Zajímalo by mne, které prase překládalo knihu Greek mythology (v překladu Řecká mythologie) od autorky jménem Sofia Souli. Jako překladatelka je tam uvedená jakási Olga Atzamoglou, což vypadá na Řekyni, která k češtině tak akorát přičuchla a "kvalita" překladu tomu odpovídá.
Zadní strana obálky: Návrat do Ithaki
Všude používáno mýthus
Otevřeno náhodně na straně 67. Popisek obrázku: "Kresba znázorňující poloboha Héraklese se svou výzbrojí.
Héraklesova pověst, Héraklesovou výzbrojí... další zpotvořená jména vynechávám. Jen s obavou čekám, kdy uvidím boha Zeuse...
Stylistické podivnosti typu "Dosažené skutky Héraklese jsou nespočitatelné"
Hérakles údajně po nemejském lvu házel šípy - tedy nejsem Hérakles, ale házel bych oštěp, šípy bych střílel, řekl bych, že šípem daleko nedohodí ani Hérakles.
Hérakles bojuje, aby oddálil hejno Stymfálských ptáků (v nadpisu ovšem Ptáci ze Stymfalidi, co kdyby si v tom překladatelka udělala pořádek?)
Augeiovy stáje - cože? Ono už se neříká Augiášovy chlévy? Ale vzhledem ke stylu paní překladatelky můžeme být rádi, že to nejsou Augeiásovy stáje...
Diomidesovi koně, které se živily...
Překlepy typu oběú místo oběť, zváře místo zvíře atd. atd. ani nekomentuju. Jen jsem se pozastavil nad stranou 171 a částí prvního odstavce: "Pramenem této naší stručné a doufáme, že srozumitelné presentace, jsou starořecké písemné památky, spisovatelé, jéjichž velkou většomi ks,e ivedó v v naší knize... - sic!!!
A končím s touhle knihou, nevím, kde ji máma vzala, ale tohle koncentrované zlo je zadarmo drahé a koupit tu knihu já, v tu chvíli jde do Občanského juda jako kandidát na Czech šmejd. Korekturou to nejspíš neprošlo vůbec nebo to korigoval nějaký Řek a to ještě asi hodinu, jinak si tu spoustu a spoustu pravopisných i stylistických zrůdností, zprasené skloňování řeckých jmen (Héraklese atd.), překlepů a jiných paskvilů vysvětlit nedovedu.
Ten překlad je jednou větou koncentrované zlo a měla by se ukazovat na translatologii jako odstrašující příklad toho, jak se taky dá zprasit překlad. Jdu zvracet...