Na téma zákalu se mi stala zajímavá věc - Dělal jsem summer ale, dost nachmelenej s dry hop, bez cold crash. Druhotné kvašení na lahvi. Po cca týdnu v lahvích kvasnice sedly na dno a pivo bylo úplně čiré. Když jsem ho však dal do lednice, tak najednou zkalnělo do naprosté mlhy. Je to zajímavý jev, který jsem ještě pořádně neprozkoumal a ani mi ho nikdo pořádně nevysvětlil. Dočetl jsem se něco málo na téma "Chladový zákal", který by měl souviset s proteiny v pivě. Nikde jsem se však nedočetl čim že se to ovlivňuje. Sypání bylo plně sladované - 80% pale ale 15% pšenice 5% cara hell. nebo možná 75/15/10. To asi nehraje roli.
Nejvíc mě na tom překvapilo, že se kal objevuje až po zachlazení. Na pokojové teplotě bylo pivo naprosto čiré. Žil jsem v tom, že chlazením (jako cold crash) se naopak pomáhá sediment ustálit a ne rozvířit.
Někdo mi tvrdil, že to může být ovlivněno rmutovacím schématem a setrváváním na jednotlivých stupních. Ale nedokázal mi k tomu dát nějaké relevatnější informace. Je fakt, že jsem nižší cukrotvornou držel hodně dlouho. Při honbě za lehkým pivem s malým tělem jsem byl na 63°C celých 75 minut. A vyšší jsem vzal tak trochu na zastávku, aby se neřeklo. Zcukření samozřejmě bez problémů.
Chuťově jsem tam nevnímal nějaké vady a opticky mě to taky zas tak netrápí. Spíš mi to přijde jako zajímavý úkaz, který zatím nedokážu uchopit/docílit/odstranit.
Jinak teda se mi teda u ostatních piv ještě nestalo, aby nedošlo k nějaké mejlce.
Napadá vás k tomu něco?