• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    EDERA: Jak jinak by mohlo dojit k filmove scene (Frida), kdy mexicka zena stoji na schodech s miskou jidla v ruce a rika "Do you like my mole?" a v titulcich je "Mas rada meho krtka?" ;-)
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    EDERA: Často se stává, že překladatel přeloží jistý termín, ale producentovi/režisérovi se to nelíbí, takže slova přepíše podle sebe (bez příslušných znalostí), čímž podstatně změní význam.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: Každej správnej Vinetů přece nosí turban a sárí
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    EDERA: Jen u velkofilmů, kde se s lokalizací vyhrají, dostaneš cokoli jiného než dialogovku. Poslední dobou kvůli absurdním protipirátským opatřením nedostaneš často ani ten film, nebo jo, ale pěkně zkriplený. Viz http://www.fffilm.name/2011/05/konec-titulku-v-cechach.html
    SARGO
    SARGO --- ---
    EDERA: Jestli to dělají jako já čtu dětem pohádky... fakt přednáším, a mám správnou dikci vzhledem k obsahu, ale vůbec nevnímám, co čtu :-D
    MICKK
    MICKK --- ---
    EDERA: prý tomu tak často je
    EDERA
    EDERA --- ---
    Prozraďte mi - když někdo překládá text k televiznímu pořadu, tak má k dispozici jen papíry a ten program nevidí? Nebo jak je možné, že se v dabingu objeví "jsem Indiánka" u záběru slečny, která je sice sama v riflích, ale stojí mezi otcem v turbanu a matkou v sárí?
    KAERI
    KAERI --- ---
    RIP: Ano! :)
    RIP
    RIP --- ---
    KAERI: "I tell you, Mary, I won't have it."
    Mary's voice came, cool and liquid:
    "Have you any right to criticize my actions?"

Tohle?
    Hercule Poirot: Záhada na zámku Styles - Agatha Christie | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/hercule-poirot-zahada-na-zamku-styles-29093
    KAERI
    KAERI --- ---
    To jsem si tak četla detektivku od Agathy Christie, když mi oko zaškobrtlo o nádherný dialog manželky s manželem, který začínal:

"Říkám ti, Mary, já to mít nebudu." (orig. pravděpodobně "I will not have this.")
    Maryin hlas studil:
    "Opravňuje TĚ snad něco k tomu, abys hodnotil moje chování?"

A vůbec, celá kniha se hemží správně položenými kurzívami. Snad ani jednou se ten člověk při jejich kladení nezamyslel. Já to fakt mít nebudu!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SISTA: Tam tam, tak si to tak neber. :)
    SISTA
    SISTA --- ---
    Preklad ceskeho filmu Ve jmenu krale:

"Ale ale!" = "But but..."
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    RIP: JAU!!!

Což mi ovšem oklikou připomnělo, že ve Švýcarsku jsem se mockrát setkal s tím, jak starší a tradičnější jedinci u latinskych slov v němčině používali normálně latinskou flexi (jako bychom napsali "obejdu se bez Newtonových Principiorum"). A tedy u slova Christus to bylo zvlášť pikantní... :D
    RIP
    RIP --- ---
    "Newton napsal svou Principii..."
    A takhle, hoši a dívky, to dopadá, když už nic nevíme o latině, nenajdeme si to a jen odhadujeme rod podle analogie koncovky s češtinou.
    ZCR
    ZCR --- ---
    BOBLIG: pokud má obrázek ilustrovat průměrnou velrybí spermii, nechtěl bych vidět ten (re)produkční aparát...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ZCR: "Matko, to vaše dítě má příšernou češtinu. To s ním nemůžete číst knihy, aby si ten jazyk trochu kultivovalo?"

Gazely namířené k řece mi ovšem připomněly (oficiální zdroj: https://youtu.be/e-nj-ODJFLY?t=4m26s ):

ZCR
    ZCR --- ---
    MAR_TINA: já myslela že ty vyhrát dědic miliarda poslat mlčenlivý číslo účtu PIN
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZCR: já myslela, že je to nějaká divná poezie. Že tam zůstal zachován řekněme smysl a náznaky původních slov a to další je něco jako umění.
    ZCR
    ZCR --- ---
    kradu z okouna, zrakům svým nevěře, hlavou kroutě

VANEK
    VANEK --- ---
    Uhodněte originál:
    Tak to buď podepište tady, kde je to vyšrafované místo dole, anebo vás vykopneme.‘“

„Řekli nám, že potřebují všechna data o naší fiskální situaci, všechna data o státních podnicích. Tak jsme strávili spoustu času snahou jim je poskytnout, vyplňovali jsme dotazníky a účastnili se spousty schůzek.“ Varoufakisův závěr byl stručný: „Nachystali si nás.“
    Varoufakis prosazoval konfrontaci, Tsipras byl proti - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/20805-varoufakis-prosazoval-konfrontaci-tsipras-byl-proti
    (ale furt lepší než v Blistech)
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Tv Spektrum, Pořad druhá světová válka barevně a v HD, díl 4.:
    o útoku maršála Žukova na němce na kavkaze
    "...němci provaděli obratné ústupné manévry."
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROBIN_SNNS: yessir, Captain! (Boxer neproslul jako velký stylista.)
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    VANEK: nebyl v původním anglickém textu překlep? Ta věta s "of" nedává moc smysl. Spojka "or" by se tam hodila více.
    ROBERT_PILCH
    ROBERT_PILCH --- ---
    CLAVEN: To mi spíš vypadá na nabídku sexuálních služeb nějaké transky...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Tohle je ale srovnatelné:
    Honza Pospíšil
    21 hrs · Edited
    Kterak zplodit článek na základě epicky špatného překladu aneb "VivaDeutschland, I'm coming to rock your country in October be there of miss the best fight in heavyweight history" --> BŮH --> „Vítej Německo, já jdu do vaší země jako skála zničit tu boxerskou miss v největším zápase těžké váhy historie,“

(http://sport.aktualne.cz/...o-nejlepsi-zapas-historie-tvrdi-fury/r~45982a72246b11e593f4002590604f2e/ už poopravili, ale snadn se to vygooglí)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam