje ostatni k takovymu nepratelskymu jednani, a to i vuci moji dceri - vcera se ji zacal s dvema jinyma smat, jakym zpusobem ji svacinu, okamzite jsem zakrocila a snazila se jim vysvetlit, ze to ublizuje, ze se nemaj jinym posmivat, tezko to napsat, ale snazim se jim to vysvetlovat tak, aby si sami na sobe predstavili ten pocit a nedelali to, ne zle, ale vazne, protoze tohle chovani nelze podporovat... tesne predtim mu i ucitelka velice vecne vycinila, kdyz nejakyho kluka bouchnul.

    Nejvetsi problem jsou ale jeho rodice, jsou hodni, i ten kluk neni "zly", jen mu nedavaji mantinely kdyz je potreba, tata mu rekne "pockej doma si to povime" - k cemuz myslim ze nedojde a dite pak uz stejne nevi o co se jedna.

    S detma si o tom hodne povidam, o moznych duvodech, proc se tak ten kluk chova, aby umely jasne rict Dost, tohle se mi nelibi!, nenechaly si tim srazit vlastni vedomi, rekly to ucitelce [coz uz jsem rada, ze se moc nenadava na "zalobnicka" - protoze veci se musi rikat, nelze to nechat byt]

    S jeho mamou jsem mluvila uz pred dvema lety, kdy malyho shazoval na zem kdyz jen kolem nej prochazel... obavam se proto, ze se to nezlepsi, pokud rodice nezacnou jednat... reknu jim to znovu, nemohu to nechat jen tak, zbytecne by si ublizoval i jejich syn.

    jak tohle resite?
    KEYA
    KEYA --- ---
    KATJA: Vedu cvičení pro rodiče s dětmi a loni jsme v červnu cvičili místo v tělocvičně venku - můžu kdyžtak poslat svoje přípravy - a jako zítra ve čtvrtek a nebo dnes?
    KATJA
    KATJA --- ---
    nemáte nějaký tipy, co dělat zítra dopoledne na kroužku s maminkama a dětma, který musí být z technických důvodů přesunut na ven (zahrada, prolejzky atd.) Dětem je 2 - 3 roky, tak ještě nezvládaj takový ty kolektivnější hry...
    zatim mám připraveno, že budou hledat po zahradě pet víčka a třídit je podle barev, nějaký běhání na hřišti, něco s obručema kdyžtak... ale chtěla bych fakt využít toho prostoru venkovního... díky moc za každý podětný nápad..

    a chtěla jsem vám říct, že se mi líbí, jak jste kreativní a moc se mi váš přístup i nápady líbí, zkusím taky něco použít (nejsem v tomhle oboru úplně zkušená a děti sama nemám, ale učím se, no.. :) )
    MAKU
    MAKU --- ---
    GIO: jasný, že to nemusí být blízké každému mi přijde naprosto normální. Spoustu dětí to ale ani nezjistí, protože je rodiče na takový typ táboru nepošlou. I to o těch "slečinkách" se vlastně týkalo více rodičů - jsou to rodiče, kdo do určitého věku tábory vybírá.
    GIO
    GIO --- ---
    MAKU: jo, a bude to predevsim o vedoucich, to rozhodne..
    GIO
    GIO --- ---
    KLAARKA: to nepopiram, ale mi zkratka neucaroval, a to jsme jezdila s rodici pod stan a s kamarady na tury po horach taky, jen ty tabory organizovane a hromadne me proste vubec nechytly. ja jen pridala svou zkusenost jako dukaz toho ze clovek nemusi byt rozmazleny frfna, co by nejradsi sedel jen u tv, a stejne ho tabory bavit nemusi.. kdovi, treba ten vas by mne bavil, ale to uz nezjistime.))


    MAKU: no, trampsky, zalesacky, indiansky skautsky, mi je to fuk, vsechno spatny pro mne, a larp obzvlast, ale druhym to neberu, vazne jsem jen chtela rict, ze to jeste furt neznamena, ze kdyz nekdo nechce na tabor, ze je "slecinka"...
    KEYA
    KEYA --- ---
    KLAARKA: Mě se ten váš tábor líbí moc... skoro bych tam i dceru poslala (je jí teď 7 a letos pojede na svůj první 14ti denní tábor sama v létě). Nemůžu ji tam poslat proto, že by byla smutná, že nejede s kamarády, které zná ze školy a tak. U nás tady vznikl tábor, který pořádají rodiče pro své děti a děti svých kamarádů a známých - sešla se tam parta, co se zná ze školy školky a tak... Takže letos to máme jasné. Pokud se to neosvědčí, tak jste moje varianta pro příští rok :).

    Ti kamarádi, na jejichž tábor dcera jede, ještě propagaci řeší pořádáním několika polodenních akcí v průběhu celého roku (před vánoci, jaro...), na které mohou děti přijít i s rodiči a ti tak mohou vidět, jak vedoucí pracují s dětmi, jak působí a prostě si je trochu obhlídnout naživo. Myslím, že tohle je celkem příjemný způsob, jak zjistit, kam dítě posílám a s kým. Protože v dnešní době to je opravdu riskantní přihlásit je na tábor jen podle informací z letáčku nebo internetu.

    Možná zkus ještě tenhle klub: [ KLUB POKROČILÝCH RODIČŮ aneb co všechno vydržíme - našim dětem vstup přísně zakázán ] tam mají větší děti :).
    MAKU
    MAKU --- ---
    Ono i mezi skautskými oddíly jsou dnes rozdíly - osobně taky Skauta kvůli té vojenské organizovanosti moc nemusím, ale kamarádka třeba chodila do "indiánského", to už se Skautu skoro nepodobalo. Bude to dost o vedoucích.
    Já tábory v dětství nenáviděla - posílali mě od 1. třídy na 4 týdny do chatičkové obludnosti pro 400 dětí, pak jednou do stanového cca pro 50 dětí, ale ani tam se mi nelíbilo. Nadšená "tábornice" jsem začla být od 12ti let díky malému tábornickému oddílu, kam jsem pak chodila i přes rok a časem dělala několi let vedoucí. Byl to takový zálesácko - indiánský styl (rozhodně ne trempský či skautský model) časem pak díky vedoucím přibyla experimentální archeologie, LARP.
    KLAARKA
    KLAARKA --- ---
    GIO: ale on taky neni tabor jako tabor. ja jsem treba na tento typ klasickeho tabora zacala jezdit az v 18 jako vedouci a zadnou skautskou prupravu za sebou nemam a tim padem mi to ani neni nijak blizke. u nas se nevztycuje vlajka za hromadneho zpevu, nenosime na krku mamuti kly a tabornicke odrhovacky typu stanky jsem rovnou zakazala :) vedouci jsou vsichni vysokoskolaci, z toho nekteri studenti vytvarnych skol, a proto nelpime na taborovych kycich, myslim, ze se snazime deti vest ke vztahu k prirode a obecne okolnimu prostredi, ale soucasnymi zpusoby, ktere jsou nam blizke. vymyslime kazdy rok nove hry, vyblbneme se na kostymech, diplomech, zkratka na vsem, co deti na tabore provazi, myslim, ze to nadseni z nas prechazi i na deti a ze je to proste sranda pro vsechny zucastnene.

    ja osobne jsem jezdila jako mala na hromadne tabory treba pro sto deti, kde se spalo v chatkach, chodilo na diskoteky, od 13 tajne popijela cervena poezie... v te dobe se mi to libilo, protoze jsem neznala nic jinyho, ale zpetne je mi lito, ze jsem nemohla zazit nic poradnyho jako ty "nase" deti ted.
    GIO
    GIO --- ---
    tak ja treba osobne byla na tabore jednou, abych si to vykousela(protoze jsem tam nechtela jet uz rovnou) a uz jsem tam nikdy nechtela, zato se sborem na soustredeni jsem jezdila furt, trikrat rocne na kratsi a jednou v lete na velky ctrnati denni. u taboru klasickych nejak mi nevyhovoval a dosud nevyhovuje ten "trampsky" model no..nemam rada ani tu hudbu treba, zpivani u ohne, zalesacke triky a tak.. jsem spis zoolog nez prirodovedec, jestli mi rozumite.))
    pritom nemam problem jet do prirody, spat ve stanu, nemyt se dva dny,) ale tabory mi proste k srdci neprirostly, tim spis, kdyz jsem byla v osmnacti na navsteve za kamarady ve skautskem, a deti tam budili v sest rano revem a vyhanenim ze stanu, to jsem se vylozene rozcilila a zarekla se, ze me deti na tabor nikdy nebudou muset. pokud nebudou chtit samozrejme.. dneska jako matka jsem trosku mene ultimativni, protoze zastavam nazor, ze dite si ma zkusit vsechno, co chce(v ramci rozumu samozrejme).. ale nutit ho rozhodne nebudu. mne taky nikdo nenutil..
    MAKU
    MAKU --- ---
    NACITALKA: běžně na hřištích potkávám děti, co se nesmí zašpinit (Nelez na tu klouzačku, je tam písek! Nesedej si, je to zaprášené! Nesahej na to, máš rukavičky!), pak osobně znám takovou, co 5ti leté dcerce hubovala, že běhá v sukýnce - v sukýnce se přeci totiž neběhá. Pak je to hodně o vzorech: i v rodině máme děvčátka, co se štítí bahna, pavouků, pavučin, nebaví je pohybové aktivity, protože jsou pak zpocené a taky je to fuška, cokoli co zavání fyzickým nepohodlím či námahou dělají nerady...(poznávám v nich maminky). Jinak já mám drtivou většinu kamarádů z turistických, tábornických či vodáckých oddílů a z těch je pochopitelně většina "normální". Z táborů mám zkušenost, že děti co nikdy předtím k táborové romantice (a táborové práci a "nepohodlí") nikdy předtím nepřičuchli, tak mají s aklimatizaci poměrně dost problém.
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    i kdyz jsem vlastne zazila maminku co neskutecne zesmesnila a vynadala diteti ze si ve skolce umazal kalhoty na "ven", to jsem nepochopila jak si predstavuje, ze si dite bude venku hrat...
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    ted by me zajimalo, jestli znate osobne nejakou takovou "dnesni" maminku, ja totiz nikoho? otazku myslim zcela vazne...
    protoze ty duvody, ktere vyjmenovavate, ze odrazuji, me spis prijdou jako plus...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam