• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    BATEAUPerličky z překladů
    Narazili jste na zajímavé příklady, které vyplodili někteří lidé a které jsou spíše k zasmání?
    Hoďte je sem. Pokud možno, uveďte původní i přeloženou verzi (a nekdy radeji asi taky spravne prelozenou verzi ;)).
    rozbalit záhlaví
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAERI, QUANTI: my jsme tomu doma v rámci nonsensuální kreaturity říkali "breitentwickelt vogel". klidně by to mohlo být na nějakém pohraničním menu s dederónskou nostalgií #kecy
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KAERI: Přesně tak, rozlítaný ptáček je, když si kuchař řekne "na to motání se můžu vykašlat" 😅
    KAERI
    KAERI --- ---
    ALDARION: Z českých názvů česky mě baví ještě jablka v županu a dnes jsem zjistila, že se někde podává i rozlítaný ptáček (tipuju, že španělského původu, ale nezavinutý?)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    KAERI: Toad in the Hole, Spotted Dick, Pigs in Blankets, Bubble and Squeak, Angels on Horseback... Candle Sauce je docela v pohodě na to, jakej bizár futrujou v Anglii. :D Ale nevylučuji, že pro slušného bílého Američana zníme všichni jako čarodějníci, co žerou ropuchy, kvikot a svíce na sabatu a shoří v pekle. :D
    KAERI
    KAERI --- ---
    MAKROUSEK: Jsem si tak představila, že bych byla pouze anglicky mluvící a tohle bych četla, a říkám si: většina by šla odmávnout jako "divné místní názvy", ale tu svíčkovou, tu prostě nevysvětlíš :-D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ma zena ma Wolt nastaveny na anglictinu, tak ji to automaticky preklada.b

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VANEK: Ano.
    VANEK
    VANEK --- ---
    SPIKE411: "stav" ti předpokládám jen vypadl při přepisu?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jako není to nějak zvlášť zábavné, doslovně přeloženými idiomy/frázemi se to v téhle pop-psychologické (a ezo a spirituální a další podobné self-help) literatuře jen hemží. Tady mi přišlo, že to i docela zásadně mění význam v poměrně důležité části popisovaného případu.
    On byl někde, zatímco vy jste byla jinde. On se topil v psychóze. Nevěděl, kde jsou jeho hranice – kde končí on a kde začínáte vy. Chtěl, abyste byla šťastná, protože si myslel, že jste oba jedinou bytostí. Neprožíval lásku, protože nevěděl, kým je. Vaše zkušenosti byla odlišná. Nemůžete obnovit vzájemné romantické lásky, hluboké lásky vás dvou, protože ani pro jednoho z vás to nebylo na prvním místě.
    He was in one place and you were in another. He was lost in a psychosis. He didn't know where his boundaries were—where he ended and you began. He wanted you to be happy because he thought he was the same as you. He wasn't having a love experience, because he didn't know who he was. Your experience was very different. You cannot re-create a state of shared romantic love, of the two of you being deeply in love with one another because it was never there in the first place.

Láska a její kat | Komentáře | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/laska-a-jeji-kat-51604
    Strana 59, 3. vydání (2010)
    EGERIS
    EGERIS --- ---
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    „Možná se s něčím ozve Joe Public.“

Profesionálové S2E3
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Hlavne je to takovy prekladatelsky meme, ze jsem si docela jisty, ze si z toho autor proste delal prdel.

I kdyz krasne "To je ale nastroj" jako komentar k naivnimu NPC z Balduru uz jsem tu zminoval.
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    VANEK: čirou náhodou to zrovna čtu a tuhle pasáž jsem četl cestou z práce dneska, a všimnul jsem si té doslovnosti - ale v tomhle případě mi to fakt prostě přišlo naprosto adekvátní k tomu, jak tam trpaslíci mluví... :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VANEK: ta debata je dobrá, stojí za přečtení!

můj oblíbený komentář:
    Taky jsem někde kdysi četl úvahu nad tím, zda člověka potěší "rána od Jacka Danielse". Originál byl předpokládám "shot of JD" 😁
    VANEK
    VANEK --- ---
    MAKROUSEK: Jak již vysvětleno na zdroji
    Facebook
    https://www.facebook.com/groups/649595273320624/?multi_permalinks=1602205394726269
    to SHIGORBIRDMAN udělal ironicky (v kontextu to prý dává nějaký smysl). Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je všechno, co s tím můžeme dělat.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ohen v dire!

DADEL
    DADEL --- ---
    GAARQ: pak je tam taky přeloženo "If you can't beat them, join them" jako "Pokud je nemůžeš porazit, sjednoť je."
    LEGI
    LEGI --- ---
    ahoj, přátelé potřeboval bych kontakt na překladatelku Jitku Jeníkovou, prosím.
    děkuju
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Abych ocitoval nějakého Martyho z Kosmas.cz (není to dokonce ten zdejší?), "Oproti dotisku z roku 2003 vydáném Českým klubem je poznámkový aparát značně okleštěn. V některých případech je to v pořádku, protože se jedná o nový překlad, kde jsou termíny vysvětleny jako součást překladu. Ovšem v ostatních případech prostě chybějí. Jak je to možné, když vysvětlivky vytvářel překladatel, fakt nechápu."

Čili ano, význam "první" argová verze subsumovala do "už", zatímco "primitivní" je i se zbytkem parního stroje výsledek snahy zajistit, aby hrdina mluvil jako podučitel.
    RIP
    RIP --- ---
    CLAVEN: Je fakt, že Prima Love JE kanál s primitivní romantikou, jednou jsem se kouk :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    SPIKE411: imho je to jak v té nové hře, tak i ve starší audioknize pro nevidomé.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RIP: počkaj, chceš mi povedať, že "prima facie" neznamená "primitívny ksicht"? mindblown.gif
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam