• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACOBThere is nothing but a billion screaming monkeys
    NYMPHO
    NYMPHO --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    We've evolved over millions of years into the state of unnaturalness that we are in now. Humans are totally unnatural. And they vary from race to race in their degrees of unnaturalness...There's nobody more unnatural than I am myself and, after all, I've worked on myself to be as unnatural as I can...Nietzsche forecast our future for us - he was the Cassandra of the nineteenth century - he told us it's all so meaningless we might as well be extraordinary. --- Francis Bacon
    JACOB
    JACOB --- ---
    Thinking no longer means anything more than checking at each moment whether one can indeed think...True thoughts are those alone which do not understand themselves..
    Advise to intellectuals: let no-one represent you. -- Theodor Adorno
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Poutníku, kdo jsi ? Vidím, jak jdeš svou cestou, bez výsměchu, bez lásky, s nevyzpytatelnýma očima; vlhký a smutný jako olovnice, jež nenasycena vychází z každé hlubiny opět na světlo - co hledala tam dole? -, s hrudí, jež nevzdychá, se rty, jež skrývají svůj hnus, s rukou, jež se vztahuje už jen zvolna: kdo jsi? cos dělal? Odpočiň si tu: toto místo je pohostinné pro každého - zotav se! A ať jsi kdokoli: co se ti líbí teď? Co ti poslouží k zotavení ? Řekni jen: co mám, to ti nabízím! - "K zotavení? K zotavení? Ach, ty zvědavče, co to mluvíš! Ale dej mi, prosím - "Co? Co? vyslov to! - "Ještě jednu masku! Ještě druhou masku!"...
    JACOB
    JACOB --- ---
    Filosof, to je člověk, který ustavičně prožívá, vidí, slyší, tuší, doufá, sní mimořádné věci; kterého jeho vlastní myšlenky zasahují jakoby zvenčí, jakoby z výše a zdola, jakožto události a blesky jeho druhu; který je možná sám bouří obtěžkanou novými blesky; osudový člověk, kolem něhož to stále hučí a vře, otvírají se propasti a dějí se hrozné věci. Filosof, ach, bytost, která často od sebe utíká, často má ze sebe strach - ale je příliš zvědavá, než aby stále znovu nepřicházela "k sobě"...
    Každý hluboký myslitel se obává více pochopení než nepochopení. Tím druhým trpí možná jeho ješitnost; tím prvním však jeho srdce, jeho soucit, který vždy říká: "Ach, proč to i vy chcete mít tak těžké jako já ?"
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ....A tak to šlo pořád dál. Druhá věc je, že mě zajímá historie a kdysi jsem v knížce o Himlerovi narazil na případ vyšetřování vražd v koncentračních táborech, které rozjela sama centrála SS. Zařvalo na to několik set Němců včetně šéfa Buchenwaldu. A to je tak divné, že mi to nedalo, abych si o tom nezačal trošku číst.

- K čemu jste došel?

- Že v tom právě není žádný rozpor a že to takhle muselo být. Genocidu nepáchají zdivočelí zločinci, nýbrž slušní občané. Holocaust byl velký celospolečenský projekt, něco jako budování dopravní infrastruktury, a takové projekty je pochopitelně třeba chránit před korupčníky, zloději i vrahy. Vraždit v koncentráku je stejně nepřijatelné jako vraždit v pojišťovně anebo koneckonců na jatkách. A v tom je ta hrůza: z toho, že jsme řádní občané, a ne zločinci, vůbec neplyne, že by občas nebylo nebezpečno přibližovat se k nám moc blízko.....
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    JACOB
    JACOB --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam