• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: tvuj nazor
    NECECH
    NECECH --- ---
    FIONOR: Proc poroucis me? Proc radsi nepises ty spatne basne, o nichz si myslis, ze jsou lepsi nez me "vylevy"? Proc je nepises sam, misto toho, abys mi rikal, co mam delat?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Udělej prosím něco pro tento klub i AP: přestaň ze sebe sypat velkolepá moudra a filipiky a piš poezii, čti poezii nebo dokonce žij poezii. Hlavně už zmlkni a neprovokuj.
    I špatné básně jsou lepší, než tvé výlevy.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: kteri si chteji predevsim vzajemne placat po ramenou, aby motivovali jeden druheho psat lepe a byt produktivnejsi.

    A tady se právě hrubě mýlíš. Poplácávání po ramenou motivuje jedině k větší produktivitě. Ani v nejmenším nepomáhá kvalitě.
    NECECH
    NECECH --- ---
    MAEROR: Ano, takove konstatovani zde jeste chybelo. Jinymi slovy: Mas me za blazna. To je vskutku inteligentni zpusob, jak to resit.

    Tomasz jako jediny mel nejakou dobu chut na kultivovanou konfrontaci, mozna ze se snazil i VELKY basnik FIN, jehoz spravna ceska kritika ve vytribenem stylu vzdy pobavi vysoce inteligentni ctenari elitnich blogu o hrach. Ricarderon signalizoval od zacatku, ze nema zajem o konfrontaci. To taky respektuju. A Natasha je velmi vstricna, co se tyce organizace naseho dialogu v prislusnych klubech. Toho si vazim.

    Zastavam nazor, ze pravidla klubu Autorska poezie jsou nastavena dobre, ale nefunguji tak, jak by mely. Kvuli tomu se vytvorila skupina nespokojenych autoru, do ktere patrim i ja, kteri si chteji predevsim vzajemne placat po ramenou, aby motivovali jeden druheho psat lepe a byt produktivnejsi.

    Jenze pak prisli vasi gladiatori a zacali se nam vysmivat zpusobem, jak jsou zvykli z Autorske poezie. Tohle je moje odpoved.

    Obavam se, ze si vazne myslite, ze vas klub je na vyssim levelu (coz plati z meho pohledu pouze co se ceskeho pravopisu tyce), tedy elitnejsi a proto tvrdsi a dobre tomu tak...
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    NECECH: Přemýšlím při pohledu na některé tvé texty, zda pocit, že neumíš psát správně česky, není spíš pohled na věc, který se opírá o fakta... Stejně jako to, že nejsi schopen přijmout jakoukoli kritiku, přičemž sám se nezdráháš častovat nás tu svými destruktivně fekálními bludy...

    Tvoje průhledné vyvolávání šarvátek a snaha za každou cenu se poměřovat a konfrontovat už není ani zajímavá, ani zábavná - ale nezoufej, choroby ega lze léčit i jinými způsoby.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: To neni pocit, ale pohled na vec, ktery se opira o fakta. A fakta sdilime vsichni, at chceme nebo ne. :D
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Nojo, jenže nikdo jiný ten pocit nejspíš nesdílí. Tak už se na to vykašli.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Uf...
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: NAOPAK! Velmi me tesi, ze nevidis duvod k dalsim sporum, vitam to. A velmi vitam, ze v dusledku dlouhe a misty velmi unavne debate nachazim nejaky, sice maly, ale nejaky casove omezeny common ground s lidma jako je Tomasz. Vynechavam ted VELKEHO basnika FINA, protoze to je osobity pripad.

    Musim uznat, ze jste v AP v zasade rozumny lidi. Sice mate nektere debilni nazory, ale to mame kazdy, i ja. A mozna vas ted prekvapim, kdyz zduraznim, ze se nijak nepokladam za dokonalou, vyjimecnou nebo vyvolenou bytost. Jsem taky normalni clovek, ale na internetu funguje komunikace trochu jinak, jak rad predvadi VELKY basnik FIN: (FIN). Ten hnusny preskrtnuty text odmitam cist, kdyz to chtel skrtnout, tak to mel skrtnout, takhle je to hnusny, ten clovek nema cit pro estetiku. Ach, jo.

    Klub Autorska Poezie vnimam podobne, jak ho licis ty, nicmene v mych ocich predstavuje poetickou arenu, kde mimo jine soutezi mezi sebou gladiatori a ruzni VELKCI basnici, kteri se radi obouvaji do novych textu a predvadeji cestou zesmesnovani jinych, jaci jsou sami skveli, vzdelani, secteli, duvtipni, atd.

    Zhruba v roce 2005 nebo 2006 jsem se, jak to vidim ja, stal obeti tohoto systemu. Studoval jsem bohemistiku v Berlina, chtel jsem si trochu pohrat s cestinou, tak jsem zacal psat, mel jsem prvni povedene i mnohe nepovedene texty, no a VELKY basnik FIN se s velkou chuti pustil do rozboru meho chybneho pravopisu a snazil se mi vnutit, ze neumim psat cesky a mel bych s tim prestat. Tuto destruktivni kritiku jsem samozrejme odmitnul, ale nicmene jsem dost casu venoval sebekritickemu pohledu, zda uim psat cesky nebo ne.

    Dosel jsem po nejake dobe k nazoru, ze umim psat cesky. A chtel jsem to samozrejme VELKEMU basnikovi FINovi predvest, ale reakce byla naprosto stejna. Potreti jsem uz prisel v doprovodu kolegu z pranic a tkanic. Abych VELKEMU basnikovi FINovi rekl, ze uz si nemuze hrat na prvniho gladiatora. Jsem tu ja, a moje destruktivni kritika je brutalnejsi nez jeho.

    Takze jsem vstoupil do areny Autorske Poezie napotreti jako gladiator rovny nebo prevysujici VELKEHO basnika FINA a jemu podobne subjekty. Mam odhodlani to dokazat. Pripada mi to vtipne a zabavne.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: podívej, pokud někdo dokáže pročíst celý klub, věci řečené na nastěnce, projít i naše občasné podnětné připomínky* a na závěr zkonstatovat "to je debilní klub", tak tím neříká nic jiného než právě a přesně jednu věc: je debil sám. ostatně, každý mistr světa a přeborník vesmíru je většinou debil, skutečně inteligentní lidé si to o sobě většinou nemyslejí. a debilům marno, ach matičko, marno cokoliv vysvětlovat a zdůvodňovat - jen tím zbytečně zabíjíš čas a marníš cenné jouly, které, kdyby byly bývaly (v tomto případě) vynaloženy na bohapusté líné flákání, byly by vynaloženy mnohem lépe a efektivněji.

    * pravda, k dílům jiným než jeho či přátel, ale stane se - v daném klubu není nikomu nic slíbeno, a proto ani zavázáno, tam je naopak (právo kritiky, včetně té nelichotivé) vyhrazeno.

    skoro bych řekl, že jeden z klíčových určujících znaků pitomců je zhusta i snaha si vyřvat to uznání a dosáhnout zákazu toho nelichotivého. kdo umí, ten se totiž ušklíbne, přijde, vysype něco z rukávu a natrhne nám prdel. že. to dělají ti, kdo umějí - ti, kdo neumějí, a) učí (jak dí klasické české úsloví) a b) hájí "rovnostářské" pojetí "svobody" stylu: "my vám to můžeme strkat před nos, ale vy se nesmíte ušklíbnout".

    na závěr bych mohl podotknout "když se vám tam nelíbí, tak co tam, pro-zbožtělý-rozum, lezete" a jsme u dalšího taxonomického poznávacího znaku volů vytrvalých čiliže trolů: jako můra jsou neodolatelně přitahováni světlem a přitom furt řvou, že se svítí moc jasně, že se jim nelíbí jeho barva a že by to celé mělo být úplně jinak.

    zvláštní, že je nenapadne, že se s nima možná část z nás nebaví prostě proto, že (už) nechce a že ani na to nemají vůbec žádné právo a nárok.


    nekrm troly. když jeden náhodou chcípne, stejně se rychle najde druhej.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Experiment a parodie jsou samozřejmě přípustné. U každého jednotlivého díla se Ti však může stát, že bude označeno za chabé. Pokud nechceš, aby k tomu došlo, nepublikuj tam.

    Obecně: je nesmyslné, aby ses snažil najít na konceptu klubu AUTORSKÁ POEZIE něco debilního. Není to debilní klub. Funguje spoustu let a přinesl řadě lidí spoustu podnětné kritiky i kladných ohlasů, které podporují v tvorbě, dal vzniknout přátelstvím etc. A je to živé místo. A to neříkám jako jakýsi arbitr, ale jako správce, pozorovatel, údržbář toho prostoru.

    Ty a jiní vůči tomu klubu máte výhrady. To je v pořádku. Proto jsem bez okolků souhlasila a založila alternativní místa, která fungují jinak, například tak, jak chceš Ty.
    V téhle chvíli už není důvod ke sporům. Chápu, že to může být zneklidňující ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Nikdo Ti neupírá kontakt s námi. Ale založil sis diskusi na trollení, tak si troll tam.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Hele, ja jsem se psani do AP uz dobrovolne vzdal a u tebe v nejhorsi poezii mam banan. Takze tohle je snad jedine misto, kde jsem v primem kontaktu s vasi komunitou. A ted me chces odsud vyhanet. Nemyslis si, ze to je trochu moc? :P
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Hele, koukej mazat prudit k sobě do Jedůvky, jo. :P
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: Tu hlavu a patu chapu tedy tak, ze za parodie a experimenty clovek, ktery takove texty v neznalosti mistnich zvyku vlozi do AP, zarucene dostane pres cumak, protoze v AP se resi jenom vazne minena elitni poezie.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NECECH: To beze sporu. ;D
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: Když píšu sonet, ať je to dobrý sonet - v rámci pravidel sonetu. Když píšu dětskou říkanku, ať je svižná, vtipná, hravá, dobrá k zapamatování. Když píšu civilní poezii, opět - jsou tu kritéria. Atd.

    Když píšu takňák a je to mi to šumák, v Autorské dostanu přes čumák. Tak.
    NECECH
    NECECH --- ---
    NATASHA: Netusim, co myslis tou hlavou a patou. :-(
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NECECH: AUTORSKÁ není žádné "my". To, jak "se tam bude psát", ovlivňuje každý, kdo tam umístí svou báseň, a každý, kdo na ni nějak reaguje.
    Ať jsou tam vedle sebe klidně sonety, limericky, akrostichy či kýho čerta. Hlavně ať to má hlavu a patu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam