• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: i když blbost. protože ty toxiny by zabili nejspíš i kvasinky a minimálně výrazně zpomalily kvaseni. ale možná záleží na koncentraci. pokud je norma pro lidi hodně nízká možná by to mnozsti co tam našli kvašení ne ovlivnilo natolik aby to bylo poznat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: porad mi z toho vychází ze to bud bylo ze sladu nebo z tech flasek. protože během vaření si davaj dost majzla.
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: ano, pravda.
    pokud vim, tak se defaultne nikde ve vyrobe mykotoxiny nemeri. po primarnim kvaseni by se to mohlo poznat opet jen senzoricky a pri podezreni by to pivo slo na detailni rozbor. nicmene mam pocit, ze pokud se ti plisen rozvine nejakym zpusobem pred kvasenim, tak to kvaseni zpomali nebo az zasavi.. a to by se pak projevilo na urcitych atributech, ktere se normalne meri
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: ja to video taky nevidel, ale uz davno vim, ze plisen je hlavne nebezpecna protoze produkuje toxiny a ty toxiny se narozdil od bakterii tak snadno neznici treba dezinfekci (tedy ani alkoholem a vubec prostredim v pivu). proto na plisne nestaci pouzit jen dezinfekci i kdyz tim samotnou plisen znicis. ale proste ten zasazeny produkt uz nemuzes spotrebovat. ani piva pasterovana tedy v tomto ohledu nemohou byt bezpecna. jedina sance je zabranit vzniku plisni od sameho zacatku do konce. a jestli kontroluji slad jenom senzoricky, tak to bych chtel videt jak poznaj ze to neni plesnivy, kdyz to proste nemusi byt videt ani citit, ovsem zmerit toxiny se daji...
    ale moznosti jak se muze dostat plisen a tedy toxiny z ni do piva je vic. napriklad takove prvotni kvaseni, pokud nebudou dodrzovat poradne hygienu, dovedu si predstavit, ze se to tam uchytit muze a nez to alkohol zahubi, vyprodukuje to dost jedu...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: no máš recht, měl jsem si nejdřív to video fakt někde spustit.. tady se mlelo jen o "plísni" jako takové
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ale to vlastně neni pivo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HRKY: ale braník určitě jó :))))
    HRKY
    HRKY --- ---
    né, Svijany né!!! :(
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HYPNOGEN: ty si ale pletes plisen (ziva vec) s odpady, ktere plisen produkuje - mykotoxiny (to je latka, ktera se samozrejme do piva dostat muze a alkohol ani ph ji neznici)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    ANDY_WARHOL: no podle mibi teorii by se v pivu vubec plisen nemela objevovat z toho duvodu, ze pivo neni pro plisne vubec vhodne prostredi (pH apod.), takze se moc nepocita s tim, ze by se nejaka plisen ze sladu (i kdyby tam byla) dostala do finalniho produktu tak, ze by sla nejak "zmerit".

    jinak samotny slad se nekontroluje mibi pusobem, nybrz jen senzoricky (vizualne).. zda tam napr. neni pritomna vlhkost apod.

    nejvetsi riziko kontaminace plisnemi je vsak z pouzitych lahvi, ktere treba nekde lezely a chytla se v nich plisen. v pripade, ze na stacirne neni kvalitni mycka lahvi, existuje urcite riziko, ze v lahvi neco zustane... teoreticky by to pak mel vyradit nejaky automat (dle HACCP), ale muze se stat, ze to projde na plnic.

    teoreticky se muze objevit nejaky druh podivne rezistentni plisne, ktery pak v pivu prezije

    btw. video mi na tomto pc nejde pustit, takze kecam jen tak obecne do vetru ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    UNDERDOWN: hniloba neni plisen. pivovar by mel prece laboratorne kontrolovat slad a chmel, zda neobsahuje plisne. zvlast ty svijany, tam uz je pomerne velka produkce, tak by to kontrolovat mohli.
    ale mas pravdu, bylo by dobry, kdyby si potravinarska inspekce posvitila na sladovny.
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    I když to může bejt i skladováním v pivovrazích.
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Naja, d-test.
    Lze rozvířit polemiku, že příčiny různejch sraček a potíží "den poté" může mít za následek zmíněná plíseň. Neb kdo zaručí že na Humnech při naklíčkování to už nehnije?
    Tady by chtělo sondu do sladoven, který to či ono dodávali do pivovarů.
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    A DOST! Piva plná plísní - Pořad: A DOST!, Video na Stream.cz (ID: 812351)
    http://www.stream.cz/adost/812351-a-dost-piva-plna-plisni
    UNDERDOWN
    UNDERDOWN --- ---
    Kam se sere ňákej München na Bamberk! To se nedá srovnat a doporučuju, je to z Pr... kousek.
    metroholik | BAMBERG und AMBERG 8.-10.5.2013 – rajce.net
    http://metroholik.rajce.idnes.cz/BAMBERG_und_AMBERG_8.-10.5.2013/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    http://www.pivoruprenz.cz/index.htm znáte? našel jsem skrz český pivní festival pivovarů lopkovinec ( http://www.ceskypivnifestival.cz/#p-czech-prague2013-w1 )
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    nevim zda jste zastihli .. http://www.poctivepivo.cz/?page_id=1937
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    v úterý jsme testovali zelenohorskou 11 z belvedéru, chuťově i barvou mírně polotmavý, vůbec né špatný, fotku bohužel jen takhle:


    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLEVAJZZ: me to pripomina ten vtip, parba ajtaku nebo jak se tomu rika. nic pro me
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    UNDERDOWN: pecka tak to se rád budu účastnit :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam