• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Se zpožděním ad Tramway 11° - v Tramu už je asi dopita, (dva sudy nechal Bejček na golf v prvním zářijovém týdnu), ale včera jeden sud s exkluzivním svolením Bejčka narazil Hanz ve Zlejch časech a nutno ríct, že jest to VELKÁ ŇAMINA! Doporučuju okoštovat! Kdož nestihnete, vězte, že čas od času budou následovat další várky opět exkluzivně pro Tramway. A čím je to zajímavé? Je to Ale, velmi chutná hořká záležitost. Zde pivní list tohoto
    piva, ofocený ve Zlejch časech:
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Tramway 11° uvařil Pivovarský dům, M.Vávra, receptura Honza Šuráň, v čem je výjimečný, zatím nevím... Každopádně ta 11 je symbolická - u Tramwaye končí jedenáctka a Tramway by mohla mít jedenáct let...?
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Zjistím...
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    A do tretice ja, nejspis dotaz na KACIRe: Kdo vari pivo Tramway 11°? Divam se, ze ho ted maji v Tramwayce. To se vari v Pivodome?
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    DEMONOFANARCHY: O tom se uz ale delsi dobu mluvi, ne? Mas-li teda na mysli polotmavy Birell.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Stejne je tu tak 10 lidi, kteri se zapojuje do diskuze. A mozna je to taky dobre :) I kdyz mam obcas pocit, ze by diskuze mohla byt zivejsi :]
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Díky za shrnutí. Podle výsledků je jasný, že sem choděj zmlsanci a ne kaliči, a tak je to správné. Svijany vyhrávají významnou cenu - pomyslný džbánek s pomyslným logem tohoto klubu. :-)
    Moc lidí se nezapojilo, ale ono sem ani moc lidí nechodí, pokud chcete, zkuste šířit reklamu na tento klub, ale pokud možno ne přiblblým spamem v ostatních klubech...
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Jak jsem byl ted v tom Svatovaclavskym, tak tu psenici kamos nazval jako Hefe-Zitronweizen :) Prislo mi to trefne. Bohuzel.

    Jeste jsem shrnul vysledky te predchozi ankety, bohuzel se moc lidi nezapojilo :/

    Svijany 8 (53.3%)
    Primátor Náchod 6 (40%)
    Plzeň - Prazdroj 4 (26.6%)
    Skalák Malý Rohozec 3 (20%)
    Kout na Šumavě 3 (20%)
    Rychtář Hlinsko 3 (20%)
    Poutník Pelhřimov 3 (20%)
    Herold Březnice 2 (13.3%)
    Velkopopovický Kozel 2 (13.3%)
    Staropramen 2 (13.3%)
    Bernard Humpolec 2 (13.3%)
    Zlatopramen 1 (6.66%)
    Konrad Vratislavice 1 (6.66%)
    Chodovar 1 (6.66%)
    Gambrinus 1 (6.66%)
    Platan Protivín 1 (6.66%)
    Budvar 1 (6.66%)
    Polička 1 (6.66%)
    Litovel 1 (6.66%)
    Vyškov 1 (6.66%)
    Černá Hora 1 (6.66%)
    KACIR
    KACIR --- ---
    To by asi bylo škoda.
    Připomnělo mi to jednoho mýho kamaráda, kterej si světácky dal u baru tequilu. Když mu ji přinesl, nevěděl co s citronem a solí, ale nezaváhal. Citron nakapal do skleničky, osolil, zamíchal, vypil s požitkem. Počínal si tak suverénně a labužnicky, že mu pár lidí uvěřilo, že se to tak normálně pije a zkoušeli to taky tak. Až druhej den zjistil, jak se to u nás pije obvykle... Tradice vznikaj všelijak :-)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Chtel jsem ti to puvodne navrhnout, ale nakonec jsem cekal, ze se toho chytis sam :) Spis se bojim, ze anketou toto tema skonci a nidko se k nemu uz v diskuzi nevyjadri :)
    KACIR
    KACIR --- ---
    No vida, téma k anketě, viz záhlaví. Vynechal jsem mexická skoropiva, cizinec promine ;-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DOOMBRINGER: It's also used to keep flies out of the beer.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    DOOMBRINGER: K tomu Mexiku jsem nasel jeste tento text:
    "V Mexiku vznikl zvyk dávat do hrdla láhve jinak chuťově prázdného piva s vysokým podílem kukuřice (Corona, Sol, ...) měsíček limetky pro zvýraznění osvěžení a alespoň dojití k nějaké chuti. Dokonce mám dojem, že tento zvyk byl do Mexika importován z USA, kde v 70-tých letech se stalo mexické pivo velkou módou mezi mládeží a tato mládež začala obohacovat toto pivo limetkou. S pšeničným pivem a citrónem to nemá nic společného. Plátek citrónu se nedává jen do filtrované, ale i do nefiltrované pšenice. Považuji to také za zlozvyk, ale Tomáš Maier má zčásti pravdu. Díky vyššímu podílu esterů a "banánového" 4-vinylguajakolu je chuť pšeničných piv charakteristická jistou nakyslostí a většinou s banánovými, hřebíčkovými nebo jablečnými tóny. Právě pro zvýraznění osvěžujících složek někteří hostinští dodávají do "pšenice" plátek citrónu. PS: Jinak dle některých historických pramenů je území dnešních Čech kolébkou pšeničného svrchněkvašeného piva - "bílého piva". Takže dnes se jen k nám vrací tento náš pozapomenutý styl. Žel dost často v hybridní podobě se spodními kvasnicemi."

    At je to jak je, nemelo by to mit nic spolecneho s pridavanim citronu (limetky) do tocene psenice. A to je to, po cem patram.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ABRAHAM: Bylo mi receno, ze citron (limeta) v pivu ma dlouholetou tradici jak u mexickych piv (kde se dava do hrdla flasky), tak u ruznych weizenu. Vzniklo to pry v dobach, kdy pivo nebyla jeste takova chemka. A ucel byl ten, aby se zamaskovala nevabna chut piva, kterou pivo dostava, kdyz je pri dlouhych transportech exponovano svetlem a kazi se takhle. (Neznam presny chemicky postup, ale pivo by melo byt skladovano v chladu a temnu). Kdyz si predstavite mexickou Coronu, nebo treba Sol, tak maji absolutne cire lahve a na tohle tedy asi docela trpi.
    Takze tim citronem se tedy melo zamaskovat tohle "zkazeni" piva.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Tak si ted procitam diskuzi o ceskych minipivovarech na Idnes a opet se pozastavuju nad tematem "psenice vs. citron". Vetsina diskutujicich se obraci spis proti tomu pridavani, ale najdou se tam i zastanci (nebo spis chytrolini?).

    míras: Nemáte pravdu. Ptal jsem se kluků z Belgie a do bíllého Hoga dávají kousek citronu běžně. A když jsem si dával tenhle typ piva v Německu, vždycky se mě ptali, jestli chci citron nebo ne.
    pacifista1: tak to se ten "český výmysl" docela ujal, protože je to běžné po celé Evropě, a možná i mimo ni, ale tam jsem nebyl tak nevím


    Ja se teda s citronem setkal pouze v CR. V Nemecku jsem zatim psenice nepil, v Rakousku mi do nich nikdy neprinesli citron.

    Celkem by me zajimalo, kde se ten citron v pivu objevil, kdo to dotahl a proc se nas neustale snazi nekdo presvedcit, ze to tam patri. Nevi nekdo?

    --------

    Výlety za nejlepším pivem u nás. Objevte poklady malých pivovarů
    http://cestovani.idnes.cz/vylety-za-nejlepsim-pivem-u-nas-objevte-poklady-malych-pivovaru-pxg-/igcechy.asp?c=A100722_151823_igcechy_tom
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    X_RATED_IDIOT: Byl jsi uz v tom Roznove? Vcera jsem si udelal vylet do Roznova a Kozlovic, pak prejel do obnoveneho Svatovaclavskeho v Olmiku a pri prestupu v Prerove jsem si jeste zaskocil na Parnika. Ctyri pivovarky v jednom dni a ve vlaku ke snidani jeste dva kousky z Rychnovskeho pivovarku. Celkem vydareny vylet :)

    Roznov ma supr vyhodu, ze autobusak, vlakac i pivovar jsou temer na jednom miste. Pivovar vypada hezky, ale jeste se stale pracuje na jeho rekonstrukci (soudim tak podle pracujicich delnasu). Pivovarka je dost mala, jsou tam tri velke stoly hned u varen. V nabidce maji sice 11 a polotmava 13, ale tu polotmavou ted nemaji, neni ani navarena, takze bude zhruba za mesic - coz je na pivovarku celkem krize! Pivko jinak supr, rozhodne jedno z tech lepsich co jsem vcera mel. To nizkoalkoholicke jsem nezkousel, takze nemuzu posoudit.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    KACIR: Pivovar je jen jeden, ta puvodni hospoda v Riegrovce se tak jen jmenuje. Ale mas pravdu, ze je to zmatene.Je to vsechno popsane v tom odkazu co jsem daval.
    VOZKA: Budou i jine mňaminy, treba Oslavany. Ale po 18. proc ne..
    KACIR
    KACIR --- ---
    BOTA01: Docela problém s tím názvem, to si dost lidi budou plést...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    BOTA01: Tak někdy po 18. kdy už tam budu nastěhovanej prosim :)
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    Pro brnaky - chystam ochutnavku v Mezzaninu nekdy na zari..asi i s Moritzem. Budu samo informovat.
    FESTER
    FESTER --- ---
    BOTA01: gracias ze info... az jednou budu v CR tak se tam stavim
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    FESTER: Prave ze ne. Jsou ted prestehovani a stranky snad jeste nemaji - http://www.pivovary.info/prehled/olomouc/olomouc.htm Je to krasnej nekurak se zahradkou a pomerne solidni kuchyni..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam