• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WHITESCORPIOThe Dune - Kultovní dílo Franka Herberta a vše okolo - see HOME!
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    MARTIK: Můj skromný názor je ten, že s každým dílem vyžaduje Frank po čtenáři stále větší životní zralost.. poslední kniha je pouze pro úzký okruh čtenářů, většině lidem už to nebude dávat moc velký smysl. První Duna je čistej mainstream:)
    MARTIK
    MARTIK --- ---
    A mají ty pozdější knihy ještě nějaký spád? Klidně si mně ukamenujte, ale přiznám se, že třeba Spasitel byla pro mně dost nudná kniha, i přes svou krátkost. Děti Duny mně bavili více, ale mám strach číst dále. Na Duně (první díl) mně nejvíce bavil děj, vývoj postav, emocionální momenty.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    REVAN: Absolutně nesouhlasím:) Dle mého se Frank v předávání důležitých informací neustále zlepšoval, byť možná na úkor podlézavosti čtenářům. Kapitula Duna je můj favorit!
    WIPER
    WIPER --- ---
    REVAN: me prisel Bozsky Imperator jako vytecne ukonceni sagy rodu Atreidu. Daleko od prazneho intelektualizovani, ale naopak katarze myslenek zapocatych v prvni trilogii Duny.

    V Ceste Duny jsou dopisy ktere si F.H. vymenoval s vydavatelem a prateli sci-fi spisovately. Jednou z nejkontroverznejsich veci Duny byl predzvestny smysl Paula. Jak vydavatel tak pratele spisovatele Franka varovali ze bude extremne tezke psat knihu o nekom kdo vidi budoucnost. Jsem presvedcen ze kniha Bozsky Imperator Duny naprosto perfektne uchopuje toto tema. Zpusob kterym "darvinisticky" BI Leto II slechti lidstvo aby bylo neviditelne (=neovlivnitelne) vestci, tudiz pred jim samotnym. Pri opakovanem cteni cele sagy Duny jsme ziskal dojem, ze teprve knihou BI Duny dava smysl cely pauluv djihad.

    Precteni dalsich dilu mohu jen doporucit. Tentokrat je hlavni dejova linie venovana Bene Gesseritu. Komu se od prvnich dilu, jako me, libilo jak F.H. popisuje udalosti ocima postavy s vycvikem B.G., tak si urcite uzije posledni dva dily sagy Duny od F.H.
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    REVAN: No tak s tim Duncanovým gholstvím a sdílením myšlenek to bude ještě trochu zamotané...počkej na další dva díly, tam je o tom docela hodně....poutavost hodně klesá, protože se tam nic moc v zásadě neděje, ale jak jsem napsal...všechno co je tam řečeno má zásadní význam pro zbytek ságy

    Je pravda, že ten Torquemada nesedí, ovšem jisté zkreslení po tak dlouhé době může nastat...otázka je jestli tam Leto mluví ze "znalosti" nebo zděděných vzpomínek, to už si nepamatuju a dohledávat se mi to nechce :-D
    REVAN
    REVAN --- ---
    Přátelé Duny, co říkáte na 4.díl God Emperor of Dune? Jak se mi líbily předchozí 3 díly, tohle už jakoby se nějak zadrhlo. Tam kde v předchozích dílech byly podnětné myšlenky, tady už mi přijde z většiny jako prázdné intelektualizování. A když si tedy odpustím ideový pokles úrovně, tak tam stejně má dokonce faktické chyby, např:
    - tam vzpomíná Leto na Torquemadu a přiřazuje ho k Jezuitům, jenže on byl Dominikán a zemřel ještě předtím než byl vůbec řád jezuitů založen.
    - nebo Duncana Idaha se někdo ptá jaký byl Leto před transformací, a ten odpovídá, že neví, že ho znal pouze jako malé dítě. Jenže to neznal, jelikož původní Duncan byl zabit před narozením Leta. Leta už zažil jako ghola, a gholové, jak jinde píše, nesdíleli vzpomínky předchozích gholů, pouze původního Duncana.
    atd.

    Tož co vy na to? a co další díly? na ty se teprve chystám...
    celkově pořád dobrá kniha, svou poutavost to má, ale ve srovnání s předchozími díly je to pro mne níže.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    WIPER: tak jo, ale nejsem si jistý, jestli moje angličtina bude na herberta stačit (např. na dana browna stačí bohatě, ale to je trošku jiná liga) :)
    WIPER
    WIPER --- ---
    PHOBOS99: myslim ze nevysla v prekladu, mohu ti dodat ebook v Aj
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    WIPER: ten plot summary na wiki zní fakt hodně dobře. nevíš jestli vyšel i český překlad, nějak se ho nemohu dopátrat?
    WIPER
    WIPER --- ---
    SAJMONDEE: Man of Two worlds je velmi ctiva kniha, ale myslim ze ji chybi poradny filosoficky konec (asi konec psal Brian). Porad jsem cekal na grand finale a najednou konec knihy.

    Ale mohu jeste doporucit knihu Under Pressure:

    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dragon_in_the_Sea /

    uz jen z kratke recenze na wiki je jasne jaka to bude knizka plna planu v planech jinych planu a paranoi ;-)

    John Ramsey, a young psychologist from the Bureau of Psychology (BuPsych), is trained as an electronics operator and sent on the next mission, replacing the previous officer who went insane. His secret mission is to find the sleeper, or figure out why the crews are going insane.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    jsem si teda koupil Green Brain a dneska jsem videl knihu, kterou spolu napsali Frank a Brian. Man of Two worlds z roku 1986.
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    jakou neDunovskou knihu byste mi od Franka doporucili? ted jsem na Novym Zelandu, takze tu i sezenu knihy, ktere nejsou u nas dostupne v cestine. dik
    SAJMONDEE
    SAJMONDEE --- ---
    DUNAR_: y jo tam jsem taky stravil spoustu casu. skoda
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    DUNAR_: njn, pěkných 7 let to bylo. IRC na pokec zatím pořád jede, nějakej sraz se taky chystá, ale pak už asi definitivní konec
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    DUNAR_: Tak proč? Prachy, čas? Nu, RIP, pár měsíců jsem si tam užil:)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ULRIK: ale hral
    LINKOS: neni na to sila. :-(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DUNAR_: mě to stejně přišlo už celkem zastaralí, chtělo by to udělat modernější
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    DUNAR_: Co to, už nikdo nehrál?:)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Duna-online.com (http://dunaonline.com/uvod.php) definitivně končí za tři dny. Uroňme kolektivně kroupu, neboť končí nejširší fórum přátel Duny Franka Herberta.

    :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam