• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    FACEDANCER: nejde o záměr, ale o jeho provedení... baronovi se sice nedají upřít vlastnosti, jako je vynalézavost, inteligence, cílevědomost atd. jenže v kombinaci s pokrytectvím, osobní zbabělostí, zákeřností a celkově zrádným chováním tvoří ďábelskou kombinaci tvoří komplexní tyranský systém založený na násilí, strachu a utlačování... něco jako systém biče a ještě tvrdšího biče... :/

    Z pozice silnějšího? pochybuju velmi... bez pomoci sardinkářů, cekového oslabení atreidské armády přesunem a rozdělením a umístění ji do terénu, kteří harkoneni ovládali mnoho desítek let... by těžko v přímém konfliktu zvítězil, nepochybuju, že při invazi na caladan a bez imperátorových jednotek, by těžce pohořel... :/
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    no jo kdyby u toho na me aspon nekricel ten clovek vtelefonu
    az jsem mel chut mu uvolnit takovy spunt na hrudi :D
    WHITESCORPIO
    WHITESCORPIO --- ---
    facedancer> stane se :) ...
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    tak jsem vpramci pracovniho vypeti asi smazal neco co jsemnemel
    viz chybejici moznost v ankete
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    da se rict ze hlavni problemovym harkonenem je vladimir a ani ten neniprilisobscesivni

    jen proste touzi po moci na tom nic spatneho nevidim
    a to ze bojuje z pozice silnejsiho je jen jeho volba, nikoli zlo nebo volba spatnaka
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    ALISTAIR: tak trochu... beru to smrtelně vážně... nic není černobílé...

    nemyslím si, že FH vykreslil harkoneny výhradně negativně, ale rozhodně ne ani trochu pozitivně...

    JESSIEATREIDES: nepřekonatelný asi ne, ale rozhodně ne překonatelný současnou tvorbou...
    VICKE
    VICKE --- ---
    JESSIEATREIDES: Tak tohle už předsudek je:-)
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    JESSIEATREIDES: Neměl jsem na mysli předsudky v silném slova smyslu. Spíš očekávání. A nikdo se neubrání tomu, aby neměl nějakou, třeba podvědomou, představu o filmu, na který se chystá. Kdyby tady tahle představa nebyla, ani bychom se neměli na základě čeho rozhodovat, co vidět chceme a co ne.
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Tyjo, takova nenavist vuci Twin Peaks! To jsem ani neveril, ze je mozny. Vkus je kouzelna vec.

    Pripadnou novou Dunu bych kazdopadne celkem bez okolku sveril treba Aronofskymu. Kdo jinej dokaze natocit transcendenci tak, aby se divak nepocural smichy?
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALISTAIR: nemyslím, že k jakémukoliv filmu přistupuji s předsudky
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    JESSIEATREIDES: Jak říkám, tvůj vkus. Já to mám podobně s Coeny - jejich filmy mě zaujmou, pobaví, ale jiskra zkrátka nepřeskočí. Celkově je to problém s kulturním kontextem a očekáváním. Kolik krásných filmů jsem si v životě neužil proto, že jsem věděl, kdo to natočil, za jakých podmínek a měl jsem určité pozitivní nebo negativní předsudky. Naopak nejkrásnější je setkání s úplně neznámým filmem, který nevím jak číst a musím ho tedy vnímat celý a spoluutvářet zážitek bezprostředně.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    ALISTAIR: zcela jistě patří k lepším americkým režisérům a jistou dobu mě jeho styl bavil. nedá se ani říct, že by mě štval tak, že bych se jeho filmům vyhýbala, ale má srdcová volba to dávno není...

    Parodie na debilní seriály z osmdesátých let je zajímavá patnáct minut, déle pak nudí k uzoufání. To se se Schnabelem nebo Coen brothers nedá srovnat...
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    JESSIEATREIDES: To jo, ale to je záležitost vkusu. Chápu, že člověk může získat alergii na pseudointelektuály, kteří Lynchovy filmy obletují. Twin Peaks jsou navíc subtilní parodií a zároveň poctou na seriály z éry eighties a komu ten styl leze krkem (třeba mě), tak má bariéru navíc. Ale nesouhlasím s vynášením obecných soudů. Lynch natočil řadu výtečných filmů a popravdě třeba poslední Inland Empire mě opět úplně sebralo - díky výkladovému klíči (je jedno, jestli je večtený) od Slavoje Žižka jsem se koukal na mindblowing epos, za nějž by se nemusel stydět M.C. Escher, kdyby měl někdy příležitost režírovat.
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    MARTIK: Ad Harkonneni asi souhlas. Nechal jsem se příliš načichnout Lynchovým dojmem. Poprvé jsem Dunu četl jako úplné děcko - maminka ji nechala vyzývavě válet na stole - a u poloviny věcí jsem nechápal o co jde, ale dobrodružnost mě bavila. Podruhé jsem ji četl až po shlédnutí filmu a musím říct, že třeba Paula, Jessiku nebo Leta si nedokážu představit jinak. Prostě film mě převálcoval. Ještěže třeba LOTRa jsem měl před Jacksonem načteného tolikrát, že mi mého Gandalfa a Sarumana nepřegumoval.

    Co se týče vnitřního monologu, tak máš z hlediska "pravidel" samozřejmě pravdu, ale jak sám víš, génius dokáže pravidla porušovat, aniž by to bylo chybou. U Lynche mi to tak nějak sedlo do té zdrogované atmosféry - člověk prostě celou dobu při sledování filmu "slyšel hlasy". V novém provedení by to ale asi vyznělo blbě.
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Hm ja tomu Bergovi proste verim. Uplne vidim to skoricove tonovani a prehnany kontrast zduraznujici kazde zrnko pisku.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    škoda, že se Duny nechytne někdo jako Julian Schnabel či jiný režisér s výrazně výtvarným pojetím filmařiny
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    JESSIEATREIDES: souhlas -twin peaks je příšerná krávovina
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    WIPER: á panáček je evidentně komanč...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    WIPER: nepřekonatelný v čem? že všichni ostatní točili Dunu jako telenovelu s dobrodružnými prvky ještě neznamená, že ta jeho představuje vrcholné zpracování...

    Viděla jsem všechny Lynchovy filmy a musím říct, že bavit mě přestaly už před lety... a ze všeho úplně nejhorší jsou twin peaks... soundtrack od badalamentiho ve mě vyvolává nutkání zvracet (jednu dobu to byla povinná výbava všech pseudointelektuálů a stávalo se, že to člověk slyšel v kavárně dopoledne, v poledne i večer a čeho je moc, toho je zkrátka příliš).

    MARTIK
    MARTIK --- ---
    Taky jsem vzdycky nad Harkonenama premyslel jako nad absolutnim zlem, coz bylo urcite podporeno tim jak je Lynch pojal jako bandu uchylaku, ktery implantujou chlapeckum srdecni pojistku. Ale kdyz vzpominam na knihu, tak si na zadne vetsi projevy zlounstvi nevzpominam. Jasne ze baron chtel znicit atreidy a to co mozna nejhorsi smrti, ale tuhle mezirodovou nenavist bych zlem neoznacil. Raban prezdivany 'Bestie' behem sve vlady na Arakisu splnoval kritieria zla, ale to bylo soucasti baronova planu - po Rabanovi mel prece nastoupit spasitel Feyd, jehoz by obyvatele Duny milovali jako zachrance a milosrdneho panovnika.

    WIPER: vnitrni dialogy postav nemaji ve filmu co delat! Je na umu filmare a scenaristy, aby dokazal vyjadrit pocity jinak, nez rusicim voice-overem. Srovnej treba film a knihu Pokani. V knize padne jedna veta na strance a ve zbytku stranky o tom postava premysli a kuje ruzne pikle. Ve filmu zadny vnitrni dialog nezazni a pritom to nadherne funguje. A navic je to velmi verna adaptace. Takze to jde.

    A nechapu prirovnani Harkonenu k dnesnim obchodnim klanum. Kdyz uz, tak takhle bys musel srovnavat i Atreidy. Co se tyce 'obchodu', nevidim tam zadny rozdil. A ta tva posledni veta o "potu".. ne, to radsi nekomentuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam