• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    dokonce uz i na zahradu nam vlezly..
    Po obede poslu fotku :)
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    CLOVICEK: jasně, souhlas, musel bys to mít 50krát do roka na jídelníčku, aby se nasáknutý škodliviny nějak výrazně projevily. ber mě s rezervou, jsou to rozumy od člověka co si strčí cigáro do huby a pak lamentuje nad houbama uprostřed Ostravy :)
    POOWL
    POOWL --- ---
    V bazaru ksem objevil starsi verzi tadytoho odsavaciho zvonu na zavařování:
    Odsávací zvon (vývěva) na zavařování - 750,00Kč: SONIX, výroba kuchyňských potřeb: škrabka, otvírák
    http://eshop.sonix.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=11&products_id=245
    Mohlo by to být dobrý v tom že odsaješ vzduch který je při skladování sušiny ve sklenici nežádoucí.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    STICKYGREEN: To je asi tak stejné, jako bych řešil, že většina mouky, cukru atd. je vyrobena ze surovin, které rostou kolem dálnic, u měst, nebo průmyslových podniků. Jasně, houby těch sraček do sebe natáhnou více, než jiná "flóra", ale nežeru je po kilech a pravidelně, abych se nad tím musel pozastavovat, nebo tomu přikládat nějaký význam. Tvé pravidlo, že rostou, nebo nerostou... Rostou určitě, jen je asi často prostě nenajdeš. Znám místa, kde šlápneš na spadané listí a noha ti klesne o 30 čísel, jaká je tam vrstva, stačí lehce odhrnout a sbíráš. Holt každý to má jinak. Já se v tom listí rád prohrabu a sbírám i malé sirky. Proč ne, když už je najdu. Najít jich stovky, tak si vybírám, ale to se mi ještě nestalo. Na loukách se asi sbírají pohodlněji, než v hlubokém lese, tam toho listí tolik není no, ale kopinatky jsem osobně ještě neměl štěstí potkat.

Mimochodem, ve středu jsem byl na Hadince - nasbíráno asi 100 ks krásných bohemic. Počasí vyšlo perfektně. Hodně lidí mi říká, že houby teprve začínají. Záleží asi jak kde, ale je fakt, že v říjnu bylo ještě pomalu léto.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    STICKYGREEN: aha, uz chapu. Nechce se ti hrabat pod listim.. :)
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    ENGUMAZ: mě nic nepřišlo, až sem se skoro urazil, že mě vynechala. PS: je to holka, buďte na ni hodný, ona to myslela asi dobře :)
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    FARGO: mne taky. Ja to neotevrel. Neznam, dal :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UF0UN: myslis z obnovitelnejch zdroju? Tak to cesky lesy fakt nebudou
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    FARGO: chtěl jsem do toho jít, ale prý bere jen houby v biokvalitě...
    STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    FARGO: já bych to hnal dál, než do tohodle auditka, pošli to na další nyxy.. :) to je absolutně kreténskej dotaz...
    FARGO
    FARGO --- ---
    Toto mi prislo Nyx postou od ID Fexist a rad bych slysel vas nazor :)...

STICKYGREEN
    STICKYGREEN --- ---
    v životě jsem nesbíral pod listím. to buď sbíráte úplný mrňky, nebo tam je 20 čísel vrstvy listí - nejlíp hrábě s sebou ? razím pravidlo buď rostou nebo nerostou, pod listím hledat netřeba.
    ale tak to je otázka individuálních priorit že ano, nikomu to neberu :)

pozastavil jsem se tu nad jedním postem, nějaký 'kousek' přírody uprostřed Ostravy. já bych houby nesbíral ani 10 km od Ostravy, natož tam. to je stejný jak chodit na hřiby v okolí Kladna nebo Pardubic - měst postižených komunistickým ekologickým hospodářstvím, kousek panenský přírody nikde, jen špína a hnus, ropný potoky a olejový skrvny, starý chemičky, bordel a smrad. nesbírejte to tam a radši vyjedte do lesa :) peace...
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    Souhlasím, bez listí je to nejlepší. Zas ale s ním to má takový ten efekt rozbalování dárků :) Odhrneš a tam nadílka.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: ja to taky nevyhledavam, prave kvuli tomu mrznuti prstu. Ono celkove mam nejradsi ten zacatek, kdy clovek nemusi hrabat listi a vidi to rovnou, coz letos moc nevyslo, no...
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    BRKODLAK: Máš oproti mně dost optimistický přístup, pro mne pokaždý prvním sněhem končí sezona :) Musím to mít pokaždé na tuty, jezdím na Vysočinu až z Prahe. Jednou mi začalo sněžit až po cestě, chvilku jsem to zkoušel hledat, ale hrozně mi mrzly prsty.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: to by melo byt v pohode, kolikrat se da sbírat i v prosinci pod snehem. Ja doufam, ze jeste zaprsi a stihne se jeste jedna vlna, ty dvoutydenni lysohlavky jsou uz trosku ekl.
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    BRKODLAK: Asi to tedy nejspíš způsobil ten mrazák. Pokud ano, tím lépe, v neděli se ještě chystám naposledy na sběr.
    ACCROCHE
    ACCROCHE --- ---
    HUZWA: Přesně! V Českým ráji se zpravidla sbíraj ve sněhomrazu, a čtverce jsou po nich taky kulatější než obvykle ;)

Jen jsem je nikdy nesbíral takhle v ranních hodinách kdy jsou ještě zkřehlý. Každopádně cestou trochu rozmrzly a až na pár kusů co vyloženě zčernaly a šly do hnoje asi žádnou újmu nemaj, a vesele se sušej v komoře :)
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MUTZ: tohle potvrzuju, čerstvý houby dany do mrazaku pak vubec nefungovaly, a taky to byl peknej blivajz. Ale houby z pod snehu teda fungovaly normalne, tak nevim jak to s tim presne bude.
    MUTZ
    MUTZ --- ---
    HUZWA: Netvrdím že ne, jen sdílím svoji zkušenost. Kamarádovi se ten samý rok přihodilo to samé. Přemrzlo to tenkrát už někdy v říjnu. Oba jsme to nezávisle na sobě šoupli hned do mrazáku a po rozmrazení nefungovaly vůbec. Ale ani trošičku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam