Tak Bílek je hlavně velký ironik. A fascinujou ho normalizační fenomény, je i spoluautorem knihy Tesilová kavalérie. Popkulturní obazy normalizace.
http://www.kosmas.cz/knihy/154264/tesilova-kavalerie/.
Zažila jsem ho na fakultě, tou dobou ještě nebyl, řekněme, tak nadšen do specifické popularizace literární vědy a všeho okolo nebo jak to nazvat, nicméně již měl našlápnuto, a způsob, jakým teď přednáší, mě přiměl se několikrát na fakultu na jeho přednášky vrátit.
Výroky typu: Aristoteles a mimésis, Platon a mimésis, ale kruci co já a mimésis???!
Autor si neřekne: Dneska je to na hovno, dneska to bude kulhavej jamb.
Vodička se jednou ráno probudí a řekne si: Vývoj není??? A my řekneme: Ale Felixi...
Nesnesitelná ženská, baba, tyran, neměli se tam voni předtim líp? I ty slepice nosej každej den, aby Babičku potěšily." (O Babiče B. N., když se na ni podíváme z odstupu)
O některch autorech víme málo. Třeba takový Shakepeare mohl napsat hru, pak běžel za herci, řekl jim: "Tady to máte, hajzlové, naučte se to," a Alžběta mu za to poslala talíř jitrnic.
Za pět let si budete pamatovat jedno procento z vaší četby. Tenhle obor je plýtvání, ale velice zajímavé a úžasné plýtvání.
atd. (taháno z patřičné skupiny na FB) by bylo vhodné tesat.
(Ale já na něj značně trpím, jak někteří z vás vědí)
Takže: netřeba být v šoku, prostě si dělá prdel.