• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    CORTEX: V AJ je to Scholars s velkým S. Uznej, že Učenci nevypadají moc průchodně, o Akademicích ani nemluvě.
    RIP
    RIP --- ---
    CORTEX: Jenomže enti (kromě toho, že v českém překladu se používá tenhle plurál, ne -ové) se píšou naopak s malým písmenem, je to název rasy, stejně jako hobiti, elfové, skřeti...
    CORTEX
    CORTEX --- ---
    WITTGENSTEIN et WITTGENSTEIN: Aha, to jsem netušil, že toto slovo do češtiny někdy proniklo. Pak to není až taková perlička, jak jsem původně myslel. Ale oprašovat takhle obskurní archaismus, když se dá použít slovo "učenec", které je plně vyznamově souřadné, to není moc dobře. Já jsem z toho měl nejdříve dojem, že se jedná o "scholáry" s velkým "S", tedy o vlastní jméno. Jako např. Mongošivané či Entové. To bývá pro fantasy příběhy příznačné, že se v nich objevují tisíce vymyšlených imaginárních ras nebo skupin. Mám dojem, že tohle drtivá většina rodičů nebo s to svým dětem objasnit.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Už se to probíralo tuším u W., když vyšla knížka. Taky mě to nepotěšilo; kdyby aspoň byl plurál scholares, aby to nepůsobilo jako otrocký kalk.

WITTGENSTEIN: Ve smyslu "středověký žák, student. Střední Evropa neměla do té doby vysokého učení; scholárové chodili pro hodnosti akademické na university vlašské, francouzské nebo anglické. Bidlo-Šus. Tuto [lyriku] vytvořila v době karlovské a pokarlovské nová společenská skupina usedlých, občas též potulných scholárů a kleriků. Arne N. [Vlach studentovi:] O tom vy, nepatrný skoláre, souditi nemůžete. Voc. Teď mistři a doktoři mají se dostat pod ruku a kázeň školárů a studentů. Jir." - ttp://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Zkrátka akademik i vědec apod. jsou pro daný účel moc obecné pojmy. Navíc to slovo scholár je sice archaismus, ale v ČJ se prokazatelně vyskytovalo, viz např. Dekameron nebo:

Jakožto absolvovaný scholár domácí školy latinské jsem se ubíral na Vysoké učení Karlovo v Praze, abych tam poslouchal učené mistry umění medicínského a sám se stal medikem a ranlékařem. [Josef Svátek, z čtyřsvazkových pamětí rodiny Mydlářů]
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    WITTGENSTEIN: mne to tiež pripadá ako pekelne hlúpy výraz, mohol by si aspoň trochu načrtnúť to zdôvodnenie?
    Aký je rozdiel medzi scholárom (au) a učencom, napríklad?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    CORTEX: To je novotvar vycházející z českého překladu Dominiky Křesťanové, a je dobře zdůvodněný.
    CORTEX
    CORTEX --- ---
    V ofiko dabingu filmu Golden Compass je skrz celej film (ne)přeloženo "scholars" jako "Scholáři". I.e.: "Scholáři vynazli tento kompas." nebo "Scholáři na universitě ..." etc. Peklo.
    PAYAXY
    PAYAXY --- ---
    VEETUHS: Some sort of clever hat camouflage might be in order... :)
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    samo, mas male bezvyznamne plus
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    VEETUHS: "charge", jak jinak :)
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    Černá zmije, zaznamenaný z Novy, dabing.

Zmije mluví o jejich nastávajícím útoku: "Kulomety nás rozsekají dřív, než stačíme říct nabíjet"

a nabíjet bylo v originále co? :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ALADAR42: ooops .)) jak rikam, ja to neznam;)
    ALADAR42
    ALADAR42 --- ---
    KAREN: Tak vzhledem k tomu ze ma ikonku z Family Guye, tak bych cekal, ze zna.. :)

JUANITA: Nojo, to sem mel, no - chyba na my strane :) Kazdopadne pod "screw around" si teda vetsinou predstavim delani kravin, spis nez souloz.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Včera na Nově Šakal (s Bruce Willisem): k titulkům běží střih dokumentů o SSSR, jako první zazní "Pan Gorbačov zbořil tuto zeď". Nekoukal jsem zrovna na obraz, ale předpokládám, že jde o Reaganův vokativ s imperativem... (Nojo, Google potvrzuje prostřednictvím titulků.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    JUANITA: ;)
    nebo Cambridge

screw around phrasal verb OFFENSIVE
    to have sex with a lot of people or with people other than your husband or wife
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ( screw around
    1.having frivolous sex
    2.playing, or wasting time
    3.when someone is just kidding
    1.Mary is a slut because all she does is screw around with every guy she knows.
    2.We didnt do anything, I was screwing around with some friends at the park.
    3.Don't get mad i was just screwing around with you. )
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ALADAR42: nedal jsi kontext, takze buh sud; muze to bejt jiste bezny 'nezahravej si s nekym', ale ve family guyovi bych cekal jen to nejsprostsi.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ALADAR42: no, jenze to si predtim nerek. a jestli juanita family guy nezna, stejne jako ja, tak si moh, stejne jako ja, myslet, ze to muze smerovat k ty promiskuite.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    JUANITA: heh?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam