• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    WEWA: hodne sily... ale popravde nelzete mu... je to jeho telo, jeho rozhodnuti. A divila by ses kolik lidi se zacnou v takove chvili chovat uplne jinak nez cekas. Muj tata byl celej zivot takovej odezdanej, cekal tise v koute.. a kdyz zjistil zema rakovinu bojoval jako nejvetsi bojovnik, a my jsme cekali ze to vzda a on nas nakonec vsechny drzel az to konce... 4 roky... ale co je nejdulezitejsi, i to, ze uz nemam smysl lecba se mu doktor bal rict, po tom jak moc veril ze se uzdravi... a rekl nakonec jo a tata mel moznost rozloucit se s nama, smirit se a me by strasne ted, kdyz uz tu neni mrzelo, kdybychom mu tu sanci vzali....

    urcite taky doporucuju umirani.cz a cestadomu.cz me tam hrozne moc pomohli, jen na telefonu...
    treba s takovyma vecma jako na co mas pravo a na cem trvat, o jaka si rict vysetreni....
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    WEWA: třeba najdeš něco užitečného tady http://www.umirani.cz/
    jinak už jen to, že jsi s ní je určitě hodně, můžeš uvažovat o odborné pomoci psychiatra či psychologa, jednak pro babičku a taky klidně pro sebe, protože i pro tebe je to náročná situace a není od věci si vyhledat pomoc a radu, abys pak právě mohla pomáhat babičce i dědovi
    WEWA
    WEWA --- ---
    Ahoj. Chtěla bych vás poprosit o radu a asi se i vypovídat.. Dědovi diagnostikovali rakovinu plic, na výsledky odběru se čeká.. kvůli práci u nich přebývám takže jsem poslední dva roky byla téměř denně s nima v kontaktu. Babička byla vždycky vitální, plná života.. strašně jí to srazilo na kolena, děda je v nemocnici a ona je celý den v bytě sama... já přicházím až večer.. včera se mnou o tom poprvé trošku otevřeně mluvila, je nesvá když je tam sama ale nic ji nabaví takže se jí do ničeho nechce, má strašně černý myšlenky, do toho mají problémy s bytem (nutí je do koupi nebo stěhování)... Dědovi to nechtějí říct, odmítl by vše a vzdal by to, zabilo by ho to dřív než rakovina, takže jí ještě více ničí to, že mu vlastně lže. Musí brát prášky na uklidnění když za ním jde. Co je asi nejhorší, že to není tak dávno, kdy prožívala rakovinu se svou kamarádkou.. byla tu sice ještě 17 let!!!, v čemž hledá i trošku naději, ale když byla ke konci s ní v nemocnici, zažila strašné chvíle, kdy její kamarádka křičela bolestí a když šla za sestrou, ať jí něco dá, tak jí odvětila, že ona svou dávku už dostala a další až za dvě hodiny... načež babička začala samozřejmě vyvádět, jestli jí v tomto stavu nechají atd. atd. a sestra jen, že se nenechá zavřít... všechno tohle se babičce promítá každou chvíli v hlavě, po týdnu vlastně pořádně nic konkrétního nevíme, dnes se nejspíš dozvíme, co je to za typ rakoviny.
    Sama když o tom mluvím, neubráním se slzám ale strašně ráda bych to babičce nějak ulehčila.. pokud to vůbec jde. Ale vůbec nevím, jak s ní mam mluvit.. vůbec jí nepoznávám a strašně mě to trápí. Jak s takovým člověkem mluvit, mam jí zkusit zapojit do aktivit, co dělá ráda, i když na to nemá vůbec pomyšlení a nebaví jí to? Vůbec nevím jak se chovat... neumím moc utěšovat, ještě jsem se s takovou situací nesetkala. Když mi zemřel kamarád, potřebovala jsem být sama, brečela jsem, když jsem byla sama.. to samé teď, když jsem zjistila to o dědovi, neumím tu bolest sdílet.. Další věc je, že už od začátku oba sledují Cesty domů a Ordinaci.. jsou to jejich seriály.. zrovna teď tam řeší případy s rakovinou, neměla by se na to dívat.. ale svým způsobem asi chce... mam se snažit jí od toho odpoutat?
    Předem děkuji za jakékoliv rady.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    no prave! :) no nic, ja myslim, ze to myslime stejne jen ja to asi nedokazu napsat... sory.:)
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    CORNELA: jojo myslela jsem to tak, ze mikrometa bud muzes nebo nemuzes videt. jako ze je to velky rozdil je jen nevidet a mit je tam..
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    CORNELA: je fakt, že hodně lidí si myslí, že když záření "zevnitř" je pro organismus horší než záření "zvenku", což opravdu není zdaleka pravda ....ale anafylaxe na současně používané kontrasní látky jsou opravdu extrémně vzácné, v minulosti to bylo častější
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    KOOTCHA: ale zistis toho o dos min no... pri mikroskopickych loziskach v kostech je to asi docela podstatny rozdil :-(
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    akorát že na petku ležíš cca 20 minut s radioaktivnim cukrem v krvi místo 10minut s kontrastní látkou žejo...ale priorita je jasná bezesporu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ono možná to PETko taky neni žádná hitparáda pro staršího člověka. A taky ho nemůžeš mít hned po CT tušim.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    urcite doporucuju - ale nerozumim tomu jak to je s prostatou a meta v kostech - ale pamatuu, ze nejvic vzdycky zjistilo PET vysetreni. ale musis si o nej rict. A u ozarovani existuje IMRT, které je asi tak 100x přesnější a neničí zbytečně zdravou tkáň, a je učinější...

    primární je ale hlavně rozhodnití něco s tím dělat.
    I kdyby léčba byla podpůrná jsou to roky o které může být život prodloužen. Na druhou stranu můžou to být roky strávené v nemocnici.

    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    jo..je to asi ta protonová léčba. Nic o tom nevim, tak si to zkus načíst..
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TRISTRAM: rozhodne zkus tu poradnu.

    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    já teď slyšel o nějakym novym typu ozařování, kterej je líp cílenej a sminimálníma vedlejšíma účinkama, ale drahej. Nevim podle jakýho kíče to přidělujou, ale zkuste se zeptat. Nebo to někde vygůgli. nedávno to bylo ve zprávách.
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    Tak jsem se dozvedel, ze má podle vyšetření kontrastní látkou mikroskopická ložiska metastází ve dvou obratlích.
    Navrhují mu hormonální léčbu, s potlačením tvorby testosteronu, pomocí léku triptorelin.
    Asi to má za úkol zastavit růst, nikoliv zničit?

    Nevíte, ta léčba se používá už na pořád předpokládám? nebo jenom dejme tomu 4 injkece po x týdnech/mesicich a pak se uvidi?
    je ve FN Kralovské Vinohrady.
    když mu našli maligní nález na prostatě tak měl PSA 7, na kontrole po ozařování měl PSA 0 a teď má PSA 12. To není zas tak vysoká hodnota?
    Ale prostě mu našli metastáze, jenže zřejmě brzo a chtějí předejít jejich šíření jinde po těle, tak navrhují tu hormonální léčbu.
    Bohužel moje máma dědu přesvědčuje, aby na léčbu vůbec nechodil, kvůli vedlejším účinkům, který jsou samozřejmě výrazný, ale třeba to stojí za to.
    Takže doufám, že děda to po přívalu depresivních a poraženeckých nářků ze strany mých rodičů předem nevzdá, zvlášť když mu to objevili docela brzo.
    31. 3. bude dědovi 79.

    KOOTCHA: určitě zkusím nějkaou poradnu, možná i tu Amelii. Díky.
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    KOOTCHA:
    KOOTCHA: díky, máš pravdu
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    vůbec bych na nástěnku místo těch blbin z wikipedie napsal spíš nějaký užitečný praktický věci...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Internetová poradna - Amelie o.s.
    http://www.amelie-os.cz/cz/internetova-poradna

    obecně si ale myslim, že ti nikdo neřekne nic konkrétního, když o tom případu nic neví.
    Mně taky s každou blbostí posílaj na CTčko pro sichr, páč nikdo si nelajskne v takovýhle věci říct result aniž by si byl jistej.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    hele jestli ti můžu poradit, tak se zajdi informovat do nějaký poradny. Nenapadá mě teď teda nikdo konkrétní zrovna. Z nemocnice jen vim, že nám tam čas od času oxidovala Amelie http://www.amelie-os.cz/
    a nebo třeba ty dobrý anděly, nebo já byl v kontaktu nepřímo jen s lymfom help. Protože tady zaručeně nikdo sofistikovaně neporadí. A tohle není téma, který by bylo vhodný takhle rozebírat zvlášť, pokud se nejedná o tebe samýho. Akorát dostaneš třeba mylnou informaci a budeš z toho mít hlavu...Zajdi si za jeho doktorem, nebo za někym z rodiny a bav se konkrétně o konkrétních věcech. Jinak budeš mít akorát zbytečný starosti a nejasnosti a spekulace.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TRISTRAM: hele i tak by to bylopravděpodobně na základě metastáz z toho původního z prostaty... takže pokud jde o rozšíření, je to dost podobný..
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    LENDULIK: myslel jsem to tak, že nevím, jestli to je metastáze, nebo sarkom.
    LENDULIK
    LENDULIK --- ---
    TRISTRAM: nejsem odborník, vubec, ale metastaze vetšinou znamenaji, že lečba, jakakoliv bude spíš podpůrná pro prodloužení života.

    Nikdy jsem neslyšela, že by metastaze znamenaly něco jinýho než rakovinu... jak jsi to myslel?
    TRISTRAM
    TRISTRAM --- ---
    Chci upozornit dopředu, že tomu moc nerozumim a moc o tom nevim, mějte tedy prosím trpělivost a buďte shovívaví.
    Děda měl dlouhodoběji nějaký snad zvýšený hodnoty testů(nevím jaké hodnoty), ale jen mírně a někdy mu vyšly pozitivně, někdy negativně, a protože nakonec měl snad nějaký nádor na prostatě, byl na ozařování. Na chemo nebyl, prý nebyla potřeba. Jenže než se na to ozařování odhodlal, tak to trvalo dlouho, minimálně půl roku, až rok, protože se toho hrozně bál, co to bude mít za následky. Teď když byl na kontrole, po snad půl roce tak mu prý zjistili metastáze v kostech. Netušim jak velký, jakýho typu, jestli je to primární nebo sekundární(tedy opravdu metastáze) rakovina. A jestli doopravdy...
    Bohužel vím naprostý kulový, protože komunikace v naší rodině opravdu vázne. A když jsem s dědou před týdnem mluvil a ptal se ho i na zdravotní stav, tak mi nic neřekl. Dozvěděl jsem se to až oklikou, přes manželku od mojí mámy.
    Nevíte, jaká je pravděpodobnost, že má metastáze od rak. prostaty, protože ji léčil pozdě, nebo jestli je možný, že tím že mu to ozařovali se mu to pohlo dál do organismu? I když to asi neni už tak podstatný. Já vím, kdybych alespoň věděl, co mu doopravdy je...
    A pokud má metastáze v kostech, jak moc je to vážný?
    Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam