• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    RURYRY
    RURYRY --- ---
    ABRAHAM: Super projekt, škoda, že to nebylo než jsem v květnu Vídeň navštívil. Bez mapky jsem byl jen v Ottakringeru :(
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Udelal jsem mapu videnskych mini. Kdyztak to muzes plivnout i na nastenku.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: jesteze tam nekonci treba 22 :] diky za info!
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Tramway 11° uvařil Pivovarský dům, M.Vávra, receptura Honza Šuráň, v čem je výjimečný, zatím nevím... Každopádně ta 11 je symbolická - u Tramwaye končí jedenáctka a Tramway by mohla mít jedenáct let...?
    HAYES
    HAYES --- ---
    v ankete taky nebyl a ja si obcas dam Demona od Lobkowicze... driv mi hrozne chutnal, ale mam pocit ze cca pred dvema rokama sel nejak do hajzlu. Ale kdyz muzu, tak si ho neodpustim :-)
    MXL
    MXL --- ---
    ...jeste me k te ankete o nejcasteji konzumovanych pivech napadlo, ze nebyla uvedena Chotebor...v posledni dobe se mi tocena nekolikrat postestila a jsem navysost spokojen...zaroven bych pomyslny hlas pridal jeste tomu Poutnikovi, ktereho jsem donedavna nemel tu cest a po mych cerstvych zkusenostech naprosto uznavam kvality tohoto pivka...
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: A zjisti cim je to vyjimecne ;)
    KACIR
    KACIR --- ---
    DEMONOFANARCHY: O polotmavým Birellu se psalo na pivni.info, v podstatě tehdy únik informací, to museli mít v Plzni a v tý agentuře, co jim dělala průzkum, docela radost :-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Zjistím...
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    A do tretice ja, nejspis dotaz na KACIRe: Kdo vari pivo Tramway 11°? Divam se, ze ho ted maji v Tramwayce. To se vari v Pivodome?
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    DEMONOFANARCHY: O tom se uz ale delsi dobu mluvi, ne? Mas-li teda na mysli polotmavy Birell.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Stejne je tu tak 10 lidi, kteri se zapojuje do diskuze. A mozna je to taky dobre :) I kdyz mam obcas pocit, ze by diskuze mohla byt zivejsi :]
    KACIR
    KACIR --- ---
    ABRAHAM: Díky za shrnutí. Podle výsledků je jasný, že sem choděj zmlsanci a ne kaliči, a tak je to správné. Svijany vyhrávají významnou cenu - pomyslný džbánek s pomyslným logem tohoto klubu. :-)
    Moc lidí se nezapojilo, ale ono sem ani moc lidí nechodí, pokud chcete, zkuste šířit reklamu na tento klub, ale pokud možno ne přiblblým spamem v ostatních klubech...
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Jak jsem byl ted v tom Svatovaclavskym, tak tu psenici kamos nazval jako Hefe-Zitronweizen :) Prislo mi to trefne. Bohuzel.

    Jeste jsem shrnul vysledky te predchozi ankety, bohuzel se moc lidi nezapojilo :/

    Svijany 8 (53.3%)
    Primátor Náchod 6 (40%)
    Plzeň - Prazdroj 4 (26.6%)
    Skalák Malý Rohozec 3 (20%)
    Kout na Šumavě 3 (20%)
    Rychtář Hlinsko 3 (20%)
    Poutník Pelhřimov 3 (20%)
    Herold Březnice 2 (13.3%)
    Velkopopovický Kozel 2 (13.3%)
    Staropramen 2 (13.3%)
    Bernard Humpolec 2 (13.3%)
    Zlatopramen 1 (6.66%)
    Konrad Vratislavice 1 (6.66%)
    Chodovar 1 (6.66%)
    Gambrinus 1 (6.66%)
    Platan Protivín 1 (6.66%)
    Budvar 1 (6.66%)
    Polička 1 (6.66%)
    Litovel 1 (6.66%)
    Vyškov 1 (6.66%)
    Černá Hora 1 (6.66%)
    KACIR
    KACIR --- ---
    To by asi bylo škoda.
    Připomnělo mi to jednoho mýho kamaráda, kterej si světácky dal u baru tequilu. Když mu ji přinesl, nevěděl co s citronem a solí, ale nezaváhal. Citron nakapal do skleničky, osolil, zamíchal, vypil s požitkem. Počínal si tak suverénně a labužnicky, že mu pár lidí uvěřilo, že se to tak normálně pije a zkoušeli to taky tak. Až druhej den zjistil, jak se to u nás pije obvykle... Tradice vznikaj všelijak :-)
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    KACIR: Chtel jsem ti to puvodne navrhnout, ale nakonec jsem cekal, ze se toho chytis sam :) Spis se bojim, ze anketou toto tema skonci a nidko se k nemu uz v diskuzi nevyjadri :)
    KACIR
    KACIR --- ---
    No vida, téma k anketě, viz záhlaví. Vynechal jsem mexická skoropiva, cizinec promine ;-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DOOMBRINGER: It's also used to keep flies out of the beer.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    DOOMBRINGER: K tomu Mexiku jsem nasel jeste tento text:
    "V Mexiku vznikl zvyk dávat do hrdla láhve jinak chuťově prázdného piva s vysokým podílem kukuřice (Corona, Sol, ...) měsíček limetky pro zvýraznění osvěžení a alespoň dojití k nějaké chuti. Dokonce mám dojem, že tento zvyk byl do Mexika importován z USA, kde v 70-tých letech se stalo mexické pivo velkou módou mezi mládeží a tato mládež začala obohacovat toto pivo limetkou. S pšeničným pivem a citrónem to nemá nic společného. Plátek citrónu se nedává jen do filtrované, ale i do nefiltrované pšenice. Považuji to také za zlozvyk, ale Tomáš Maier má zčásti pravdu. Díky vyššímu podílu esterů a "banánového" 4-vinylguajakolu je chuť pšeničných piv charakteristická jistou nakyslostí a většinou s banánovými, hřebíčkovými nebo jablečnými tóny. Právě pro zvýraznění osvěžujících složek někteří hostinští dodávají do "pšenice" plátek citrónu. PS: Jinak dle některých historických pramenů je území dnešních Čech kolébkou pšeničného svrchněkvašeného piva - "bílého piva". Takže dnes se jen k nám vrací tento náš pozapomenutý styl. Žel dost často v hybridní podobě se spodními kvasnicemi."

    At je to jak je, nemelo by to mit nic spolecneho s pridavanim citronu (limetky) do tocene psenice. A to je to, po cem patram.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ABRAHAM: Bylo mi receno, ze citron (limeta) v pivu ma dlouholetou tradici jak u mexickych piv (kde se dava do hrdla flasky), tak u ruznych weizenu. Vzniklo to pry v dobach, kdy pivo nebyla jeste takova chemka. A ucel byl ten, aby se zamaskovala nevabna chut piva, kterou pivo dostava, kdyz je pri dlouhych transportech exponovano svetlem a kazi se takhle. (Neznam presny chemicky postup, ale pivo by melo byt skladovano v chladu a temnu). Kdyz si predstavite mexickou Coronu, nebo treba Sol, tak maji absolutne cire lahve a na tohle tedy asi docela trpi.
    Takze tim citronem se tedy melo zamaskovat tohle "zkazeni" piva.
    ABRAHAM
    ABRAHAM --- ---
    Tak si ted procitam diskuzi o ceskych minipivovarech na Idnes a opet se pozastavuju nad tematem "psenice vs. citron". Vetsina diskutujicich se obraci spis proti tomu pridavani, ale najdou se tam i zastanci (nebo spis chytrolini?).

    míras: Nemáte pravdu. Ptal jsem se kluků z Belgie a do bíllého Hoga dávají kousek citronu běžně. A když jsem si dával tenhle typ piva v Německu, vždycky se mě ptali, jestli chci citron nebo ne.
    pacifista1: tak to se ten "český výmysl" docela ujal, protože je to běžné po celé Evropě, a možná i mimo ni, ale tam jsem nebyl tak nevím


    Ja se teda s citronem setkal pouze v CR. V Nemecku jsem zatim psenice nepil, v Rakousku mi do nich nikdy neprinesli citron.

    Celkem by me zajimalo, kde se ten citron v pivu objevil, kdo to dotahl a proc se nas neustale snazi nekdo presvedcit, ze to tam patri. Nevi nekdo?

    --------

    Výlety za nejlepším pivem u nás. Objevte poklady malých pivovarů
    http://cestovani.idnes.cz/vylety-za-nejlepsim-pivem-u-nas-objevte-poklady-malych-pivovaru-pxg-/igcechy.asp?c=A100722_151823_igcechy_tom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam