• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMONO_BURUBojová plemena - výměna zkušeností, zážitky ... ,,Bojová plemena” - výměna zkušeností, zážitky ...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TUKI: ale ano, s tim ja bohuzel musim souhlasit. Mam tam jediny ale - jsou poradl idi - chovatele, kteri se snazi o zachovani plemene v tom "puvodnim" slova smyslu. A i kdyz jim k chovnosti staci udelana napr. ZM, jdou na vrchol...
    TUKI
    TUKI --- ---
    GIO: omlouvam se Ti za me pravopisne chyby. moje zvirata su moje deti, a k dokonalosti se je snazim dovest, a o tom ZE je ROBOT dokonalej si rozhodne nemyslim. pokud nekde chybi pismeno tak si ho opravdu domyslim, v tom problem nevydim. ale pravdepodobne sem stravil vic casu vycvikem a Ty zase diktatama v pravopisu.
    TUKI
    TUKI --- ---
    MATHEA: ok, ok, promin ale ja sem NIKDE nepsal, ze Ty si to nekde psala. ale jak sama pises mnoho chovatelu se = bohuzel mnozitelu. a bohuzel dnesni standarty sou mnohokrat spis k politovani, a nebo se ruzne obchazej. celkove vzato material se z meho pohledu(20let) stasne zhorsil. myslim tim pracovni plemena. zdravi a hlavne psychika.
    GIO
    GIO --- ---
    TUKI: myslis, ze je nejak vyrazne na skodu, ze muj pes kdyz vysavam, vstane a jde pryc, narozdil od dogy, ktera lezi i kdyz ji vysavam u hlavy? no, nemyslim si. ja nemam psa na dokonalost, ale jako pritele, vis. staci mi, ze je slusny, vim jak zareaguje, podle toho k nemu pristupuji jak doma, tak venku. nepotrebuji robota. pokud ti chybi pismeno ve slove kromě , tak si ho prosim domysli, myslim, ze kdybychom si zkusmo dali nejaky diktatek, cumel bys, jak jsem na tom s cestinou,))) ale kdyz se v tom potrebujes hnacat, tvuj job.)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TUKI: to sem nikde ani nepsala:) Ale rozhodne bych delala velky rozdily mezi chovatelem a mnozitel (at uz s PP nebo bez). A normalni chovatel ti prave nerekne - jo, ten pes vam vyhraje MS/dozije se 150let v uplnem zdravi/vyhraje Crufts..
    TUKI
    TUKI --- ---
    lidi myslim ze si v podstate rozumime, me slo o to ze nemuze chovatel(mnozitel) zarucit na 100% zdravi a povahu. muze mit predpoklady, to ano. vzdy je to polotovar. dulezity je vycvikar, metodika vycviku. plemeno bojove,pracovni, atd. je taky jen predpoklad. mam znamou co mela prazskeho krysarika a ten mel 14 skousek, a obrany delal tak krasne a ciste ze by mohl zavodit, kdyby mel o 20kg vic. naucit psa dobre kousat, neni problem, ale dobre a rychle poustet uz je horsi. rozumime si doufam. a ten silvestr byl jen priklad, a v pripade GIO doporucuju pomalu odstranovat KROM (vys.), to slovo se totis obevuje temer vzdy. muj pes je v pohode KROM ...... . a to je ten problem. v Tvem pripade vyzadovat to co pejsek umi i pri pustenym vysavaci. Stizene podninky. a to je spojene s tim KROM. tot metodika.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    GIO: ale vsak jo, to je presne ono. Balon se treba neboji absolutne, Bublina je posr..strachy z rachejtli, bourky...Ona je cita vseobecne, Balous je happy dog, o spatnejch zazitcich nevim, na cvicaku mela strelbu klidovou. Jenze vis prd, co se kde kdy mohlo stat, u ceho sem zrovna nebyla.
    Ale kdyz vidim, jak se dneska velka spousta "spickovejch" psovodu chova ke svejm psum, je mi blivno. A kdyz na cvicaku vidim, jak naprosta nemehla, kery nemaj paru o tom, jak pracovat s ostnacem ci elektrikou, deoru pri obranach na svyho psa vsechno mozny, a pak se deeesne divej, ze jim to poradne nekouse.. Todle je proste o lidech a holt na spicku nema kazdej pes, ale tak to bylo dycky...Pravda je, ze vseobecne se k chovnosti pozadavky snizujou, coz je desna skoda, ale furt to neznamena, ze ti psi nemakaj...
    GIO
    GIO --- ---
    MATHEA: ano, najit kvalitniho psa na praci je vzdycky ukol pro ty, co je potrebuji, umet si vybrat stene, ktere ma vlohy, geneticke predpoklady a povahu. pes na praci je polotovar, kde krom toho, co jmenuji velice zalezi na tom, kdo s nim pracuje...

    a muj pes teda neni bojove ani pracovni plemeno(i kdyz s tim bojovym, furt v nem tu argentinu proste vidim, a nejen ja..) a na silvestra nema sebemensi problem, neboji se niceho, krom vysavace .))
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TUKI: twe, toho psa ma v rukou naprostej amater (muj tchan, kdysi mel nejakou poulicni smesku prtavou akorat, je to pejskar naprosto bez ambici), pes je gaucak. Ale nejsem kreten a poznam psa s chuti do prace, kerej je zdrave sebevedomej. Kor dyz ho tu mam na mesic na hlidani a sem s nim temer non stop. Tim, ze "aportuje jak vino" jsem nemyslela, ze ma dokonalej aport, ale to, ze do toho ma obrovskou chut a je na ten aport namotivovanej. Nerekla sem nikde, ze by ten pes vyhral mistrak bze. Je to jen naprosto typickej zastupitel plemena, nic vic, nic min. Ale o to jde, v PP chovu. Odchovovat vrhy, ktery maj vlastnosti, jaky ma dany plemeno mit. Ano, najit vysoce kvalitniho psa na praci je problem, ale to neni problem PP chovu. Ono jde taky o psovoda, o trendy ve sportu, ve vycviku, ktery jsou mnohdy bohuzel naprosto zcestny. A jde taky kurnik o to, ze kdyz dneska vetsina psu cvici IPO, pac pak muzou vyjet do sveta, tak se nediv, ze neaportujou na Silvestra o pulnoci, kdyz se strili x metru od placu.
    TUKI
    TUKI --- ---
    MATHEA: nadherne,inteligentni vnimave a s obrovskou chuti, to tu ma asi kazdy, se sveho pohledu, aportuje jako vino a kousal BY kdyby. kdyby to tak bylo, byl by kazdej 10 mistr sveta. skuste aport, nebo cokoli z vykonu o pul noci na silvetra, a pokud to zvladnete ste dobry.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TUKI: jenze furt se da najit, kdyz chces a zajimas se. Vybirala sem pred 2 lety NO pro tchana, chtela sem psa, kerej ackoli z nej mel bejt (a je:D) pes rodinny, bude typickej a zdravej predstavitel v povaze..a zadarilo se, je z nej nadherny, inteligentni, vnimavy zvire so brovskou chuti do prace. Aporter jak vino, kousal by jako das, kdyby se s nim samo delalo odmalicka..Jasne, zadnej chovatel ti nemuze zarucit, ze to bude stopro zdravy, povahove takovy, jaky ma byt, ale jsou chovatele, ktery se o to snazej a ve vetsine pripadu jim to vychazi. Znam spoustu chovatelu, ktery kryce vybiraj veelice dlouho, pozorne, jezdej se na nej koukat pri praci, vycviku...tak to ma vypadat a zaplatpanbu este furt nekde vypada.
    TUKI
    TUKI --- ---
    MIKEYLA: to o cem mluvis, je ale spis teorie, rizene chovy,smlouvy, atd. pro me to nezajistuje vubec nic. kdyz sem nucen dat uspat zvire na 7 mesicich, RTW s PP tak opravdu nemyslim na tech posr...10tis co to stalo, a chovatele bych musel zmrzacit kdybych ho vydel. dnes je to samej mnozitel, do tech rizenejch chovu se dnes dostane kde jakej krypl. a povahove dobreho psa pouzitelneho k vycviku dnes clovek hleda taky tezko, protoze projde taky vsechno. a podle toho to taky vypada.
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    TUKI: bohužel, stát se může cokoliv:((( a u chovu s PP si myslím, že je aspon zaručení v případě nezdravého štěněte, že by vám měl chovatel min. vrátit peníze, koupě štěněte je pošetřené smlouvou, za naší MIunku tehdy chtěli majitelé 3000 (za roční kříženku nedotčenou výchovou), k tomu pak ještě po zjištění hluchou a kdyby nebyli původní majitelé rádi, že jí nechceme vrátit, kdo ví, zda-li by nám peníze vrátili (žádná smlouva samozřejmě nebyla), dneska je každý 3. dalmatin hluchý, ale řízený chov zaručuje, že pořídíte-li si štěně s PP, hluché nebude, chovatel nesmí takové štěně prodat a vyšetření se dělá všem štěňatům z vrhu. Hluchota dneska bohužel bývá častá i u ostatních plemen :((( , proto jestli dalmatina, vždy s PP a nebo s vyšetřením sluchu..
    GIO
    GIO --- ---
    a pokud mate i zdravotni testy, je to ciste tvoje vec no.) probrala bych s veterinarem,zda ma fenka nejake mozne riziko pri brezosti/porodu vzhledem k stavbe tela, nejakym neduhum a pod..
    GIO
    GIO --- ---
    KOMAR_D: asi joo.)
    KOMAR_D
    KOMAR_D --- ---
    GIO: no nee,to jsem jeste nestihla,mela bych???
    GIO
    GIO --- ---
    KOMAR_D: doufam, ze sis predtim pecliveprecetla i diskuzi pod tvym rpispevkem.)
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    MARTIN_531: ne, na to sem prave nezapomnela, proto nechapu, proc nechapes muj postoj. Btw - taky sis tam vybral cistokrevny zvire a ne krizence :P
    GIO
    GIO --- ---
    MARTIN_531: No ptotěš.)
    MARTIN_531
    MARTIN_531 --- ---
    GIO: z dobrého zdroje sem dozvěděl že muj smradoch už otcem je, s kníračkou, to museli bejt pěkný štěňátka panečku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam