• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FIN: toz tedy pro ctenare, kteri nechteji zadne slozitosti:

1. dem na lod
    dem na lod a jedem

2. narazili sme
    moc blby pocasi. a doprdele, narazili sme

3. druhej den
    wow, slunko a more a tak, parada. ale nikdo tu neni, to mozna jeste bude blby

4. cas leti
    kua ja sem tady fakt sam. depka, tyvole.

5. neco se deje, suppa
    FIN
    FIN --- ---
    a překombinoval jsem. již se mi dostalo upozornění, že jsem zvolil příliš náročnou stylistickou rovinu tohoto novodobého přepracování díla klasického. kolegyně sepsala víc "trendy" verzi, doufejme, že ji sem dá. rozhodně zaznamená masovější úspěch u současného mladého publika, než by zaznamenala ta moje...
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    nu což, můžeme jen doufat, že Ghoststalkeři a jemu podobní nám tu civiilizaci ještě chvíli dovolí mít i na kapku vyšší úrovni, než chápou stáda...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ne vždy se zadaří...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FLAD: Ne, to jsem teda opravdu nepochopil.
    FLAD
    FLAD --- ---
    GHOSTSTALKER: Očividně jsi nepochopil, co ti Fin chce říct.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FIN: Očividně jsi nepochopil, co jsem tím chtěl říct...
    FIN
    FIN --- ---
    GHOSTSTALKER: "Ve fyzice je to mozna nutne uvadet naprosto presne, jako treba v pripade prava a zakonu, ale clovek si stejne tak nepamatuje konkrtni zneni vsech paragrafu, bohate staci vedet, ze "krast se nema," atd."

hanebná věta, hanebná myšlenka. ono totiž nakonec stačí jíst a pít, aby člověk nezemřel, souložit samičky, aby se rozmnožil a rod pokračoval, a chrnět, aby na to nabral sílu. nač žádat cokoliv víc?

kdepak, ani poukaz na to, že vzdělaní lidé netvoří majoritu populace, není dost dobrým důvodem k tomu dělat chyby a dost možná není ani dobrým důvodem k tomu vše zjednodušit a vynechat jakoukoliv složitější informaci (což je vlastně každá, že jo?)... to by pak novodobá a komerčně úspěšná verze robinsona crusoe mohla vypadat asi takto:

kapitola 1. nalodění
    skříp, skříp, vrz - látka nahoru!fú fú vítr, jedééém!

kapitola 2. ztroskotání
    bum prásk! horm a blesk! bouře! šleh! ric bim! néééééé! pomóóóc, vodá, neplavat, topit!

kapitola 3. příští ráno
    jé! slunce, moře, vlny šumí, šumy šum. ostrov! ráj! ach běda! zde sám, tíha, smutek, opuštění...

kapitola 4. dny a měsíce běží
    ach! trudno. samota. jak moc smutno, jak dlouho. blázním? pomoc!

kapitola 5. velké změny
    ...

atd.
    CIZIN
    CIZIN --- ---
    ECLECTICA: Však já vím, jsem narážel na to, že na jednom místě je to dobře a na druhým špatně.

Jinak mě to zas tak moc nedráždí a normálně bych to ignoroval, jen jsem takovou nepřesnost nečekal zrovna v knížce od Nivena, jakožto zástupce hard sci-fi (čímž neříkám, že za to může on).
    SILENT
    SILENT --- ---
    GHOSTSTALKER: myslim, ze plati to, co rikal lonestar. Pokud ti lezi na srdci "umelecka hodnota a blaho masoveho ctenare", neni problem jednotky vynechat. Uvest je blbe je zkratka blbost, ne zjednoduseni.
    CATT
    CATT --- ---
    GHOSTSTALKER: Začínám být mistr ve zjednodušování (MFD :), ale "zjednodušovat" tvým způsobem je nepřípustné i pro masová média!!!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GHOSTSTALKER: rozumet tomu, co je zrychleni, neni zadna vysoce sofistikovana zalezitost.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FIN: A jak je k tomu hodláš donutit? Lidskou blbost (a lenost) neobhajuju, jen říkám, že existuje a že celkem podstatně ovlivňuje svět :o). Komerční umění je děláno pro masy, ne pro nějakou skupinku intelektuálů.
    FIN
    FIN --- ---
    lol. opět obhajoba lidské blbosti s podtitulem "obyčejný lidi by tomu stejně nerozuměli". tak ať si naserou, ti obyčejný lidi, a zalistujou encyklopedií.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GHOSTSTALKER: Ne, ani v beletrii je zhůvěřilosti na fyzice páchané neodpouštějí a zaměňovat rychlost za zrychlení je zhůvěřilost. Metry za sekundu na druhou je perfektně akceptovatelný termín.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GHOSTSTALKER: no když už, tak by "průměrně inteligentnímu dvanáctiletému čtenáři" mohla stačit věta "Gravitační zrychlení 9,8" (bez uvedení jednotky) - furt lepší než s blbě uvedenou jednotkou :-P)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Prumerne inteligentni dvanactilety ctenar tomu bude rozumnet i takhle. Jasne, muze s z toho udelat nadherna veta "Gravitacni zrychleni devet celych osmdesát tři metrů za sekundu za sekundu," nebo "... metru za sekundu na druhou," ale je to hovadina, nebot to normalni clovek pochopi i bez toho, ani se nad tim nepozastavi. Navic o umelecke hodnote te vety se da s uspechem pochybovat. Ve fyzice je to mozna nutne uvadet naprosto presne, jako treba v pripade prava a zakonu, ale clovek si stejne tak nepamatuje konkrtni zneni vsech paragrafu, bohate staci vedet, ze "krast se nema," atd.

Ale klidne si tu dal hrajte na (jazyko)vedce :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CIZIN: to je teoreticky taky v poradku, muzes klidne merit v pikometrech na s^-2, posouva se desetinna carka, vztahy mezi jednotkami ale zustavaji stejne a vzdycky proto udavaji zrychleni.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GAARQ: navic je to ucivo druheho stupne zakladni skoly, takze by tomu mel prumerne inteligentni dvanactilety ctenar rozumet :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GHOSTSTALKER: rychlost se měří v METRECH??? :-o)
    (to vyjadřuje, o kolik se za jednu vteřinu zvýší rychlost. Takže "Gravitační zrychlení 9,8 metrů za sekundu," je v pořádku)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam