aha, takze jdeme vysvetlovat chmel:
zadny hnusny granule to nejsou, jde jen o lisovanou formu chmelovych palic a to se dela kvuli uspore mista, driv se chmel sypal do tzv žoků a to vychazelo cca jeden zok na jednu varku piva o cca 400hl, ten zok mel na dylku snad 150cm a podle toho byl i baculatej (ja uz tohle nepamatuju, tak to muze bejt znacne zkresleny) dneska se to lisuje do granuli, ktery jsou v takovejch alu pytlich cca 50x50cm a mam dojem, ze to vyjde na stejno
ale to neni vsechno, ve finale (to byl pouze recnicky obrat) se pouziva chmelovy extrakt, coz je takova hmota konzistence hustsiho medu a bavu to ma zelenocernou, a jde o velice silny extrakt dulezitych sloucenin z chmele (horke kyseliny atd.) u extraktu je vyhoda v tom, ze v mladine pak neplavou zbytecny casti z chmele ale jen srazenina po reakci horkych kyselin a trislovin atp.
rada pivovaru dnes vyuziva obou produktu v kombinace + jsem v nekterych institucich s "klasickou technologii" videl, ze se pridava jeste do tanku (ikdyz duvod mi zustal utajen/nepoznan) v malokterem zavode pak pouzivaji zlomkove mnozstvi palic chmele, jen z toho duvodu, ze pak mohou uvezt v reklamnich prostredcih ze je to vareno z "praveho chmele" o tom co je pravy cmel a neni vsak muzeme polemizovat
v kazdym pripadku ani ektrakt ani granule NEJSOU ZADNEJ EKL, a kdo vo tom hovno vi, at drzi hubu ;) tady by se mel dozvedet a pak muze polemizovat