• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    SYMEON
    SYMEON --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Sem?

Donald Trump confuses French translators with mixed-up speeches | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...trump-us-president-language-speech-a7539461.html?cmpid=facebook-post
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Asi PDF se špatnou OCR vrstvou.
    MVEK
    MVEK --- ---
    RIP: Asi jo, ale nevím, jak s tím souvisí to pueritia, za kterým tedy v dokumentu byla správně napsaná závorka se slovem /chlapectví/, jen při kopírování se to nějak zmršilo.
    RIP
    RIP --- ---
    MVEK: Čort znájet, snad zřítelnice (zornice, panenka) = pupille, což opravdu pochází z pupilla = panenka, malé děvčátko, kvůli tomu, že se tam odráží při pohledu jakoby maličká postavička. Víc mě nenapadá.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Tipuji, že tohle by bylo na francouzštináře. Hledal jsem něco a a vyglogloval jsem strašnou bakalářku, ze které cituji citaci:-):

V encyklopedii Le Grand Propriétaire de toutes choses z roku 1556 se lze dočíst o jednotlivých životních obdobích člověka. Encyklopedie jich uvádí sedm. To mělo význam z hlediska tehdejšího chápání světa. Sedm bylo známých planet a člověk se tak dostával do astrologických souvislostí. Pro tuto kapitolu jsou důležitá první dvě, resp. tři období.
    Prvním věkem je dětství, v němž se prořezávají zuby, a tento věk začíná, když se dítě
    narodí, a trvá do 7 let, a v tomto věku to, co se narodí, je nazýváno nemluvnětem, což
    znamená tolik, jako nemluvící, protože v tomto věku neumí dobře mluvit nebo dokonale
    tvořit slova, protože jeho zuby ještě nejsou dobře urovnány nebo pevně zakořeněny.
    Po dětství přichází druhý věk, nazývaný pueritia lehl apectví/, a toto jméno mu bylo
    dáno proto, že v tomto věku je člověk podoben ještě zřítelnici v oku, a tento věk trvá do 14
    let.

Dodám, že neuvádí, jestli si překlad vycucal z prstu. Ony občas nedávají smysl ani jeho věty mimo citaci, ale tohle je extrém a pochybuji, že je to tím, že je to tak staré dílo. Zejména mě zaujalo to o zřítelnici:-).
    RIP
    RIP --- ---
    ZIDANE: Je to i v jednom z dabinků poslední části Back to the Future z devadesátých let; pistolník Šílený pes Tannen.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    RIP: Tos mi připomněl, že to není poprvé, co jsem tohle viděl. V devadesátých jsem si kdesi koupil jakýsi paperback o mafii, teď ho nemůžu najít, a taky tam padlo, že Luciana měl zabít Vincent Coll, zvaný "Šílený pes"... no samozřejmě, že originál je Mad Dog. A když jsem googlil, taky jsem u Colla pár přezdívej "Šílený/Šílenej pes" našel...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VANEK: Po světě očividně běhá mnoho pánů Chadžibeků a je nutno je rozlišovat podle délky prstů.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Tak ne, je to jejich překlad poznámek autora.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: "Bitevní loď je jedna ze základních tříd nadvodních vojenských lodí. Měl 70 – 150 kanónů různého kalibru a 1500 – 2800 členů posádky." Ale to bude poznámka překladatelů (jeden Rus, jeden Čech).
    V. Michalskij – Jaro v Kartágu, kapitola X. – ukázka z překladu – Targamannum
    https://www.targamannum.cz/v-michalskij-jaro-v-kartagu-kapitola-x-ukazka-z-prekladu/
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tohle vypadá slibně.
    Václav V. Michalskij – Jaro v Kartágu – Targamannum
    https://www.targamannum.cz/vydane-knihy/vaclav-v-michalskij-jaro-v-kartagu/
    "Marija snížila rychlost auta a pevně, chlapsky, po obchodnicku potřásla rukou pana Chadžibeka, který měl krátké prsty, a odměnila ho oslňujícím úsměvem."
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    NELLAS: Máš pravdu; já jen žertoval o Žvejkalovi, vlasatém a chlupatém týpkovi ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HRAFNAIN: Blbost, u bratrance je vidět, že vlasy vyrůstají z hlavy a spadají až na zem. Žvejkalovi vyrůstají po celém těle...
    VANEK
    VANEK --- ---
    LIA09: Zřejmě spíš to: https://account.nvidia.com (rozkliknout javascriptové Register Now)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    NELLAS: ale ne druhou stranu Žvejkal je stejně vlasatej jako bratrance Itt.

Chlupatej je Sean Connery [NSFW]:

LIA09
    LIA09 --- ---
    IDLE: Tak, nebo možná display name.
    IDLE
    IDLE --- ---
    MVEK: Nejspíš "screen name".
    MVEK
    MVEK --- ---
    Máte tušení, co měl být ten monitor v originálu, jak se od loginu/nickname dostali k monitoru?:-)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam