• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MVEK: monkey business je ale natolik zaužívaný pojem, že tvůj předpoklad je úplně mimo

MVEK
    MVEK --- ---
    MARCELEK: Proč ne, i když v daném kontextu by to nejen nikdo nedešifroval, ale je to i docela fuk. Ale když jsem u písniček, tak také nezapomínat na Real McCoy, že se nedá překládat dostlova.
    MARCELEK
    MARCELEK --- ---
    MVEK: když už jsme v otmhle klubu, tak si neodpustím: Monkey Business není opičí podnik, ale kulišárna, ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    CHRISTOF81: to je hned, to máš naprostou pravdu
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PANTAREI: No, náckové je viděli všude, tak proč ne na Olympu? :-D
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    V dokumentu Nacistický titanik, název filmu Jud Süss (Žid Süss) kdovíproč přeložen jako "Žid Zeus" :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    IVANA_ANAVI: no, kdyby byly miliony živé, tak by to muslo být "žili milioni", ne?
    CHRISTOF81
    CHRISTOF81 --- ---
    JESSIEATREIDES: někdy jsou ty miliony jako živé a rozutečou se... :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    IVANA_ANAVI: na to lze zapomenout?
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    WITTGENSTEIN: Uáááá, už jsem zapomněla, že milion je neživotnej. Pardon.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    WITTGENSTEIN: tiež na to práve pozerám a rozmýšľam, či mám niekde medzery, keď mi na tom nepripadá nič divné...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IVANA_ANAVI: tohle je ještě dobré, já teď byl nucen používat Západ USA od Lonely Planet a ten působil jak přeložený automatem. Chybějící slova, špatné skloňování, neshody přísudku s podmětem, nesmyslné věty. Nemám ho ale po ruce, tak nemůžu uvést příklady.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    IVANA_ANAVI: Asi jsem slepý, ale co je na větě "Před etnickými čistkami žily v Kosovu o rozloze 10 887 km čtverečních přibližně dva miliony lidí" špatně?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    IVANA_ANAVI: Uprázdněný znamená uvolněný... a i zběžným googlením mi přijde, že je to slovo existující a používané.
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Před pár dny jsem si půjčila z knihovny průvodce po Jadranském z řady Lonely Planet vydaného roku 2001 a přeloženého do češtiny Janou Pekárkovou, Lenkou Vacinovou, Vítězslavem Zelinkou a Norou Zothovou. Že byl text přeložen více lidmi najednou, je snadno poznat, neboť po opravdu hezky česky psaných pasážích následují vtipné bludy. Posuďte sami z kapitoly Kosovo:

"Od června 1999 je Kosovo protektorátem UN-NATO."
    Zkratka UN není nikde v textu vysvětlena, na základě znalostí ze školy se domnívám, že jde o nepřeloženou zkratku OSN.

"Před etnickými čistkami žily v Kosovu o rozloze 10 887 km čtverečních přibližně dva miliony lidí /.../"
    Korektor měl asi zrovna dovolenou, ale to je tak to nejmenší...

"Dnes je tento region rozdělený a zbytky Srbů žijí v ghettech."
    Nevím, jak vy, ale já jakožto rodilá mluvčí češtiny si pod pojmem "zbytky Srbů" představuji utržené ruce, nohy, hlavy...

"V následujících letech půl milionu Albánců emigrovalo a uprázdněné kraje osidlovaly rodiny Srbů"
    Co je sakra "uprázdněný"??

"To se nikdy nepodařilo a ke škodě věci bylo i zanedbávání trvalo dvacet let, až do vytvoření autonomní provincie v roce 1974, kdy se začala ekonomická pomoc zvyšovat."
    Věta nedává smysl.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    RIP: ano, na tohle jsem už pak také narazil a kdesi v hloubi paměti zjistil, že jsem to kdysi už vlastně četl.
    RIP
    RIP --- ---
    PATISLAV: Ha, tady někdo missnul dvě dekády kritiky překladu :-)

Nadace - zajímavosti | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/zajimavosti-knihy/nadace-nadace-15829
    HADRADAR
    HADRADAR --- ---
    PATISLAV: To bude asi nějaký starý kámoš generála Attorneyho :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Tak jsem to zakřikl...

"(...)Myslel byste si, že přinesou lidem mír. Ale ne, jsou to jen problémy a pořád jen problémy. No teď, podívejte se na ten titulek: 'Mobs Riot před nadačním konzulátem.'"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam