• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    CATT
    CATT --- ---
    Možná je to spíš do stylistiky, ale takhle kroutit češtinou jenom proto, aby dotyční byli v prvním pádě...
    John Brockman: Třetí kultura. Přeložili Anton Markoš a Ondřej Novák, recenzovalo asi pět profesorů:
    Tato nová definice "vzdělanců" vylučovala ze svého středu vědce jako astronom Edwin Hubble, matematik John von Neumann, kybernetik Norbert Wiener a fyzici Albert Einstein, Neils Bohr a Werner Heisenberg. (strana 7)
    KAREN
    KAREN --- ---
    PATISLAV: Na takovy veci jsme na zakladce rikali: "Vtipe, vylez!" (a myslim jen ten preklad) ,D
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    není to vysloveně perla, ale něco jsem tak hledal a narazil jsem na tenhle překlad, který by měl zřejmě čtenáře nalákat ke koupi:

http://www.kosmas.cz/knihy/147054/zivot-podle-phila-marlowa-philip-marlowes-guide-to-life/

„He was a guy who talked with commas, like a heavy novel."

„Zachovával i v mluveném projevu interpunkci, připomínalo to náročný román."

Přijde mi, že jde o velmi zručné znevtipnění, zcela opomíjející náladu a styl té věty.
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    FIN: to už snad musí být chyba v původním znění
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: tak pearl harbor úplně přesně: "ničivý útok štuk, stíhaček a torpédových letadel způsobil naprostou zkázu..."
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    VANEK: LOL
    VANEK
    VANEK --- ---
    A z webu intelektuálnějších nácků překládajících paleokonzervativce http://www.amconmag.com/article/2009/apr/20/00014/
    As happens every few years, Washington was turned on its head and the neocons ended up back on top.
    Ostatně, jak se děje každých pět let, Washington otočil hlavou a neokonzervativci jsou opět na vrcholu.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    proste blitky.cz
    VANEK
    VANEK --- ---
    GAARQ: To zas má v popisu práce; lze předpokládat, že z cílovky čte tyhle věci málokdo a ještě míň je schopno či ochotno si to ověřit.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    VANEK: určitě blb, jinak by nelinkoval usvědčující materiál *lol*
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ten Dolejší je fakt neuvěřitelný blb (doufám, že ne příbuzný Miroslava):

http://blisty.cz/2009/5/19/art46897.html
    Uvnitř administrativy ovšem sílí obava, poněvadž Pákistán vyrábí větší množství jaderného materiálu než v době, kdy za klíčový úkol byla považována kontrola 80-100 kusů jaderné munice
    http://www.nytimes.com/2009/05/18/world/asia/18nuke.html
    Inside the Obama administration, some officials say, Pakistan’s drive to spend heavily on new nuclear arms has been a source of growing concern, because the country is producing more nuclear material at a time when Washington is increasingly focused on trying to assure the security of an arsenal of 80 to 100 weapons so that they will never fall into the hands of Islamic insurgents.

Dobrý je taky

Nedávno Kongres odsouhlasil tři miliardy dolarů na pět let s určením pro výcvik a vybavení jednotek k protipovstaleckým operacím. ... V nově schváleném balíku pomoci by se ovšem mohly najít prostředky k budování jaderné infrastruktury v době, kdy má země poprvé problémy s financováním zbrojení.
    The Congressional briefings have taken place in recent weeks as Pakistan has descended into further chaos and as Congress has considered proposals to spend $3 billion over the next five years to train and equip Pakistan’s military for counterinsurgency warfare. ... But the billions in new proposed American aid, officials acknowledge, could free other money for Pakistan's nuclear infrastructure, at a time when Pakistani officials have expressed concern that their nuclear program is facing a budget crunch for the first time, worsened by the global economic downturn.

Ani nemluvě o "řekl NYT, že Pákistán "má více teroristů na čtvereční míli než jakékoliv jiné místo na zemi, a má program výroby jaderných zbraní, který roste rychleji než na jakémkoliv místě na zemi"."
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    Půl míle dlouhý a sto kroků široký pás, jenž se ponuře zařezával do krajiny a výrazně označoval, narušující tak krásu širokého okolí, místo, odkud by se mohlo vyhrnout na povrch zlo, kdyby mu nestála v cestě magická bariéra a pevnost.

Mluvila to špatná češtin, ja nebo pan pšekladavec?
    RIP
    RIP --- ---
    FIN: Pán BIDLO ti dobre hovorí...
    BIDLO
    BIDLO --- ---
    RIP: Vychází očividně stále, takže možno nominovat i příště za letošní rok.
    FIN
    FIN --- ---
    RIP: no, zkouknul jsem tu řadu během uplynulých dvou týdnů při práci.
    RIP
    RIP --- ---
    Cituji: "DVD v Edici 2. světová válka vychází každých 14 dní již od září 2008. "

Takže chci honem slyšet, žes na to přišel až nedávno, jinak máš u mě velký černý puntík, že s tím vyrukuješ tři dny po Skřipci, místo abys to do něj dávno nominoval.
    :-(
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Myslíš vojakov unášaných vzduchom?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    to zas vypada na preklad nejakou studentkou z filozofie ktera si potrebuje privydelat a krome toho ze neumi moc cesky ani anglicky vi naproste houby o dane tematice...
    kdysi mi takhle pod rukou proslo nekolik zajimavych kousku ze zkusebnich prekladu, kuprikladu vzdusni vojaci (airborne troopers) me i pobavili
    FIN
    FIN --- ---
    mým favoritem se v poslední době stala dokumentární řada jakéhosi nakl. CODI druhá světová válka
    http://www.codi.cz/edice-2-svetova-valka.html
    kromě příšerného kvazistrojového překladu "piš, jak slyšíš", jehož následkem vznikají věru krkolomná slovní spojení a větné konstrukce (překladatel prase poprvé), je ignorována celá řada obvyklých češtinských gramatických jevů, standardů a pravidel (například překladatel zjevně netuší, co je to zvratné zájmeno svůj, proto všichni usilují všude o jejich cíle a tím to zdaleka nekončí - překladatel prase podruhé) a višničkou na dortu jsou pak informační vymoženosti, o kterých jsem až dodnes neměl ponětí ani ve snu (překladatel prase potřetí):

například v dílu o válce o atlantik se člověk dozví, že němci technicky daleko předstihli dobu, protože jejich pirátské lodi mohou na palubě nést "vodní letadlo". no, kdo by nekoupil tak laciný pohon, že? jen mi uniká, proč nenasadili i vodní tanky...

a při útoku na pearl harbor se zase dozví, že mezi jinými japonskými letadly rozsévaly mezi americkou flotilou zkázu "a štuky"... až dodnes jsem netušil, že šlo o koprodukční projekt císařských orlů a luftwafe a kromě mě, světe div se, to netuší ani žádná běžná učebnice historie...

celkově dost masakr napříč celým seriálem, doporučuji labužníkům.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    SILENT: to je naprosto geniální odpověď. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam