• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    ALDARION: Takze pokud tam nebyly jine africke geny, tak byla quadroon, ergo jista sance na blondatost by tam byla (proste s dosatecnym mnozstvim bilych predku ten recesivni blondaty gen sanci dostane ;))
    Ve vysmedku mohla vypadat trochu jako tady ten klucina vpravo
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Pokud to byla Sally Hemings, se kterou měl Jefferson nejspíš děti, tak ta byla dcera plantážníka Johna Waylese a jeho otrokyně Betty - co byla dcerou africké otrokyně Susannah a kapitána Johna Hemingse. Jaké měla vlasy nevím, ale nedivil bych se ničemu.
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    aha, takže měla být "fair", ale dle předkladatele byly "fair" její vlasy
    VEETUHS
    VEETUHS --- ---
    jsem se právě z ČT dozvěděl, že Jeffersonova otrokyně měla dlouhé plavé vlasy... něco mi uniká?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ROBERT_PILCH: Protože to vypadá líp, stejně jako "magnézium", kdo potřebuje nějakej hořčík?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ALDARION: Tož o výstřednosti vzdělanců se vyprávějí ságy, tak proč by nemohli na fildě někoho podusit měkkýšema.... A jakožto člověk, který houby rozumí životu jak loděnek, tak pacifických mořeplavců, bych si řekla, že když si špačci můžou vyrábět vercajk, tak co by si nemohly loděnky dávat dárky.
    ECLECTICA: Vypadni z mýho mozku.
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    GENTIANA: vážně? To by mě nenapadlo :-O
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: úplně si představuju, jak zájemci o studium společenských věd po přijímačkách přijdou domů a nadšeně začnou líčit, jak se jim otevřely nové obzory :)
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    ALDARION: Ono to je taky tím povoleným slovníkem. Prostě slovník Ti vyhodí pojem "argonaute" jako loděnka a jak nestíháš, tak to tam vrazíš, i když je to maličko podezřelé. Navíc na obhajobu těch nebožáků, co napsali loděnku nutno podotknout, že slovo argonaut bylo jenom v nadpise textu a pak to hovořilo o nějakých nativech, takže pokud jeden nevěděl, že se v téhle oblasti drží ta intenzivní mořeplavba, tak mu prostě nemělo jak secvaknout Argonaut = metafora pro dané domorodce. No a pak ten stres z přijímaček a z toho, že spousta z nich text téhle úrovně ve fj viděla poprvé.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALDARION: když si můžou někteří ptáci stavět složitá a bohatě zdobená hnízda, proč by si loděnky nemohly vyměňovat rituální dárky? :-)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    GENTIANA: Jasně. Ale když si takhle překládáš a vypadá to, že antropologové, nikoli biologové, studovali kulturu loděnek, které si složitě vyměňují rituální dárky, je asi na čase se pořádně zamyslet. :) Ale chápu, stres přijímaček asi udělá svoje...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SILENT: V tomto kontextu jako římský/latinský pojem Pax označoval také bohyni nevyhraněných rysů atd.
    TYRKYS2: Petiška není zrovna ultimátní autorita v oboru.

TRPASLICE: No, dokážu si představit větší hrůzu, než zaměnit hlavonožce a dálkoplavce, zvláště s přihlédnutím k občasné nesrozumitelnosti akademických textů. A po MRI mraženého lososa a té Sokalově záležitosti si dokážu představit i vědce, který napíše takový text úmyslně a bude se tiše bavit. (Kromě toho, u mě by měl bod i ten uchazeč o humanitní studium, který si pod pojmem argonaut představí toho hlavonožce. Protože jsem zažila studenty fildy, kteří nerozeznají smrk od borovice...)

SALVATOR: Obávám se, že žádná máta, se kterou jsem doposud měla tu čest, nechutnala jako zelená. A co je co, to by v tom mojem hybridním roji neurčil vůbec nikdo.
    LIA09
    LIA09 --- ---
    ...teď mě rozesmál strojový překlad předvyplněný v online překladatelském nástroji jisté firmy: "Je to proto, že zprávy jsou přitažené za vlasy přes naše servery."
    XAJA
    XAJA --- ---
    ROBERT_PILCH: no, dosť často sa žuje spearmint:)

spearmint - mentha spicata
    peppermint - mentha piperita
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    Peprmint se žvýká, přece. :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    SALVATOR: Ten je pro fajnšmekry :-D
    V zásadě máš pravdu, "peprmintový" má člověk spojené s peprnější chutí. Také jsem se setkala s tím, že "peprmint" teče, zatímco máta se sype; likéry a příchutě jsou peprmintové, ale když jsou v tom celé lístky, tak je to obvykle mátové. A pak ještě když to má působit zdravě nebo bio - jedině máta! :-)
    Ale třeba ten konkrétní pytlík s čajem, ze kterého to všechno vzešlo, stačilo otočit na druhou stranu. Měl to hezky česky napsané na zádíčkách. :-D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jinak receno, slovo peprmint se v ceskych luzich a hajich poji s pomerne specifickou chuti diky precedentu v podobe peprmintovyho likeru. Pokud ho tahle sragora vydavana za caj pripomina nejvic ze vseho, neudelal podle me vyrobce z hlediska specifickyho ceskyho kontextu chybu. Pardon ze se v tom tak hrabu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Myslel sem to tak, že tenhle: čaj chutí daleko víc připomíná fefrmincku, než klasickej jednodruhovej nálev z čistý máty peprný a asi se shodneme, že zelená má chuť poměrně unikátní a s mátovým čajem si jí těžko někdo splete. Proto dost chápu potřebu nějak proto odlišit tyhle dvě chutě, i když vim, že fakticky je to špatně.
    ZCR
    ZCR --- ---
    ALDARION: long live fefrmincka!
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Teda už mi párkrát nabízeli tuarega s mátou peprnou, protože nana došla. Ale kdyby mi nabízeli, že mi do čaje dají trochu peprmintu, asi bych se divil, kam jsem to vlez, protože bych si představil spíš zelenou než mátu... ;)
    RIP
    RIP --- ---
    No, peppermint je jen máta peprná, ale pak existuje ještě hafo dalších druhů máty, takže teoreticky by to až takový nonsens být nemusel (i když jistě ve většině podobných případů to pouhá neznalost asi je).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam