• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    ANKETA! Jak hodnotite pokracovani a predehry sagy duna z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona ?

    Pokus o prelozeni BG litanie:

    "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it pass over me and through me. And whan it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain."

    "Nesmim se bat. Strach zabiji mysleni. Strach je mala smrt prinasejici naproste vyhlazeni. Budu svemu strachu celit. Dovolim mu, aby prosel preze mne a skrze mne. A az projde, pohlednu vnitrnim zrakem na jeho cestu. Kde byl strach, nic nezustane. Zustanu pouze ja ."
    rozbalit záhlaví
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    KALIPH: Díky, tohle mne nasměruje lépe!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DAVESADE: Ok.

    ad 1.) Ne. Ve stávajícím univerzu lidstvo nekolonizovalo půlku galaxie a koření, tak nezbytné pro rychlý transport mezi hvězdami se nachází jen na jediné planetě ve známém vesmíru. Nemluvě o Galaktickém císařství, které sotva zasadíš nebo převypravíš v současném kontextu.
    ad 2.) Muad Dib nebyl Mesiáš, možná pro fremeny, ale je zcela ve stínu Božského Imperátora Leta Atreida II., který se stal tím, čím už měl být Muad Dib. To je jediná cesta pro lidstvo..
    ad 3.) Technologie vyvíjející Iksané, genetické inženýrství Bene Tleilax, monopol kosmické Gildy na cestování prostorem.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    DAVESADE: takže tobě jenom o bitvu o Dunu? Tak hlavně, prosím tě, vynech ty Lynchovy ječivé pistole .)
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    KALIPH: Právě proto, že ho neznám, tak se ptám na váš názor. Já se snad ke knížkám a filmům dokopu časem, ale než ten čas investuji, tak se ptám, co byste mi doporučili - jaké období vybrat. Níže jsem napsal celkem jasně formulované otázky a čekal jsem nějaké jasně formulované odpovědi. A ano, časem si dostuduji, do té doby jsem se na to chtěl zeptat.

    Druhou věcí je samotná hra - nepotřebuji tam řešit hlubší příběhové detaily, protože pro účely gamedesignu nejsou podstatné. Rád bych zkrátka zrekonstruoval bitvu o Dunu, přesně v duchu filmu (tj. důraz na atmosféru a scenerie) a hledám cestu, jak to udělat, abych si nerozporoval se zásadními pilíři univerza. A jelikož momentálně nemám načteno, tak se ptám odborníků.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DAVESADE: Když to univerzum neznáš, tak není co zasazovat.. Tvojí jediná naděje je, že pochopíš univerzum Duny a najdeš způsob, jak vyjít se současností.. K tomu ale potřebuješ znát celou politickou scénu i jedootlivé tlaky, které vedly k událostem v prvním díle.. a k tomu slouží právě ty další díly.. Tam se třeba dozvíš, že Muad Dib vlastně odmítl Zlatou stezkou, i když jí viděl a raději zvolil krvavý džihád - proč? - no to je otázka pro tebe..

    Lidi, kteří se chtějí angažovat v plavání, ale nechtějí se namočit, by neměli k bazénu vůbec pouštět.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Abych se přiznal, pro účely gamedesignu je detailní znalost příběhu k ničemu. Co nyní řeším, je obecné zasazení hry do univerza. Jestli byste doporučili konkrétní období anebo naopak "vymyslet" nějakou minulost, kam by to sedělo. Anebo - pojmout to, jako čistou alternativu k událostem první Duny. To je spíš to, co řeším.
    REVAN
    REVAN --- ---
    DAVESADE: Když si přečteš další díly knižní série, dozvíš se, k jakým událostem došlo po tisících letech.

    Když už nechceš číst knížku, potom doporučuji ke shlédnutí ještě zpracování prvního dílu Duny od Johna Harrisona (vpodstatě třídílný seríál, který se drží událostí a knihy tak nějak více než Lynch). A potom Děti duny - opět třídílný seriál, zahrnující druhý a třetí díl knižní Herbertovy ságy. Tam ti trochu nastíní, jakým směrem se budou vyvíjet události po tisících letech (ale úplně o tom jsou až 4-6díl).
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DAVESADE: Dokud si nepřečteš celou ságu, tak nad tím ani nepřemýšlej.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Rád bych místní fandy poprosil o nějakou kritiku mého nápadu na současné počítačově-herní zpracování fenoménu Dune. Zajímalo by mne zejména tyto body:
    1) Je možné převyprávět Herberetovu klasiku s jiným vyzněním tak, aby zapadala do stávajícího univerza?
    2) Dají se v univerzu očekávat repetice událostí? Je možné, že tisíc(e) let před nebo po románu Duna došlo (dojde) k podobným událostem? Je zjevení mesiáše unikátní v historii nebo se může opakovat - mesiáš zmizet?
    3) Jelikož jsem knihu četl jen jednou a vycházím převážně tedy z Lynchova filmového zpracování - jakou věc bych určitě neměl opomenout implementovat? Jaké jsou stěžejní pilíře univerza?
    Díky za pomoc.

    Text ke kritice zde: http://angryplayer.blogspot.com/2011/03/dune.html
    WIPER
    WIPER --- ---
    Zelený mozek - Frank Herbert - Baronet - knihkupectví Kosmas.cz
    http://www.kosmas.cz/knihy/156074/zeleny-mozek/

    Zeleny Mozek jsem prave koupil v knihkupectvi!!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Alejandro Jodorowsky - Unseen Dune
    http://www.duneinfo.com/unseen/jodorowsky.asp
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    KALIPH: no jo no...holt tenhle román není pro Hollywood, stejně jako Tahle země není pro starý..každá takováhle produkce chce hlavně vydělat na dobře vypadajícím jasném příběhu....zlí X hodní...efektní bitky a zlí pryč...takže ať si filmujou předehry, tam jim to půjde samo, ale původní sága prostě takhle fungovat nebude..
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    Dune Remake May Be Dead by Spring | WorstPreviews.com
    http://worstpreviews.com/headline.php?id=19652&count=0
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    KALIPH: urcite ano. Jak tu bylo uz nekolikrat zmineno, Spasitel Duny je nejslabsi kniha z cele serie Duny od FH , nicmene jsou v ni dulezite udalosti tudiz neni dobry napad, ji preskocit, ale zbytek serie pak zase nabere skvely spad, samozrejme zalezi na jedinci.
    FACEDANCER
    FACEDANCER --- ---
    ULRIK: a především při opakovaném čtení kdy si člověk všimne dalších narážek, ať proto že se mu rozšířili obzory nebo si všimne dalších narážek
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    KALIPH: Docela souhlasím...čímž nechci říct, že komu se nelíbí jest nedospělec. Ale jemné nuance doceňuju až s dekádou zpoždění...
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MARTIK: Můj skromný názor je ten, že s každým dílem vyžaduje Frank po čtenáři stále větší životní zralost.. poslední kniha je pouze pro úzký okruh čtenářů, většině lidem už to nebude dávat moc velký smysl. První Duna je čistej mainstream:)
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    A mají ty pozdější knihy ještě nějaký spád? Klidně si mně ukamenujte, ale přiznám se, že třeba Spasitel byla pro mně dost nudná kniha, i přes svou krátkost. Děti Duny mně bavili více, ale mám strach číst dále. Na Duně (první díl) mně nejvíce bavil děj, vývoj postav, emocionální momenty.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    REVAN: Absolutně nesouhlasím:) Dle mého se Frank v předávání důležitých informací neustále zlepšoval, byť možná na úkor podlézavosti čtenářům. Kapitula Duna je můj favorit!
    WIPER
    WIPER --- ---
    REVAN: me prisel Bozsky Imperator jako vytecne ukonceni sagy rodu Atreidu. Daleko od prazneho intelektualizovani, ale naopak katarze myslenek zapocatych v prvni trilogii Duny.

    V Ceste Duny jsou dopisy ktere si F.H. vymenoval s vydavatelem a prateli sci-fi spisovately. Jednou z nejkontroverznejsich veci Duny byl predzvestny smysl Paula. Jak vydavatel tak pratele spisovatele Franka varovali ze bude extremne tezke psat knihu o nekom kdo vidi budoucnost. Jsem presvedcen ze kniha Bozsky Imperator Duny naprosto perfektne uchopuje toto tema. Zpusob kterym "darvinisticky" BI Leto II slechti lidstvo aby bylo neviditelne (=neovlivnitelne) vestci, tudiz pred jim samotnym. Pri opakovanem cteni cele sagy Duny jsme ziskal dojem, ze teprve knihou BI Duny dava smysl cely pauluv djihad.

    Precteni dalsich dilu mohu jen doporucit. Tentokrat je hlavni dejova linie venovana Bene Gesseritu. Komu se od prvnich dilu, jako me, libilo jak F.H. popisuje udalosti ocima postavy s vycvikem B.G., tak si urcite uzije posledni dva dily sagy Duny od F.H.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    REVAN: No tak s tim Duncanovým gholstvím a sdílením myšlenek to bude ještě trochu zamotané...počkej na další dva díly, tam je o tom docela hodně....poutavost hodně klesá, protože se tam nic moc v zásadě neděje, ale jak jsem napsal...všechno co je tam řečeno má zásadní význam pro zbytek ságy

    Je pravda, že ten Torquemada nesedí, ovšem jisté zkreslení po tak dlouhé době může nastat...otázka je jestli tam Leto mluví ze "znalosti" nebo zděděných vzpomínek, to už si nepamatuju a dohledávat se mi to nechce :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam