• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    LENDULIK: presne tak, podle toho co jsem si precetl o tehlech ruznych EGRF nebo tyrozinkinazovych inhibitorech jejich prinosem je stabilizace onemocneni, prip. prodlouzeni doby zivota o nekolik malo mesicu za cenu milionovych vydaju. Takze na jednu stranu jsem rad, ze se konecne lecba rakoviny zacina resit z molekularne genetickeho hlediska, na druhou stranu ty vysledky mi prijdou ubozejsi nez treba v porovnani s Gleevecem(Imatinib)...takze bych rekl, ze jsme na uplnem zacatku...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    GHIVERAN: chapu spravne ze vysledkem lecby je zasadni prodlouzeni "preziti". Nikoliv samotne vyleceni?

LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    POZITRON: popravde me prekvapilo, ze nje vubec nejka lecba kterou si hradis, rozumej, kterou si muzes hradit. Mela jsem pocit z ceskeho zdravotnictvi, ze tahle varianta je proste nemozna protoze proste vsichni museji dostat to same, jinak by se asi nekdo .... nevimco....

jako ze to radeji nebude nez aby to bylo jen pro nekoho a za penize.... protoze to neni "socialni".....
    To moralni hledisko ridi dost vsechno.... pritom lidi by dali vsechno ... vsechno...
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    zhodnoceni Cetuximabu(biologicka lecba nadoru hlavy a krku):
    http://www.erbitux.cz/nadory-oblasti-hlavy-a-krku-cetuximab-erbitux-c255.html

a dale zhodnoceni Erlotinibu(biologicka lecba rakoviny plic):
    http://www.farmakoterapie.cz/cz/Clanek/209

a jeste v English info o Gefitinibu(obdoba Erlotinibu): http://en.wikipedia.org/wiki/Gefitinib
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    CORNELA: pripad osetrovatelky bv mobilnim hospicu, co podala leky proti bolesti na predpis..
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    k paliativni peci.... nevite jak ten pripad dopadl??
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    CORNELA: to bohuzel takhle chodi na vice oddelenich:(
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    CORNELA: jednoduchy, na soukromy ortopedii na to jsou prachy, na interne asi ne, to si myslim ja. Tim samozrejme nehodnotim kvalitu a smysluplnost pece.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    CORNELA: Ale tohle je problem obecne cesky, protoze je zde paliativni pece v plenkach. Dyt Ceskou paliativni spolecnost zalozili pred mesicem...lidi nejsou instruovani v tomhle ohledu.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    management bolesti tu kazda krava doktorska vubec nezvlada, clovek dostane na rakovinu tramal (mame teda zabiral, ale to byla klika) a to az po tom, co skuhra bolesti, protoze ma na ni coxtral... grrrrrrrrr.... tohle me teda rozlitilo uplne...
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    lidi sou idioti... kdyz se clovek podiva na ty nazory, co povazuji za kvalitni... me je na bliti...
    FIFI
    FIFI --- ---
    LENDULIK: jojo, přesně. Já jsem všechny léky po mamce z lékarny přebrala a takové, které bychom třeba využili doma (nevím, třeba jako Ibalgin, brufen apod. jsem si vzala), ale všechno ostatní (včetně třeba těch náplastí a včetně léků na průlomovou bolest )jsem dala Cestě domů.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    zaregistrovali.... ja sama jsem jim davala spoustu leku na predpis, ktery zbyly po tatovi. a My se k nim strasne tezce dostavali.......

jsou to kreteni.... aneb dalsi level ignorace smrti....
    FIFI
    FIFI --- ---
    Nevím, zda jste zaregistrovali kauzu pečovatelky domacího hospicu:
    http://www.novinky.cz/clanek/153437-pecovatelce-hrozi-pet-let-za-pomoc-trpici-pacientce.html

a http://hhv.nmnm.cz/
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    POZITRON: no ona rakovina na reprodukcnich organech v dobe, dy uz jaksi nejsou potreba asi sama geneticky podminena nebude....
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    LENDULIK: eee, myslim, ze jsem nikde nenapsala, ze to neni obrad. Za obrad to rozhodne povazuju, vlastne proto jsem to psala, chtela jsem se podelit o to, ze pohrby se daji delat nejruznejsimi zpusoby.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    VRATENKA: ale to je prave ten obrad, to prece nebusi byt cirkevni institucionalni... jen se proste rozloucit jakymkoliv zpusobem....
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    CORNELA: to je asi jenom rozdil ve vnimani, on ten popel mi uz fyzickou pritomnost moc neevokuje ani kdyz je v urne, navic my jsme ho tam fyzicky vysypali a popel sel ke dnu, takze tam asi porad kousek taty bude :-). Navic asi nejsem moc vazana na fyzicky telo, a vnimam dusi oddelenou od tela a zijici posmrtnej zivot, jako mnohem dulezitejsi, ale to ma asi kazdej trochu jinak.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    ale my mame kam jit, zrovna tenhle vikend, jsme byli na tom miste u reky a zapalili tam svicku, je tam krasnej velkej pamatnej strom, proste to misto budu mit s tatou uz navzdycky spojeny, prijde mi to stejny, jako jit na hrbitov, jenom tam nemame zadnou kamenou desku, ale pravdepodobne tam neco taky udelat nechame.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    my jsme treba klasickej pohreb nedelali, jednak to tata nechtel, z pohrbu v dnesni podobe se mu delalo tak akorat zle, takze jsme urcite ve statistice taky uvedeni jako ti, co tatu nenechali pohrbit. Tata mel takovou vizi, ze chce po smrti spalit a rozptylit do Malse, protoze pochazi z Budejc a u Malse prozil cely detstvi, tady v Praze nemel zadny vazby i kdyz tu zil vetsi cast svyho zivota. Tak jsme jeste tyz den zasli na pohrebni sluzbu, objednali zpopelneni a parte, ktery jsme hned poslali vsem pripuznym a pratelum, asi po tydnu jsme si mohli jit vyzvednout urnu, udelali mu v obyvaku takovy oltarik, kde byli vsechny mozny fotky, kondolence a par dalsich drobnosti, takhle tam s nama byl asi mesic, po mesici jsme si udelali vylet do Budejc, navstivili tatovu rodinu, vybrali vhodny krasny misto u reky a vecer, kdyz uz byla tma, jsme udelali rozptyl, zapalili lucernicku, pridali kvetiny a vsichni se rozloucili. Byl to nejkrasnejsi pohreb, kterej jsem kdy zazila nebo videla, nedokazu si predstavit, ze by nam pohreb pripravovala nejaka pohrebni sluzba. A to, ze se to takhle delat podle zakona nesmi nam bylo trochu jedno, znovu bychom to udelali uplne stejne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam