• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ahoj, babicce nasli rakovinu prsu, ale protoze ji je 91, tak se rozhodli, ze ji to nereknou a nebudou to nijak lecit. dali ji jen nejaky prasky nevim na co, tata mi to neumel do telefonu vysvetlit. metastaze nema zadny. je to normalni postup? a je fakt mozny, ze na to neprijde? prece neni blba.
    GAZY
    GAZY --- ---
    Holčičce, která překonala leukémii, nadělili sousedé dárek, který dojmei vás! | OneTV.cz
    http://www.onetv.cz/...me-i-vas#utm_source=Facebook.com&utm_medium=Social-organic&utm_campaign=onetv
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    K nam chodi blbe indikovany lidi i ze slovutnych prazskych klinik. Napriklad tuhle pani po excizi maligniho melanomu, pul roku po vykonu zvetsena uzlina v trisle - na slovutne klinice rekli, ze je to lipom a nechali to bejt. No a hadejte co - nebyl to lipom ov koz.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    CORNELA: fyzikalni vysetrni nadevse. k nam se takhle dostala stara pani po elektivni tepce kycle... predoperacni od nekolika doktoru. 3. pooperacni den delirium pri hyponatremii. az u nas na interne ji kolegyne koukla pod prsa, kde, ejhle, exulcerovanej tumor mamy s metkama uplne vsude. pak se na ni ortopedi chodili koukat, jako na hodne blbe indikovanou...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CORNELA: Asi tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale já vím (teda tak moc, jak se to dá vědět zpětně), že by umřela stejně a že agresivní léčba neměla smysl. Ale kdyby už od podzimu bylo jasné, co jí je, tak by to prostě pro ni i pro rodinu bylo jednodušší po všech stránkách (i emocionálně), jak se ukázalo v okamžiku, kdy už tu diagnózu znala (i za cenu toho, že by se možná nedožila ani Vánoc, protože je možné, že s tou diagnózou to prostě vzdala). That's all.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Hlavne co s tumorem mozku. I kdyby byl operabilni - operovat 80letou pani? Zvladla by to? Nebo dost malej na gamanuz. Nebo ozareni hlavy, po kterym zblbne a umre. Ono to proste s touhle diagnozou neni uplne supr tak jako tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: ona ale neměla rakovinu jícnu, "jen" blbě ten tumor mozku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: ona ta kvalita života byla právě dost nic moc už tak :-(
    všem (včetně jí samotné) se dost ulevilo, když ty příznaky konečně dostaly nějaké jméno. Ale s největší pravděpodobností by to dopadlo úplně stejně, i kdyby se o tom vědělo už od podzimu, to je mi jasné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: takže to prostě tak občas je, že když to jde zjistit, tak už s tím nejde nic dělat :-(
    u té babičky na to možná mohli přijít dřív (kvůli ochrnutému jícnu nemohla polykat už před vánoci, vzpomínám si, že jsem pro ni řešila nutridrinky - a to už za sebou měla asi pět hospitalizací za půl roku kvůli nespecifickým kolapsům), no ale co už naděláme.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak často dochází k tomu, že u pacienta (který svoje nespecifické obtíže řeší s praktickým i odborným lékařem / lékaři - nemyslím tím někoho, koho do ordinace doveze až záchranka po kolapsu) se na rakovinu přijde až ve fázi, kdy už mu zbývá jen pár týdnů života?
    Za poslední rok k tomu u nás v rodině došlo dvakrát, o prvním případu (muž cca 55) vím jen to, že od diagnózy to trvalo necelé tři týdny, v druhém případě (paní 80+, nádor na mozku) byla paní opakovaně v nemocnici po kolapsech, problémy s polykáním atd - na MRI se dostala až teď na konci března a minulý týden zemřela.
    Nechci tvrdit, že doktoři něco zanedbali, informace se ke mně dostávají strašně filtrovaně, spíš mě jen zaráží, jak to šlo rychle, měla jsem rakovinu zafixovanou jako nemoc, s níž je to na dlouhé lokte, a ne tohle. To má lidské tělo tak dobré kompenzační možnosti, že ty dobře seznatelné příznaky se objevují až ve chvíli, kdy "už je pozdě"?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    CORNELA: jasně, díky.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Můžete mi prosím někdo trochu osvětlit rozdíl mezi biologickou léčbou a chemoterapií?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Zdravim. Je tu nekdo, kdo v rodine resi mnohocetny myelom?
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: Neber to osobně... Ale: Tak jak to teda je? Už je to jen řečnická otázka...
    Dělám obor kterej s anatomií, tělem ani medicínou vůbec nesouvisí, proto mám "pitomý" otázky. Každej na mě čumí jak na ufo a každej mi říká něco jinýho, nebo to stejný trochu jinak a já to chápu úplně jinak. Výsledek je, že já nevím co od koho chtít a jestli vůbec něco chtít a obvoďačka mě posílá od čerta k ďáblu s léky proti bolesti, který nezabírají.)))
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: No vím o tom kulový. Tak se radši ptám jako pitomec, než si něco vyložit jinak než je míněný... Teď mi třeba bylo vysvětlený, že pokud je zadání na ct ledvin tak se moc neřeší, co je v okolí několika cm... Což jsem si myslel, že funguje úplně jinak... Například.
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: Ještě teda... Je možný že nejsou vidět na ultrazvuku a na ct být vidět musí? Jde o to, kdo to teda odflákl...
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: Nojo, ale co když jsou ty boule hmatný jak ve stoje, tak v leže, tak v sedě...
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: Áha. už chápu. Dík.
    YOT
    YOT --- ---
    CORNELA: Tak co s tím? Vymrčet si další ct? Počkat co na to řekne neurolog - nenapádá mě souvislost, ale prd tomu rozumím...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam