• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ANNIE: to nevím...

    nezáleží na tom, kdo s čím budo souhlasit, ale příjde mi zbytečné vytvořit dílo, které by prostě neobsahovalo hlavní myšlenky literární předlohy...

    na druhou stranu, mohlo by sloužit jako lákadlo... já si tolkienovu trilogii také přečetl až když jsem první dí viděl v kině :)
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MUADDIB: Lynchuv scenar k Dune udajne odsouhlasil sam Herbert, takze by to podstate knizky asi uskodit nemelo...
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    JANCHOR: otázkou zní, jestli by podstata Duny nezanikla v dokonalm zpracování a pokud by byla skutečně tak přesná jako knižní předloha, zdali by jí lidé plně porozuměli... moje maminka je např. náruživá čtenářka, ale Dunu nemohla dočíst... :)
    WIPER
    WIPER --- ---
    uz jste nekdo dalsi cetl tu Cestu k Duně? Co na ni rikate?

    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Jsem s Annie - novej, klidne dvoudilnej sestrih a predelany trikovy sceny by z filmovy Duny udelaly dustojny, koherentni dilo. Takhle bohuzel zustalo u maglajzu s nadhernou produkci.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    STRANGERD: naprosto verni pedloze zustat nejde u zadneho romanu - o tom by se sice dalo diskutovat, ale řekněme, že to je pravda. Jenže jsou tituly snáze přístupné a pak tituly takřka nepřístupné. Pravda, Duna tenhle směr nabírá extrémně až od Dětí.
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    ULRIK: naprosto verni pedloze zustat nejde u zadneho romanu, s vyjimkou tech uzasnych titulu ze kterych touha byt zfilmovana primo cisi (ale to uz nejde ani tak o romany jako o scenare bez patricnejch nalezitosti :)

    imho by Dune nejvic sluselo prepracovani do filmu ve stylu komixovejch filmu podle novel f. millera, protoze takovej pristup aspon trochu legitimuje zdanlive nelogicky a misty az trapny chovani hrdinu (v pripade ze envime co se deje v jejich hlavach, coz ve filmu jde vedet jen tezko) a zaroven se nepokryte soustredi jen na jedinou stranku, totiz tu vizualni a epickou, coz povazuju za rozumnej pristup. pokouset se totiz delat dunu "intelektualsky" by bylo akorat na skodu, protoze je to predem odsouzeny k bagatelizaci a tudiz nezdaru.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    Duně sluší papír, je to takřka nepřeveditelná kniha, pokud chcete zůstat naprosto věrni předloze.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    KALIPH: no, casting asi určitě, ale aby se z toho stal megafilm s hvězdami jen proto, aby tam byly hvězdy.... :/ Duna svým pojetím musí mít hlavně HLAVNĚ kvalitní (tedy ne nutně "hvězdné")herecké obsazení...
    MISON
    MISON --- ---
    Hlavne by to chtelo taky tri filmy zejo ...stejne jako pan prstenu ..imho ;) abysme si to mohli vychutnat ! :)
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    ULRIK: O to je to smutnější; Duně by slušel jediný formát - ten nejdražší. Herbert taky s vizemi netroškařil. Pointou by byla volba režiséra a casting...
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    RADO1: Kostýmy dělal Pištěk :/
    WIPER
    WIPER --- ---
    O te kooprodukcni miniserialu Duny se neda ani mluvit jako o dile hodnem F.H. Naprosto postra jakoukoliv hloubku a presahovost. Paul se chova jako rozmazleny spratek, Jessica jako krava. Proste nepochopili nic o to co je to Bene Gesseritsky vycvik a slechteni lidstva.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    RADO1: jo. A byli tlusty. Pro me ztelosnovali presnou definici vodni tloustky :)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    RADO1: uf, jeste ze jsem to nevidel, by mi mohlo zpusobit trauma :)
    RADO1
    RADO1 --- ---
    V tej TV verzii ma dost vytacali kostymy. Aby Saudaukari vyzerali ako stredoveke pazata v puncochacoch, to je na mna dost...
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    MISON: Nezbyva nez doufat, ze jednou dojde na director´s cut. Ja si fakt myslim, ze to Lynch udelal dobre a pohrbili to producentsky pozadavky. Vcera jsem se divala prave na Lynchovu Dunu. Poprve v originale. Do ty doby jsem mela jen naprosto silenou vhs s ceskym dabingem z pocatku 90. let a teda musela jsem zkonstatovat, ze je ten film vybornej. Kostymy a herci az na vyjimky (vevoda Leto) mnohem lip vybrany nez v miniserii a atmosfera taky skvela...proste by to jen chtelo najit ty vystrihany casti...
    MISON
    MISON --- ---
    WIPER: ja jen ztrasne lituju, ze to nemohl udelat treba 4 hodiny dlouhy a na dva dily ...ta druha polovina filmu je tak strasne sestrihana, ze se na to neda koukat :( ..jo a jak uz nekdo zminil, ty bojovy sceny taky nic moc, ale to bych presel ;)
    WIPER
    WIPER --- ---
    JESSIEATREIDES: to je zvlastni, ja jsem se zrovna pred nedavnem podival na Lynchovu Dunu na promitacce s poradnym zvukem. A uplne jsem se u toho rozplyval. Nazherny obraz, nadherna hudba, uplny epors. A navic, nejenze Lynch se snazi ve scenach naprosto kopirovat vyjevy s knihy Duna, ale take prave ta originalita Lynchovo zamereni na projevy emoci a vyjadrovani myslenkovym monologem. Doporucuji zaradit film na sobotni podvecer, ubalit jointika a zkouknout jeste jendnou :-)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MUADDIB: jo, máš pravdu, TV série byla natočená trochu jako soap opera... a já mám nadto ještě silnou alergii na Báru Kodetovou ;o/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam