• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEWINRakovina - zkušenosti, prevence, podpora nemocného, alternativní léčebné metody
    Jako rakovinu označujeme skupinu nemocí, které se vyznačují nekontrolovaným buněčným dělením a schopností těchto rychle se dělících buněk napadat jiné tkáně a rozšířovat se do jiných části těla, tzv. metastáze. Ke vzniku rakoviny dochází tehdy, když je genetickými nebo environmentálními faktory poškozena DNA takovým způsobem, že dojde k deregulaci buněčného dělení. Když jsou normální buňky poškozené nebo staré, spustí program kontrolované buněčné smrti, tzv. apoptózu; rakovinové buňky se však dokáží apoptóze vyhnout. Buněčné dělení (proliferace) je běžný fyziologický proces, ke kterému dochází neustále téměř ve všech tkáních, například po úrazu, během imunitní reakce, nebo v průběhu výměny buněk, které odumřely nebo byly vyloučeny pro přílišné opotřebení (v tkáních jako je kůže nebo sliznice trávicího traktu). Za normálních okolností je rovnováha mezi buněčným dělením a buněčnou smrtí pevně regulována tak, aby byla zajištěna integrita orgánů a tkání. Mutace vedoucí k rakovině způsobují narušení této rovnováhy. Nekontrolované a často velmi rychlé a nepřesné dělení buněk může vést buď k nádoru (tumoru) benignímu (nezhoubnému) nebo k malignímu (zhoubnému) nádoru. Benigní tumory nemají schopnost metastázovat, tj. nerozšiřují se do jiných částí těla a nejsou tak životu nebezpečné. Maligní tumory tuto schopnost mají a proto jsou velmi nebezpečné.
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KOMPAS: To by me taky zajimalo, jako zamestnanec Komplexniho onkologickehk centra o tom nic nevim :D.
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    Ahoj, přišlo mi mailem od VZP, že teď mají příspěvek na preventivní onkologické vyšetření.
    Píše se ta mimo jiné "Rozsah vyšetření a jejich cenu stanovují jednotlivá centra". Řeším hlavně ten rozsah, aby to k něčemu bylo.
    Hledal jsem na stránkách Pražských nemocnic, co jsou v seznamu Komplexních onkologických center nevidím (mimo FTN) žádné ucelené informace.
    Máte s tím někdo osobní zkušenost nebo se chystáte? Rád si to obvolám, zajímají mě hlavně ta osobní doporučení kam ano a kam raději ne. :) Díky.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Tak mně to v klidu obden obtahuji bez řečí sami asistenti. Takže pohoda a bez obtahovaciho stresu :)
    FAT
    FAT --- ---
    ZANNA: Díky.
    :-)
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    FAT: Tatínkovi dovolili opatrně obtahovat. Dala jsem mu fix na textil. Stačil.
    FAT
    FAT --- ---
    MOODYCAT: Jo, to funguje, jenže zase " já nechci pořád obtěžovat"...
    Tak jen dotaz na zkušenosti.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    FAT: Rict, kdyz se to smyva, na ozarovne “prosimvas, obtahnete mi to”?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Taky ocením.
    FAT
    FAT --- ---
    Prosím, nějaké zkušenosti s "nesmývatelným" fixem, kterým se malují body ozařování? Který je nejlepší? A ještě aby se nerozpíjel na kůži.
    Jo, starosti, které člověk většinou nemá...
    Díky.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    CORNELA: ach jo, este jednou - ja si preci nestezuju ze je u nej!... jediny co me zarazilo, byla pouze absence nakych uvodnich informacich o lecbe, tot vse ..
    nerad bych aby vyznelo ze bych patril k tem co bezduvodne nadavaj na doktory a zdravotnictvi obecne, naopak, mam porad plnou duveru.. akorat sem proste zvyklej (z vlastni zkusenosti, mam naky zdravotni problemy a par intervenci za sebou) ze me vzdycky na zacatku vysvetlej co mi je a co bude nasledovat...
    proto sem sem psal, vidim ze tu cast diskutujicich je pravdepodobne "od fochu" a popsal sem situaci aby se pripadne nekdo vyjadril

    a dekuju ti samozrejme za doplnujici informace a vsem za reakce
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    CORNELA: mozna sem se blbe vyjadril, ale urcite sem netvrdil, ze by mi byl malo. pouze me zarazilo ze se tata behem kratkyho vysetreni vubec nic nedozvedel a ze tu dokumentaci mu slibili poslat behem par dnu a ze to musel resit telefonicky jak sem jiz uvadel... navic MOODYCAT me celkem dobre vysvetlila proc vsecky etapy trvaj, tak nevim proc se k tomu znova jeste vyjadrujes ty :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: a ty uz si to tuplem nepochopil. omg [facepalm emotiko]
    ACKO
    ACKO --- ---
    VYHULENY_UFO: promiň ale ty to prezentuješ, jako kdyby za to, že se někdo z rakoviny nevyléčí, mohli doktoři. Jestli chceš zázraky, tak to se obracej na jinou instanci, furt jsme jenom lidi.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Velky štýlo od tebe vlézt do auditka, kde momentálně někdo řeší rakovinu u vlastnîho táty a plácat tyhle sračky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MOODYCAT: promin, ale furt si to nepochopila. dokonce i id trissie to doslo.. ale nicmene do tohdle troleni zabrusovat nebudu
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Jakoze rakovina u deti je blba? Rakovina je podle me blba obecne.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MOODYCAT: jiny to pochopili, takze za me dobry.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Ja uplne nevim, co se mi snazis rict.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VYHULENY_UFO: maličké moc držím palce...

    rakovina u dětí je strašný svinstvo. ne že by u dospělých to bylo něco veselýho, ale u těch dětí, přesně jak píšeš, nedostaly ještě šanci na nic. Kamarádka přišla o dvouletou dceru, extrémně agresivní sarkom, za tři týdny od prvních příznaků byla pryč :-(
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MOODYCAT: to je celkem jedno, svoji prilezitost neco dokazat a rozmnozit se dostal. zrovna ted resime v rodinnem kruhu petiletou holku, ktery se do jater vratily nadory. nedostane nejspis ani prilezitost vyletet z hnizda, zamilovat se, porodit deti...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VYHULENY_UFO: Steve Jobs ovsem nemel klasickej adenokarcinom, ale beuroendokrinni tumor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam