• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUTASObojživelníci - chovatelske tipy triky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tak mě napadlo, jak krmíte čolky/mloky - z ruky, ze špejle tzn. u hladiny nebo nějak u dna? Já bych právě rád, aby dlabali víc "ze země" a trichu samostatnějc... ale misky na souši se mi moc neosvědčily.... resp. nebaví mě je čistit, teď zvažuju teda nějakou misku pod vodou, do který bych jen házel jídlo..... ale už je vidím ty moje blázny, jak se začnou "fightit", když bude jídlo na jednom místě....
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Zdravím, omlouvám se za OT, ale hledám nějakého chovatele, nejlépe z Prahy, který by byl ochoten zapůjčit (samozřejmě s Vaším dozorem a asistencí) na focení různé druhy pralesniček. Rodu ranitomeya, phyllobatus, dendrobates, ameerega, epipedobates apod.
    Jedná se o kratké focení zvířete na bílém pozadí. Žádné zvíře takto nestresuji déle, než pír minut. Mohu případně někam dojet.
    Děkuji za odpovědi. Pakliže by to někdo chtěl podmínit nějakou finanční částkou, budu to respektovat.
    Fotky typu:

Odpovědi klidně do pošty,
    díky!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    donedávna todleto:

todleto uz ale taky:
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PALEONTOLOG: nejznámější RTG snímek?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LOFAS: to jsou skoro synonyma, ale vzhledemk tomu, že pro výraz plemeno je imho nutné chovat účelně (náhodným výběrem zpravidla plemena nevznikají), rasu chápu jako popis toho, co spontánně vzniklo bez šlechtitelských ambicí v nějakém koutě světa více-méně přirozenou selekccí a jde ještě odlišit od rasy jiné... nebo alespoň tak to chápu já

já jsem postupoval stejně, nejdřív jsem chtěl zamezit spolknutí šutru, ale časem jsem pochopil, že kdyby ten mlok na nejznámějším RTG snímku měl k dispozici dost písku, asi by nikdy žádný valounb nespolknul :/
    volím hrubej základ, zeolit/keramzit/perlit/říční štěrk a snažím se ho pocukrovat fajnovým pískem třeba na stavbu...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LOFAS: no já mám podobný šutry jako ty a pak na kousku jemnější tenčí vrstvu... ať, když potřebují, tak si najdou...
    LOFAS
    LOFAS --- ---
    KUTAS: plíseň to asi opravdu není

PALEONTOLOG: u psů je to plemeno. u lidí je to rasa.

jak jsem psal nejsem akvarista oba mám na postaraní od člověka který odjel na dlouho pryč... podmínky co měli předtím nebyli zrovna ideální (hodně malé akvarium, výkoný filtr atd...) zezačátku co jsem našel byla zmínka o kamenech tak aby je nemohli spolknout při krmení... až pak jsem našel že když je jemný písek čistí si tím střeva. s údržbou není problém ale kytkám se nedaří. větší akvarium bude časem a ještě lépe zařízený
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VEVER: R.I.P.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KUTAS: njn to najdeš i mezi psama stejný rasy, že jeden vodu nechce a druhý se bez ní neobejde.. a ano jeden ji nepotřebujou.., já je mám načtený taky jako normální suchozemce s tím, že se chodí rozmnožovat do vody..

RANITOMEYA: drcenej mramor má poklidnější průbeh :))

LOFAS: já bych dal na dno jemnej štěrk a na to písek, oni si občas zobnou substrát na trávení - axolotli a řek bych, že žebrovníci taky, oni mi to dělají i ryby.. chápu že ty tromlovaný šutry jsou hezký, ale nahovno pro kytky, nahovno kvůli údržbě, ale měl jsem je takhle taky jako, nic se neděje
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LOFAS: mě z vody právě taky nikdy moc nelezli... stačilo jim jen něco malého u hladiny, čeho se případně drželi, když spali... i když jsem slyšel teorie, jak v Maroku či kde žijí víceméně na souši a vodu potřebují jen na rozmnožování, tak mě přijde, že jim akvatický chov vyloženě sedí.
    Jinak plíseň by tam byla delší dobu a postupně by se šířila...
    LOFAS
    LOFAS --- ---
    KUTAS: je to pryč. při dalším pročítání o žebrovnících jsem našel že se často svlékají...

víčko ponořím do vody. souš musím dodělat. předtím měl část dřeva kam si mohl vlézt ale nikdy jsem ho tam neviděl

KUTAS
    KUTAS --- ---
    LOFAS: hele to vypadá ok, resp. tu plíseň nikde nevidím....

Jinak víčko dáváš na souš a on si pro něj leze ven? Zkus nafotit celé to terárko...
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    Na report ze zaplynování terária CO2 si budeme muset ještě počkat. Dneska jsem to zkusil, nevyšlo to. Ale nasbíral jsem cenné zkušenosti. Třeba to, že reakce kyseliny octové a hydrogenuhličitanu sodného je asi 30 000x rychlejší, než člověk. Nestačil jsem zavřít vyvíjecí nádobu :) Jdu uklízet tu spoušť.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Umřela mi ropucha, tak hledám nějakého nového obojživelníka. Mám k dispozici velmi vlhké terárium, čtyřicet litrů (původně v tom byly rybičky), zezhora nejde úplně uzavřít, je zarostlé. Poradili byste mi něco zajímavého? Potřebuju aby se to nezahrabávalo, protože by mi to vykopávalo kytky a aby tomu stačilo takové brouzdaliště v rohu.
    Třeba pro pralesničky by to asi bylo v zásadě vhodné, ale nejsem ochotná krmit denně.
    Napadla mě Scaphiophryne madagascariensis, která by se až tak nemusela zahrabávat, ale vím o ní jenom co jsem si našla na netu a asi ani nepůjde sehnat.
    LOFAS
    LOFAS --- ---
    LOFAS
    LOFAS --- ---
    KUTAS: je to takovej šedivej duch kolem něho. pak to někde otře a nemá to na sobě na čas to zmizelo a teď se to vrátilo.

žebro má kolem 20 cm a ax tak 18cm můžu jestě přeměřit

když jsou k sehnání beru rousnice.
    krmím libovým masem, rybou chtěl jsem zkusit červy včera snědl vše co měl na víčku.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    LOFAS: ad šedivé kousky - to se ho drží delší dobu? To může být plíseň!

krmení - já většinou krmil přímo je..., potvory si zvykly brát v podstatě z ruky... respektive ze špejle. Jinak teda měl jsem je rozmazlený a krmil jsem je hlavně živou potravou.
    Jinak jak jsou velcí? Dospělé jedince jsem krmil normálně masem (ideálně asi rybím) přes zimu a v létě žížaly.

Zazimování není nezbytné.... ph vody pro žebrovníka zásadní vůbec není, nevím jak pro axíka, kterej má žábry. Voda by mohla být teplejší, i když přes zimu je 15 stupňů asi ideální.
    LOFAS
    LOFAS --- ---
    prosím o radu
    mám na postarání axalotla a žebrovníka.

žebrovník má kolem sebe šedivý kousky jako když sundavá kůži je to asi dva měsíce a opět se svléká. co jsem se dočetl u dospělích jedinců to není dobře. Oba staří kolem 3 let.

máte nějaký trik na krmení tak aby nebyly červy po celém akváriu? zkusil jsem dát rozmražený patentky na víčko a žebro si je sám našel toto vypadalo jako nejlepší varianta co mě napadla

nechal jsem si udělat test vody voda je čistá jen ph 7.5
    teplota vody 15 stupňů jestli tolik vadí když se udává pro umělý odchov ideálně 16-18
    je nezbytné zazimování?

díky
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JONEZ1: dát pryč příčku, která mi to tam dělí na souš a nahradit to nějakým umělým ostrovem, který bude zároveň zajišťovat něco jako jeskyni a bude zahrnovat jezírka a tak... no ale ještě to chvilku potrvá, zatím mám jen představu :)

JITIKA: mám už asi lehce vypitou paměť.... a napadá mě leda... ale stejně se mi připomeň :)
    JITIKA
    JITIKA --- ---
    KUTAS: ok, pujcim si fotak a zitra poslu fotecku, at vidíš, jak se tvému potomstvu daří:) ovšem taky mám v plánu vytvořit tam souš a dát tam více kytek časem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam