• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    LENDULIK: jo, teď mám samé praktické starosti s vyřizováním posledních záležitostí člověka, pak to na mě padne.
    Děkuju za nabídku, až to dopadne, ozvu se


    CORNELA: děkuju
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TERRYNKA: mela velike stesti, ze mohla byt s vama do posledni chvile a odesla v klidu... bud silna, ted to na tebe teprve dolehne.

    kdybys sis potrebovala popovidat klidne napis...
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    MARKYSHA: děkuju :-*
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    LENDULIK: naštěstí to šlo strašně rychle. Zemřela 6 týdnů po stanovení diagnosy, hrozně špatně na tom byla v podstatě jen posledních pár hodin a to už o tom moc nevěděla. Zemřela 45 minut po naší poslední návštěvě, nevnímala cca. od předvčerejší půlnoci, takže alespoň že tak.
    za soustrast děkuju :-*
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    vcera jsem se dozvedela, ze mama jde ve stredu na biopsii... nejaky nalez v prsu....

    pry to nic neni... ale to mi rikali i u taty a tety a oba jsou pryc... uz se z toho fakt zblaznim....
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TERRYNKA: uprimnou soustrast. Maminka je na lepsim miste...
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    VERONIKA22: pokud mas nervy na posudkove lekare, pak je mozne aby mu pecovatelskou sluzbu hradila pojistovna. To mu musi napsat jeho prakticky lekar, takze doporucuju se poradit u nej. a nenecat se odbyt.

    Nicmene spise zkus ve svem okoli vyhledat charitu. Oni delaji presne to, ze deta muze zustat doma, ale denne nebo co druhy den k vam prijde nekdo kdo ho umyje, nakrmi a zkontroluje.... a to nenstoji jinak zavratne castky....

    tohle presne resi Cesta domu. zavolej na jejich linku pomoci aoni ti reknou vsechny moznosti...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TERRYNKA: upřímnou soustrast, ale hlavně, že už jí opravadu nic nebolí, jak píšeš.
    TERRYNKA
    TERRYNKA --- ---
    Dškuju všem za rady ohledně domácích hospiců a psychické podpory. Nevyužili jsme to, ale i tak dík. Maminku od třičtvrtě na šest navečer netrápí a nebolí vůbec nic.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CORNELA: to zní dobře a podívám se víc na netu.

    CORNELA: jejich dcera ( moje máma ) už si něco vyběhala. ale nikdo přesně neví co. no zjistilo by se.....

    WANAH: no pro ní je vyčerpávající hlavně to, že přes den chce dědeček měnit plenu každé 2 hodiny a bohužel i v noci. takže ona to má jako s miminem a vůbec se nevyspí. do toho už moc nekomunikuje a to ona taky těžko nese. že si nemá s kym normálně popovídat. najíst se snad umí ale to je úplně vše. dovláčet ho k tomu stolu musí taktéž babička.
    no jinak bydlí v rod.domě typu vila takže se z domu babička asi ani hnout nebude chtít.

    díky všem. zítra zase babičce zavolám a zjistím co pravili doktoři a jaký je zdrav.stav.
    WANAH
    WANAH --- ---
    CORNELA: Já měl právě za to že tam jsou k dispozici pečovatelky pro ten barák ... .
    No ale počkej jakože ho i ted tahala na záchod apod? to mne ani nenapadlo, ale jestli to je tak lituju že je VERONIKA22 vdaná :). Velice obdivuhodný genofond.
    WANAH
    WANAH --- ---
    Mne napadlo ještě: A babička už to nezvládá absolutně? nebo kdyby měla i čas na sebe popř někoho k ruce pokračovala by? Pak by možná byla možnost v nějaké DPSce kde by třeba babičce zařídili komfort a přehodnotila by to, ono se to nezdá ale kdyby jí odpadla starost s vařením nakupováním apod. třeba by se na to dívala jinak.

    To ber prosímtě jenom jako inspiraci, samy víte co možné je nebo není.
    Neni to tak dávno co sem měl možnost nakouknout do jedný DPS a přišlo mi že dost podobně to tam chodí...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CORNELA: když právě průser je, že jeden starý člen rodiny už v LDN byl a to 3týdny a bez jediné psychické či zdravotní újmy ( dotyčný čekal na volné místo v nějakém domě důchodců či co )
    takže je nějak nemůžu přesvědčit, že LDN je zlo.

    no nic zmíním se babičce o těch cenách a uvidím co mi k tomu zase řekne :o(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CORNELA: jo to asi jo. smrt obratem jsem zažila u manželovi babičky a bylo to asi nejlepší řešení.
    já tim obratem myslela - třeba ještě 7dnů utrpení.

    no pozeptám se babičky co na tu placenou pečovatelskou péči říká ale ani to radši nechci slyšet. je to válečná generace a ani dnes nehodlala pečovatelkám zaplatit za mytí vlasů či stříhání nehtů víc jak 50Kč :o(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Dobrý den všem - chtěla bych se poradit s někým kdo tomu rozumí popř. nějaký odkaz kde si to na netu můžu nastudovat.
    můj 95letý dědeček rakovinu nemá ale už je jeho tělo tak bezvládné, že babička prohlásila, že už se o něj starat nedokáže.
    Pokud vím tak je jisté, že nemocnice tyhle nemohoucí lidi strčí na LDN - ale o těch jsem slyšela jen to nejhorší a nerada bych aby poslední dny života jen protrpěl a taky aby smrt nepřišla rovnou obratem :o(
    Existují i jiné možnosti kam se může umístit starý nemohoucí člověk před smrtí? bohužel velké peníze na zaplacení super peč.domu asi babička nemá :o(

    předem moc všem děkuju za rady
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    CORNELA: No v tomhle případě jde hlavně o tu psychiku. Asi by byl na tom mnohem líp, kdyby moh následky rozhozenýho trávení řešit normálně v koupelně a ne na přenosným hajzlíku v obejváku, protože do koupelny nedojde :/
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Tak to zní nadějně, dík za odpovědi.
    A ono těžko říct, co snáší hůř, možná kdyby si bejval nezlomil tu nohu, otřepal by se mnohem rychleji. On byl předtím na svůj věk dost vitální.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ELLIE: mamka bioléčbu zvládala v pohodě
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    ELLIE: asi je dobre rict, ze chemo nebo biolecba ma smysl i kdyz se vi, ze nedojde k vyleceni... muze totiz zasadne prodlouzit dobu ziti. Ale samozrejme jen pokud by ji deda dobre snasel...

    ELLIE
    ELLIE --- ---
    No, ano, psychika - tak jsem tátu během dvou dnů donutila jíst a pít (ale ohledně toho ho i dost vyděsila ošetřovatelka, co sem chodí). Prostě jsem ho překecala a jídlo jsem mu nazdobila jak v michelinský restauraci, takže sezobal aspoň maličko, co to šlo, a druhej den už víc. Už je na tom mnohem líp... (Jak jste tu někdo psal smectu, tak tu si dal taky.)
    Ovšem prožít každej den radostně, užívat si, no, můj táta je permanentně přinasranej ze své pouhé přirozenosti. Jdu mu na dobrou noc pustit nějakou symfonii a doufám, že nebude mít moc řečí ohledně otravný zimy, zmuchlaný deky, práce, lidí, čehokoliv :)

    CORNELA: Dneska jsem se konečně dozvěděla, že je to levá plíce, ale na nějakým blbým místě. Hele, když mu chemka naprosto rozhodila vnitřní prostředí, problil týden v kuse a doktoři se rozhodli to stopnout... co si myslíš o biologický léčbě? Doktoři to prej měli jako "plán B"... To bude asi taky dost masakr pro takhle oddělanej organismus, co :(
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    MARKYSHA: tyhle mam nejradeji..... chytraky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam