• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACIRKUDY TEČE, TUDY LÉČÍ - pivo odborně i neodborně, ale víceméně zmlsaně!

    PIVO: Kudy teče, tudy léčí...


    Pokud chcete sdělit, že je někde dobré/špatné pivo, uveďte i důvod, který vás k takovému závěru vede. Nahlédněte na rozcestník na nástěnce tohoto klubu, inspirujte se při hledání pivka dobrého, dodejte tipy vlastní...


    Kluby sžízněné:
    Nejen pivem živ je pivomilec, dopřejte si:
    [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    Pivo na čerstvém vzduchu chutná nejlíp: [ PIVO NA ČISTÉM VZDUCHU - pivní zahrádky, pivní festivaly, nekuřácké hospody ]

    rozbalit záhlaví
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zpochybňuješ chemii? To, že zelené lahve propouští více světla než hnědé, je fakt. To, že tím vzniká pižmová chuť je také fakt. Za údaj o čtyřech minutách se omlouvám, to se mi nepodařilo dohledat. Více si přečti například v Senzorické analýze piva od Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, pokud to chceš podrobněji tak rovnou Pivovarství od Prof. Ing. Basařové, DrSc. z VŠCHT. Připadně mohu doporučit výrobky firmy FlavorActiV. Víc asi netřeba dodávat.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: tyvole to zni jako jeden z tech lidi ktery nekde neco cetl o pivnich vadach a kazdej jinej chmel nez citra ci mosaic oznaci jako zeleninu nebo maslo

    s tim rozdilem o cepovanym a z lahve si snad delas srandu taky, to snad neni mozny
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CERMI_FOX:
    HAUSNUMERO: Tak jsem to teď trochu hledal a ty 4 minuty fakt budou blbost, co jsem od někoho zaslechl.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Nejde nutně o UV záření, to běžný svítidla celkem neprodukujou, ale o modrou část viditelnýho spektra: https://www.rozhlas.cz/...-propousti-svetlo-v-modre-casti-spektra-a-vznika-skunkova-prichut--1124080
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    SALAMAN: taky jsem o tom kdysi cetl, ale stima 4 minutama sis nasral :)) piju uz nekolikatou basu a skunka necejtim asi jsi mel neco blbe uskladnenyho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SALAMAN: 4 minuty? Takže pokud načepované pivo na slunci nevypiju do 4 min tak bude smrdět jako skunk? A pokud vadí i 4min světla z UV zářivek, tak jak pak můžou fungovat otevřené spilky?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Zelené lahve snadněji propouštějí světlo, než hnědé. Pokud je pivo vystaveno UV záření, klidně i jen ze zářivky, tak se alfahořké kyseliny z chmele rozkládají a reagují se sulfanem, což je zase produkt kvasnic. Tím vzniká thiol, což stejná chemická sloučenina jako obranný sekret skunka nebo aromatizace, která se z bezpečnostních důvodů přidává do zemního plynu. Ke skunkové/pižmové chuti jsou nejvíc náchylná světlá a více chmelená piva, kde nebyl chmel nahrazován izomerizovanými chmelovými extrakty. jako je tetrahop nebo isohop. Doporučuju vedle sebe porovnat dvě stejná piva, jedno načepované a jedno ze zelené lahve, ten rozdíl opravdu překvapí. Konkrétně u tý Kamenice je to takřka učebnicový příklad.
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    SALAMAN: 4 minuty na dennim svetle? coze? to myslis asi primy slunecni? v cem je problem se zelenymi lahvemi prosimtebe?
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CHOROBA: Dík za tip!
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak kamenicky maj i u kurelu vedle akrace. vcera 4kusy pred Front242 a jako kurva jo.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CORWEX: Pokud si dobře pamatuju, tak stačí 4 minuty na denním světle. Jinak ten Permon má takovou "permonovitou" chuť, nevím, jak to popsat... shodl jsem se na tom s více lidmi.
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    SALAMAN: Ty jo, dík, o tom problému s barvou lahví jsem nevěděl - jak rychle se změna chuti projeví? (A Permon je teda dlouhodobě můj favorit co do poměru cena/výkon, ale nejsem žádnej degustátor.)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    DO_IT: Ten polotmavej ležák se jmenuje jen Broumy. Vařil ho starej Matuška.
    CHOROBA: Kamenická desítka je pro mě aktuálně jeden z nejčistších a nejpitelnějších spodně kvašených piv. Mají ji třeba na zahrádce U Kaštanu, místo toho odpornýho Budvaru, co tam mívali dřív.
    HAUSNUMERO: Lahve nebrat - jsou bohužel zelené, takže má pivo silně skunkovou pachuť. Už dlouho se chci dokopat k napsání mailu do pivovaru, zda nechtějí používat raději hnědé lahve.
    BURKHAR: Cobolis má dlouhodobě nedobrý piva. Vůbec nechápu ten hype okolo. To samý Permon, Antoš...
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Jasný, to pak chápu, brut IPA je takový pivní šampus no, to je vod ležáku fakt daleko, extrémně suchý a hodně málo hořký pití...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Já asi nejsem cílovka na IPA piva úplně, nejradši mám ležáky plzeňského typu.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BURKHAR: Fakt, za mě teda jedna z nejlepších Brut IPA na domácím trhu, ne že by jich tu teda vzniklo kdoví kolik.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    CHOROBA: Hele, je fakt možný, že to trpí převozem.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    SEEKER: Tu sem měl a přijde mi taková planá.
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: možná to je tak, že Matuška s tim obchází pivovary a zároveň to tam vaří, aby vytvořil dojem, že se jeho pivní styl uchytil i jinde:))
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    NOIK: Aha, jsem nevěděl, že to Matuška vařil tam. No oni to v Albrechtu evidentně uvařili taky:
    Albrecht 12 New Broumy - Zámecký pivovar Frýdlant | Photos - Untappd
    https://untappd.com/b/zamecky-pivovar-frydlant-albrech-12-new-broumy/3553254/photos
    NOIK
    NOIK --- ---
    SEEKER: teď trochu nechápu, jak to myslíš ..mladej Matuška si v Albrechtu uvařil NB, v tanku mu to tam proto leželo ...sládek o tom mluvil s takovým lehkým ironickým úšklebkem, tak nevím, jak se tím inspirovali ..ale nechci zas nějak pomlouvat a vytvářet mezi pivovarníky neshody:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam