VANEK:
ZCR:
RIP: Snad vás to bude ještě zajímat - dnes jsem se sešel s paní Marií Uhlířovou, která je ve všech českých vydáních knihy "Piknik u cesty" uváděna jako jeho překladatelka. Pověděla mi, jak to tehdy vlastně bylo...
Zkrátka a dobře, jednalo se o dosud nezdokumentovaný případ tzv. "pokrývačství" (jak už tady padlo). Skutečným autorem překladu byl doktor Vladimír Blažek, v 60. letech známý mj. rusista, který musel po roce 1968 odejít z brněnské Filosofické fakulty. Hodně se prý tehdy potýkal s finančními problémy, ale měl známou redaktorku v nakladatelství Mladá fronta (jejíž jméno si už paní Uhlířová nedokázala vybavit), která mu nabídla k překladu právě "Piknik u cesty". Protože ale pod svým jménem překládat nemohl, požádal svou někdejší studentku, Marii Uhlířovou, aby ho kryla, čili aby výsledný překlad vyšel pod jejím jménem. Ta souhlasila, i když to představovalo určité riziko. Blažek začal překládat v roce 1972, práce mu trvala zhruba dva roky (i když tím si paní Uhlířová nemohla být zcela jistá). Kniha pak vyšla v roce 1974. O rok později emigroval Vladimír Blažek spolu se svou ženou do Německa, do Mnichova (i když to de facto nebyla emigrace, protože jeho manželka byla původem Němka). V zahraničí se příliš neuchytil, spíš ho živila žena-knihovnice... Po revoluci se vrátil na (již znovu Masarykovu) univerzitu, ale ani tam už příliš mnoho času nestrávil - z fakulty (prý po nějakých osobních neshodách) odešel a v roce 2002 zemřel. Více o něm by se asi dalo zjistit tady:
http://new.badatelna.eu/fond/162610/
Mimochodem, "Piknik u cesty" byl údajně Blažkův jediný literární překlad (přinejmenším tedy v oblasti beletrie).
Vladimír Blažek zemřel těsně předtím, než v Tritonu vyšlo první polistopadové vydání "Pikniku". Paní Uhlířová říkala, že o vydání věděla (i o všech dalších) a že zkoušela kontaktovat Helenu Blažkovou (vdovu a dědičku práv), která nadále žila (a možná i žije) v Mnichově. Ta s ní prý ale už moc nekomunikovala, o peníze se nehlásila a časem jejich kontakty zcela ustaly. Marie Uhlířová mi na ni sice dala adresu, ale obávám se, že pokoušet se s ní spojit by asi nemělo moc velký smysl...
Tak, tohle všechno jsem se dozvěděl... A pokud jste dočetli až do konce, tak už to víte i vy :)