• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    LUCIANA: nebezpečnost nádoru se neodvíjí vždy od toho, jak rychle metastazuje, ačkoli to taky souvisí ... jsou nádory, co metastazují celkem rychle a přitom se dají docela dobře léčit

    LUCIANA: a mikro metastazu poznas jak? metastaticke lozisko muze vzniknout tak, ze ti odlitne byt jedna jedina bunka, kterou detekujes dost blbe .... a kdyz se to rozleze, muze byt uz pak pozde


    LUCIANA: pokud clovek neni odbornik, tak se nemuze zadnym "netem" ridit .... jednak zalezi na velikosti, umisteni primarniho loziska, kde je umistene s ohledem na okolni struktury .... a pak na presnem histologickem podtypu (jednak z jakych bunek je nador slozen a pak tzv. "grading") ... samozrejme nekdy je to na hranici - poslat/neposlat, ale neni tak tak uplne tak, ze lekar urcuje terapii, jak ho zrovna napadne, ale podle presne urcenych guidelines pro dany typ, staging a grading nadoru (zalozene na klinickych studiich s mnoha pacienty)




    LUCIANA: ono se lip zabije par jednotlivych bunek, nez kdyz z toho vznikde nador, ktery se da detekovat zobrazovacima metodama .... stejne tak, jako male infekcni lozisko se urcite zahoji rychleji, mensi davkou antibiotik a s vetsi pravdepodobnosti uspechu, nez kdyz je clovek v septickem soku


    LUCIANA: vysetrenim krve bych se opravdu neridila .....
    WANAH
    WANAH --- ---
    LUCIANA: Tak když to začalo bolet tak sem s tim k doktorovi šel, akorát pár let před tim sem to jenom pozoroval :)
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    WANAH: tak zas na druhou stranu to jde myslim poznat docela dobre, navic to muze bolet, takze pak uz je to jen o tom dokopat se k tomu jit s tim rychle k doktorovi
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    jojo to me prekvapilo v tom dokumentu, ze ten klucina to konzultoval s kamaradnou spis nez s doktorem..... Ale to je asi tezky na nekoho vybalit takovej problem....

    muzu rict, ze moje teta si zadelala sama, kdyz rok nemohla na velkou a nesla k dokrotovi protoze se stydela.....
    WANAH
    WANAH --- ---
    LUCIANA: neznám nikoho s touto nemocí kdo by neměl metas., netvrdím že to není možné, ale vidím to jako nepravděpodobné. Přecijen to začíná v choulostivé partii těla o které ne každý mladý muž dokáže s uplnym klidem diskutovat s kýmkoli, a to je jen taková třešnička na dortu, pak je tu ještě to že sice se rozlejzá rychle, ale moc to není poznat.

    LENDULIK: jj, chápu ted už to mám jinak :)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WANAH: myslis jako u jinych typu nadoru? No jo ja jsem zenska a to rozhodnuti by bylo tezky, ale ja uz to mam proste jako rovnici rakovina = smrt.... to se tezko meni.
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    LENDULIK: no mne prijde logicky, ze kdyz se metastazy pak leci chemem beztak, tak proc to do sebe cpat driv, nez ti neco skutecne je, je to risk, ale zas pokud je nador odstranenej, nemas zadny markry a byl to nejakej ten min nebezpecnej nador, tak ta pravdepodobnost, ze z toho budou dalsi metastazy neni velka (presne se to da vsechno najit na netu)
    WANAH
    WANAH --- ---
    LENDULIK: Kdepak ne v tomhle případě, sice to metastázuje docela rychle na druhou stranu se s metas. dá pracovat a likvidovat je dost dlouho resp. skoro pořád. u jiných onemocnění záleží na včasnosti mnohem více.

    LUCIANA: Co konkrétně pozorovat? Když dáš menší dávku tak přeci ztrácí smysl dávat vůbec nějaké.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    LUCIANA: no uprime.... ja bych na tonemela cekat a pozorovat.... s metastazema je to konecna....
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    stacilo by treba jen pozorovani, pripadne min davek kdyz uz
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    LUCIANA: z ceho soudis, ze se v CR pacianti zbytecne posilaji na chemo?
    WANAH
    WANAH --- ---
    LUCIANA: resp. nějaké info je vždy vítáno.
    WANAH
    WANAH --- ---
    LUCIANA: a jak bys to řešila ty?
    LUCIANA
    LUCIANA --- ---
    tak jsem si precetla tohle http://sport.idnes.cz/badmintonista-koukal-rakovina-je-dalsi-souper-ktereho-musim-porazit-1jl-/sporty.asp?c=A101109_213224_sporty_ald a kdyby to nekoho potkalo, tak davejte bacha, v cr posilaj kluky automaticky na chemoterapii, i kdyz to neni vzdycky nutny, samo nevim detaily, ale pokud to byl pripad i tohohle typka, tak je mi ho fakt lito
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    bulvarek jo))
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    CORNELA: presne... nikdo nevi
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: co já vím...mně to s tou rakovinou přijde, že to je kdo z koho, jestli člověka zabije chemka nebo nádor a oba dva toho člověka vyžírají, tak mi přišlo logický, že asi umře dřív ten člověk, který měl podváhu už předtím, zase na druhou stranu obézní už mají problémy s dýcháním i bez rakoviny..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EVILMIND: no jedna ženská, co měla stejně rakovinu plic ve stejným stádiu jako moje 40-kilová maminka, ale měla přes sto kilo, stále ještě žije a už je to osm let.
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    třeba jo :-), pak si můžete s Lendulíkem vesele předhánět v závěrech
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    DSTEPZ: to je teda divny, ja treba maso miluju, a nechutenstvim netrpim, naopak me muj onkolog pravidelne nadava, ze furt tloustnu... nakonec mozna na rakovinu vyzraju a umru radsi na obesitu... :-)
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    a pak jeste jedna vesela prihoda z prace od kolegyne, znamemu jeji dcery pred cca mesicem diagnostikovali nador na ledvine/dlazdicovej karcinom. Po druhy biopsii najednou karcinom zmizel:) Nakonec teda pujde na jen naoperaci zlucniku, do kteryho to "udajne" metastazovalo, ale zvalstni zase, jak takhle muze rakovina z niceho nic zmizet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam