• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LETTADLOSBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna
    KUBAJZZ
    KUBAJZZ --- ---
    BOD: do mrazaku prave jedine s tim silica gelem.
    BOD
    BOD --- ---
    GARGAS: Mám tutéž :)) kapsluju, ale občas vakuuju kapsle. Nedávno se mi u ní bloknul port pro odsávání, kdybych kupoval dnes koupím v Makru + mohu vřele doporučit jejich spotřebák k tomu

IMHO ty mírné vlhkosti likvidují houby slušně + jako bonus lze chutnout nějaké nenápadné plísně, takže je to pak ve výsledku ještě karcinogenní. Do mrazáku už několik let vůbec nedávám, jak se to vyndá orosí se to a i když jen trochu je to IMHO přesně to co bere potenci hub, u těch mých kapslí by to byl ještě větší průser. Možná je to specifikum mrazáku a jsou i nějaké úplně suché (nezažil jsem nikde) a náš starý namrzá, takže tam vlhkost je slušná. Držím je co nejvíc mimo vzduch, světlo, výkyvy teplot a vlhkost, i po dvou letech jsou pořád fajn, nejstarší kapsli jsem měl po třech a téměř bez rozdílu od čerstvé. Takže to myslím dělám dobře
    GARGAS
    GARGAS --- ---
    XCIDER: Bohůžel. Mrazák nemám :/ Jasně, to by pak byla dokonalost. Ale jde mi hlavně o to, aby vydrželi do příští sezóny. Tak snad. No uvidíme.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GARGAS: a jeste to dej do mrazaku
    GARGAS
    GARGAS --- ---
    BOD: Jsem je minulý rok skladoval v zavařovačce a přestali po dvou měsících šlapat... Tak jsem se naštval a koupil za sedm stovek vakuovačku z lidlu. Šlape fakt dobře. Kdyby někdo chtěl, tak tady je odkaz https://www.lidl.cz/p/silvercrest-kitchen-tools-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c6/p100367264001
    GARGAS
    GARGAS --- ---
    BOD: Tohle je zatím jen demo verze. Silica gel jsem včera objednal :D Máš ale pravdu, a i tak díky tip. Ono to vlastně pohltí případou vlhkost, pokud ty houby nejsou 100% suché. Fakt dobrá věc.
    BOD
    BOD --- ---
    GARGAS: Nebylo by praktický tam přihodit takový ten vlhkost pohlcující pytlík? Se prodává po stovkách za pakatel sem koukal.
    GARGAS
    GARGAS --- ---
    Moje první vakuování. Myslím, že tyhle houby vydrží hodně dlouho :P

HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    SMYSLOV: Profiltruj příspěvky od majitele diskuze
    [LETTADLO @ SBĚR LYSOHLÁVEK mykologická poradna]
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    Jasně video z youtubu jsem viděl, ale zajímala mě nějaká osobní zkušenost…
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TLOUDEV: zdá se, že to video už je pryč

týpek tam popisoval, že bral tyhle větve s myceliem a distribuoval je do křoví pámelníku, kterej má pro tu kultivaci dobrý podmínky.
    Moc na to nešmatat, vložtit do igelitky i s nějakym listim z místa nálezu atp, neotálet s transportem a "očkovat" do pámelníku.
    To je tak v kostce, co si vybavuju.

Byl to takovej legrační chlapík, ale vypadalo to, že mu to fakt funguje
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hledej zde 'kral rumcajz'
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    Máte prosím někdo zkušenost se zakládáním nových míst?… tedy že převezete klacky, houby na jiné místo a ony tam pak rostou?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    LETTADLO: Ono snad každej, kdo jich sežral 30+ syrovejch oslizlejch v lese hned po utržení, si tu vůni pamatuje do konce života :-))
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ESTEN:
    BOD: Mám pocit, že dokud je člověk poprvé nenajde, sbírá každou druhou prašivku a snaží si sám sobě namluvit, že by to mohlo být ono. Člověk je prostě hrozně moc chce najít. Když se na ty houby pak podívá s odstupem a porovná třeba s obrázky na netu, pozná hned, že to není ono. Já jsem jezdil x let a nikdy nic a měl jsem úplně stejnou tendenci ohejbat se pro každou druhou random houbu, která se byť jen vzdáleně podobala. Typicky třeba měla bradavku, ale zbytek úplně mimo. Pak jsem na ně poprvé narazil a od té doby nechápu, jak jsem si to mohl plést. Dneska je s nadsázkou rozeznám na deset metrů. Ty houby jsou strašně charakteristické. Samozřejmě nechat si to jakkoliv potvrdit v případě nejasností je jen dobře.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Dneska Seč. Je to tam překvapivě suchý jak blázen, na mym fleku jich byly hromady, ale v podstatě už usušený. Každopádně i tak se dalo najít.

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TLOUDEV: Nejspíš trepenitky
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    aha, po zvětšení je to děsná bída. Mam na hovno foťák v mobilu:(
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Tady jsou vidět klobouky v různejch stádiích. Menší i větší, ještě čerstvý. Třeba to někomu pomůže..

Nechám to odkazem, nezmenšený. Ty hnusný tmavý klobouky nejsou nijak plesnivý, ale poprášený sporama.. To je o čem jsem mluvil

https://files.catbox.moe/m1k44s.jpg
    https://files.catbox.moe/4zzlol.jpg
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    když roste modrák pod listím, tak má kolikrát úplně zkroucenou nohu tam a zpět a na konci klobouk. Tyhle tlustý dutý nohy jsou vždycky špatný. A pak ty tmavý spodky s černo-fialovejma výtrusnicema. Když se někde vypráší jeden klobouk na jinej pod nim, tak je to jasný
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam