HONZAL: uz si to tolik nepamatuju, ale mam dojem, ze zrovna tohle jsem cetl v Kosmicke hre. LSD Psychotherapy je dobra knizka, teda aspon me se libila ze vsech nejvic od Grofa. Prijde mi, ze se fakt v te dobe snazil shrnout cely ten svuj vyzkum do doby, nez to zarazili.
Junga moc neznam, cetl jsem jen Earth has a soul a to se mi libilo, ale je to podobne nazorovy. Ja proti tomu vubec nic nemam. Ma to urcite svoje misto. Jen mi jde o to, ze na to obdobne existuji jine narozy a muzes si mezi nimi vybrat. Nejake experimentalni potvrzeni, nebo statisticke setreni, ktere by to objektivizovalo, tomu schazi. A IMHO je toto dost podstatny rys vedy.
Jeste k tomu Grofovi a hybani obrazem: ja si ten priklad zapamatoval prave proto, ze byl nejblize nejakemu experimentu. On sam tak uvazoval - otocim obraz a dokazu, ze mohu 'cestovat mimo prostor a cas' (tak se mimochodem jmenuje jeho kapitola v The Turning Point), ovsem nestalo se tak. A i u jinych neuveritelnych zazitku, ktere popisuje v Holotropnim dychani, Dobrodruzstvi sebeobjevovani, Psychologii budoucnosti, nebo treba v te Kosmicke hre, proste vzdy automaticky bere to vysvetleni, ktere zavadi psi/akashu/pole vedomi, ackoliv te muze napadnout jednodussi vysvetleni. Uz to tolik nesleduju, ale registruju, ze existuji opravdove snahy toto pole nejak experimentalne potrvrdit. Parapsychologove se tomu venuji - snazi se vselijak statisticky dokazat, ze lze prenaset myslenku atp. Ale co jsem k tomu nasel, tak to trpi na male statisticke vzorky atp. Ja netvrdim, ze tento fenomen neexistuje - jen, ze zatim nikdo nepodal dost presvedcivy dukaz. Jak by takovy mel vypadat? Na LSD konferenci v Basileji pred X lety presne o tomhle byla fakt zajimava rec na workshopu s Dennisem McKennou. Rozebiralo se tam, jak jeho bracha veril, ze komunikuje s nejakymi machine-elves atp. Dennis vzpominal, ze meli pripravenou otazku: "Tell me something I cannot possibly know." A toto bys potreboval delat nejak opakovatelne. Pak to tim dokazes. (AFAIK McKenna se takto nic vlastne nikdy od tech Elfu nedozvedel ...)
Kdyz jsem mluvil o te 'omacce kolem', tak jsem prave mel na mysli ty velmi dechberouci interpretace o porodech a minulych zivotech. Ten system BPM popisuje obecne nejakou krizi: nejdrive je vse v pohode (BPM1), pak uz ne (BPM2), pak je krize (BPM3) a pak rozuzleni (BPM4). Takto je to mnohem strizlivejsi a nepotrebujes vse videt prizmatem porodu. (Tak jako neni treba vse videt prizmatem sexu, narozdil od Freuda.) CHytri lidi proste radi vytvareji frameworky a pak kdyz je realita v rozporu s teorii, tim hur pro realitu. Podobne Jung - ja jsem vlastne nikdy nepochopil, cim se lisi 'synchronicita' a 'nahoda'? Pokud jsem si kdekoliv ta slova prohodil, tak jsem nevidel rozdil. U Grofa me vzdy prislo zajimavy, ze lidi v tech minulych zivotech byli necim vyjmecnym. Nepamatuju se, ze bych cetl o nejakem cloveku, co byl v minulem zivote pomocna sila v hotelu nebo bankovni urednim - za to je tam hodne indianu nebo staroegyptskych postav. I Grof sam je dle jeho slov prevtelenim jednoho vyznamneho kneze ze stareho Egypta... Pritom ciste statisticky vzato by tech zcela beznych a fadnich vzpominek melo byt mnohem mnohem vice, ne?:)
Abych popsal, jake to muze mit nedobre/nezamyslene dusledky: na jednom HD jsem mel pocit, ze jsem v tele ptaka, ze citim svist peri a vnimam ostry zrak, kterym vidim, co se deje dole. Prislo mi to fakt cool. A pak jsem si vzpomnel, kde jsem to uz cetl - v jedne knizce od Grofa! Takze co je pravdepodobnejsi: ze mi to muj mozek proste prehral jako motif, anebo ze jsem byl v minulem zivote fakt dravy ptak a ze existuje cele nove pole, ktere sice zatim nezname, ale urcite je, protoze jinak bychom museli prijmout jednodussi vysvetleni?:-))
Takhle bylo na jednom HD dost lidi, kteri meli nejake zazitky ohledne carodejnic, exhorcismu, atp. A pak z Grofa vylezlo, ze schvalne ten termin urcil podle hvezd/astrologie na den, kdy se toto melo dit. Takze tu mame cloveka, ktery vede sezeni s lidmi, kteri maji zmenene vedomi a ten je navede na konkretni tema a pak to dokaze tim, ze mu to vlastne urcili hvezdy? No, ok. Co kdyby tam Grof nebyl, ale byl tam misto toho fanousek treba Star Wars? Bylo by tam hodne Sithu co bojuji s Jedi?:-) To by aspon byl nejaky vyzkum, takhle je to fakt porad je v rovine tautologickych deklaraci ...
Ja si Grofa moc vazim. Urcite pomohl mnoha lidem. Ale vnimam ho spis jako nejakeho guru/samana nez vedce.