• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: Myšlenka nechat nějaký zajímavý projekt dýchat a žít vlastním životem špatná není - existovat jen jako vnuknutí na počátku může být hodně dobré a silné... ale tady to je jasně ohraničená záležitost, která už se nemá kam rozvíjet; jen na ni lze vzpomínat, přičemž dnes už lze děravou paměť značnou měrou záplatovat technickými prostředky - zbavujícími možnosti a kouzla fabulace a poetiky a neznáma...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MAEROR: Aha, nojo, tak já to vidím daleko méně konkrétně a uchtěně a snad i matněji; a baví mě na tom právě to.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    RICARDERON: Vskutku nevím, zda je tam všechny odsouložila, kolego, včetně těch žen se smetáky, to by byl vcelku výkon, žánop.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NATASHA: Já Ti nevím... Pověst může podle mne vzniknout převypravováním až v delším časovém horizontu (tj. tím klasickým, lidovým, přibarvovacím způsobem - aby to bylo dramatičtější, líbivější, nebo že už si to nikdo nepamatuje a každý si něco přidá a něco pozmění). Pokud z akce zůstaly "kresby, obrázky a fotografie, Šedá také připraví film a knížku," a navíc mluví o horizontu tří let, moc prostoru pro rozvoj pověstí tam nevidím. ("Tys už maminko zapomněla, že teta Bláža měla tu hroznou zelenou sukni a eště si jí roztrhla vo koště, jak zametala ten Milenyjum brič? Koukni na Rajče, Lumírek tam přece tehdá všecko fotil. Nebo máme někde ve skříni vod Šedý tu knížku, jak nám jí zadarmo dala i s věnováním, když se tu ten její film vloni promítal...")
    Ale chápu tu věčnou touhu autorů: aby se o jejich díle mluvilo, aby nebylo zapomenuto... :-)

    RICARDERON: Máš recht! Žádný peníze v tom nehledám, všichni (tj. i starci, ženy a děti) s ní jeli jen proto, že je ženská (byť snad pohledná)... :-))
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    NATASHA: Mě by zajímalo, jak by K. Šedá vezla 80 obyvatel do Británie, kdyby byla ošklivej chlap.:))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Zajímalo by mě, co si myslíte o tomto projektu:
    Kateřina Šedá vytvořila v Londýně moravské Bedřichovice - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=712989

    Neviděla jsem to, samozřejmě, ale když říká, že následkem akce "Vznikne třeba nová pověst, protože, když se zeptáte za tři roky, jak to probíhalo, tak uslyšíte úplně něco jiného. Nevím, jestli je to vizuální umění, to mě vlastně nezajímá", baví mě to.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    NATASHA: K doporučení Šteflíčkové se připojuji, viděla jsem ji letos na trutnovském festivalu, aniž bych ji znala, a opravdu na mě zapůsobila. Skvělá.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Je to jasné. Musíme tam.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: http://www.berounske.info/html/cz/Fotogalerie/Berounsti-medvedi.htm celkem mají 3 * 4 = 12 tlapek, sice bez cukru, ale zato tě asi úder každé jedné z nich rozmašluje :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Medvědí tlapičky, oblíbené cukroví, chápu.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: no předkrmem bych to snad přímo nenazval, spíš jedním ze dvou jídel. nakonec, když už jsem do toho berouna dojel... že. a pak jsme šli na medvědy.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Hamburger byl předkrm?!?
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: já si raději dovezl hlad - v pátek jsem od rána až asi do tří nic nejedl. jen díky tomu jsem byl schopen po hamburgeru ještě téměř dojíst druhé jídlo. kafka ho dojedl, věkový rozdíl dělá své :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: No dobře, příští básnický sraz bude v Berouně. Každý povinně doveze báseň o hladu, kterou přednese nad svou krávou v housce.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VANEK: Inu, mně se zdálo, že ano. Přišlo méně lidí než obvykle, ale Lukáš to ustál s nadhledem a dokonce předvedl moderátora interaktivního typu.

    Ale nech si to raděj ještě zhodnotit od jiných; já jsem byla nesoustředěné publikum, anžto jsem byla celou dobu jak na trní, abych nepodělala blbým přednesem básně Cušcyny a Domašcyny, která byla navíc až na konci --- což bylo dramaturgicky správně a sama jsem to, trdlo, odkývala.

    Písničkářka Šteflíčková coby doprovod byla zcela vynikající, například. Ostatně doporučuji ke všeobecnému poslechu:
    Jana Šteflíčková - Sólové nahrávky
    http://www.steflickova.cz/obsahy/nahravky/mp3-solo.php
    FIN
    FIN --- ---
    tak kafka splnil slovo a vytáhl mě do berouna

    v berouně jsme zašli sem: http://finance.idnes.cz/american-rozjel-v-beroune-restauraci-korupce-je-tu-vsude-posteskl-si-1jt-/podnikani.aspx?c=A110616_1604321_viteze_bab a dali jsme si skutečný hamburger - zatím vůbec nejlepší, který jsem v čechách jedl
    VANEK
    VANEK --- ---
    ... kam bych byl sel, nebyt na barbeque, kvuli kteremu jsem nejel do Brna na koncert. Vyvedlo se?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Hle, sraz bez velké organizace. To je nakonec ideální.

    Jaká smůla, že takové milé páteční akce se překrývají. Já jsem dnes pilně šířila lužickosrbskou kulturu.
    SONA1
    SONA1 --- ---
    Vážené osazenstvo, právě mi volal Fin, ať sem napíšu, že asi za hodinu budou s Kafkou v Kafárně (vida ji, aliteraci:), hurá akce jakási. Takže prý kdo chce, nechť se připojí:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Já proti té formulaci vůbec nic nemám.

    RICARDERON: Hlavně nepřestaň dovážet do Prahy ty konkrétní impulsy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam