• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHATěžký život básníkův
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VANEK: + FIN:
    JVjr. a Fin se nakonec ocitl v "Deníku muže ve středních letech", v tomto zápisku ze str. 92:

    Jan Vaněk zkopíroval ze stránek Obrysu-Kmene na portál Nyx odkaz na Mikuláškovu recenzi. S nejpikantnějšími výňatky, pochopitelně. Zkouší, jestli by mě to v očích zdejší komunity aspoň trochu nezdiskreditovalo. Jeho snaha je ale tak okatá, že na ni neskočí skoro nikdo. Jen mladý překladatel z angličtiny označí dr. Mikuláška, absolventa vědecké apirantury na FF UKv oboru literární věda, za vola, pablba a hovádko. Z reakce je zřejmé, že sám sbírku ani neviděl.

    Ten deník je moc dobrý, zápisky dobře vypointované, navíc nešetří sebe ani své okolí: to je u memoárové literatury, kdy má autor šanci na zveřejnění, dost vzácné. Ale co se JVjr. týče, bývá autor až příliš prchlivý, viz ostatně již zápisek na straně 13.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Skoro bych měl cukání pídit se ještě po příslušných starších číslech, ale asi počkám, až to vydají knižně..
    VANEK
    VANEK --- ---
    O Mokré ponožce polemizuje Petr Andreas (!!!) a tady ni zmínka?!
    Záhada vysvětlena | | A2 – neklid na kulturní frontě
    https://www.advojka.cz/archiv/2018/5/zahada-vysvetlena
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    ORISKOVANUTELA: na knihovnicka.cz si lze nechat spočítat vlastní tisk, když jim dodáš naformátovaný text.

    pokud to bude dělat skutečný vydavatel, přibude částka za sazbu, grafiku a režii vydavatelství, nejspíš i za redakci. na druhou stranu, může mít smlouvu s tiskárnou a vlastní tisk vyjde levněji. odhadem to bude o 2/3 až 2x dražší. záleží taky, o kolik tě bude chtít připravit :).

    1500–2500 sazba, jednoduchá grafika
    1000 redakce
    >3000 režie


    sám jsem žádného vydavatele neuplácel, tak nevím, kdo by to za kolik udělal, ale normálně by ses měla vejít do 15-20 tis, nebude-li s tím moc práce navíc. ovšem, funguje někdo z těch seriózních čistě nájemně? Asi ne. Půjde-li jen o peníze, udělá to kdokoliv z bezejmenných, řekl bych.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    měla bych prosbu - hledám nakladatelství, co by mi za rozumnej peníz vytiskly cca 200ks knížek, básniček, co píšu. Ideal kdyby byla možnost konzultace, jsem zapojená do jednoho projektu, a mám mít kalkulaci ceny, pokud to výjde, mohla bych dostat 10 - 20 tisíc, je reálný se do toho s 200ks vejít?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    no radši se v tom už moc nehrabejme, ať ještě chudák neslízne mokrou ponožku za genderové stereotypy..
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: recenzi jsem nečetl, ale ty citace mi o poezii taky moc neřeknou. Hanus prostě jen uvádí, co sama Fischerová řekla v rádiu nebo napsala v úvodu, jak na tom se Šulcem pracovali atd. – ovšem, jak se z výsledku pozná, že je první arbitr-žena, taky nevím. jednak si už dnes nemůžeš být jist, co má kdo mezi nohama, pokud tam vůbec něco má, a navíc to je genderově irelevantní. Fischerová by mohla být genderově muž a Šulc žena. Pak je taky třetí rod, a čtvrtým je Morrissey, jak sám prohlašuje. :)

    druhý odstavec je proklamace, kterou přijmeš, nebo ne. dost odvážná, ne-li přímo zbytečná. implikovat, že žádná z předchozích ročenek nejeví čitelný editorský rukopis je hloupost. vím od několika lidí, že to vybírání brali dost vážně. o dalších bych to s jistotou prohlásil. paradoxně, sebevědomí a jistá tendenčnost je arbitrům pravidelně vytýkána, protože tam doplňují různé bizarnosti a marginálie.
    ODJINUD
    ODJINUD --- ---
    CICHLASOMA: že je hanus i po letech pořád mladej a blbej
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: V 3. č. Tvaru má Ondřej Hanus recensi na Nejlepší básně 2017. Resp. z větší části jde o sdělení, že Sylva Fischerová je žena, a z toho plyne, že poslední ročenka je skvělý počin, zatím nejlepší (poněvadž - nepodléhejme ilusi - kupř. takový Petr Hruška - na rozdíl kupř. od Olgy Pek, a také řady dalších - není žena ani za mák, a bylo by možno jmenovat podobných případů více).

    Škoda, že břitký kritik místy nebere ohled na obyčejného čtenáře.

    "Osoba Sylvy Fischerové se pro tento ročník jeví jako určující. Nejenže měla (z principu) hlavní slovo při sestavování definitivního korpusu primárních textů, ale rovněž na sebe převzala část editorských povinností, které Jan Šulc při svém enormním vytížení zvládnout nemohl (konkrétně šlo o pročítání časopisů a internetových zdrojů). Jde o dvojnásobně sympatické gesto: jednak z hlediska kolegiality, jednak z hlediska genderu."

    "Fischerové silný a sebevědomý hlas je zkrátka něco, co této ročence až doposud chybělo. Její zkušenost klasické filoložky navíc svazku dodává potřebný nadhled (třeba když cituje Compagnonovo pregnantní „Většina básní je špatná.“) a srovnání se stavem reflexe poezie v několika historických obdobích."

    Může mi to někdo nějak polopaticky vysvětlit, třeba aspoň jedno z toho, ať nežeru?
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=775444732638865&id=200530060130338

    Krchovský vyznává, že k přijetí role arbitra ročenky nejlepších básní za r. 2018 ho vedl mj. "náznak redakce, že následující, desátý, bude pro „Nejlepší básně“ ročníkem možná posledním, a kdo prý jiný nežli já by měl hrobařem této ročenky být." Role editora se při té příležitosti zhostí Ondřej Hanus.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VANEK: Napadá někoho, na jaké časopisy krom Tvaru mohl myslet tady: "máme několik časopisů jaksi „všeobecných,“ jejichž redakce mají dojem, že musí zachycovat a popisovat všechno, co vypadá jako kniha."? Všechny krom Tvaru buď vůbec nechtějí zachycovat všechno, nebo to komentují ze značně vyhraněné, "skupinové" perspektivy, ne?)

    (S Tvou charakteristikou souhlasím.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    CICHLASOMA: Provokativní polemiku
    Za literární časopisy chudší | www.podeltrati.cz
    http://www.podeltrati.cz/2017/08/23/literarni-casopisy-2017/
    - pár principiálně přijatelných myšlenek by tam bylo, ale jinak argumentace hrozně zmatlaná.
    (via čerstvé FBsdílení Tvarem, ale asi z toho flame nebude)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    CICHLASOMA: Omlouvám se za odmlku.
    Cením si jeho osoby, jeho Ducha, jeho imprintu v komunitě — víc než jeho poezie. To neříká (tím neříkám) nic o jeho poezii, protože jsem ji spíš obešla než abych do ní vešla.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    CICHLASOMA: (A k věci patří také to, že je to básník, který až do r. 89 (to mu bylo 55 let) psal do šuplíku, než aby udělal sebemenší kompromis.)
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VINCENT_BU: Upřímně, já jsem taky zatím neměl potřebu to číst nějak "velkoplošně". Ale jeho sveřepost, nasazení a právě to mluvení z jiného času, které se neohlíží doleva doprava, velmi hodnotím. Ten čistě literární styl asi opravdu je kombinace několika "vzorů", u níž je "objevnost" dost sporná, ale jeho dílo jako celek, včetně podoby, již mají sebrané spisy (s jeho vlastními komentáři a vysvětlivkami, rejstříky motivů, resp. "postav" atd.), včetně osobnosti, jež za ním stojí, včetně toho, že vydržel ta velká písmena u každého slova psát desítky let, to je prostě pro mě něco velkého a důležitého.
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: sám jsem ho nikdy moc nečetl, jeho šaldovský neoklasicismus byl zpravidla opak toho, co jsem hledal. ovšem jednou v UH na LFŠ jsem v prázdném divadle shlédl scénickou interpretaci několika jeho básní, sám v tom vystupoval, a v tomhle formátu a naživo na mě jeho patos začal najednou působit. scéna asi ještě znásobila stylizaci, celé se to někam nečekaně posunulo.

    ovšem upřímně řečeno, celkově mi jeho styl moc objevný nepřijde, je-li nutné to v tuto chvíli vůbec prohlašovat.
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    VINCENT_BU: (I za nás ho bylo ve škole i jinde všude plno; a především jako přehlídku dobové "mytologie" jsem to tam chápal. Ale ano, jinde dnes v poesii na něco takového asi nenarazíš - i o tom mluvím.)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    CICHLASOMA: "noc jak průsmyk dukelský"
    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---











    (Dílo VII/2 Ráno Na Olympu / Ráno Na Olumpu)

    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    NATASHA: No vždyť to jsou hrady extatikovy a hora jurodivosti! Kde dnes něco roste tak svatě samo?
    A Ty?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam