• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BALVAN42Sociologie
    Klub je zaměřen na odbornou diskuzi a výměnu info z oblasti všech paradigmat sociologie, obecné sociologie, dějin sociologie, metodologie, metod a technik výzkumu (popř. i sw, který se při výzkumu používá), organizací a institucí, které mají se sociologií něco společného.

Vzhledem k tomu, že všechny společenskovědní obory nemají striktně vymezené hranice a ani je z podstaty komplexity "společenského" mít takové nemohou, nemusí se diskuze omezovat pouze a jenom na problémy sociologie. Ale to všichni dávno víme :)
    rozbalit záhlaví
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: no tak to bude mít bobr radost až se tu objeví :)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Kdyby se někomu chtělo podělit se o svoje zkušenosti se suburbanizací... :)

Webový portál Suburbanizace.cz nabízí možnost publikovat příspěvky související s procesem suburbanizace a urban sprawl. Máme zájem o příspěvky zaměřující se na
    problematiku rezidenční i komerční suburbanizace jak v České republice tak i v statních evropských zemích. Naším cílem je vytvořit na webu publikační platformu pro dborníky, mladé výzkumníky a studenty, kteří se zabývají problematikou suburbanizace, stejně jako pro experty z praxe, představitele veřejné a státní správy a další aktéry suburbánního rozvoje, kteří jsou ochotni sdílet své dosavadní zkušenosti.

http://www.suburbanizace.cz/publikuj/publikacni_vyzva_autorum.pdf
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    ACHERON: aale, neco me napadlo a neumel jsem to chytre napsat. na toho Senetta mrknu, deCertau znam... a na klasiky pecu.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: ?? coto je za blábol? :)

zkus určitě
    - posledního Senetta
    - deCerteau
    -

a nezapomeň na Marxe a Maxe Webera :)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    znate nejakou fajnovou knizku / clanek, kterej by se zabyval vyvojem vztahu a vazeb mezi rutinnima aktivitama /rutinizovanuma a nerutinnima / nerutinizovanyma aktivitama? klidne vztazeny k tajmspejs... :)
    MAFO
    MAFO --- ---
    nemel byste nekdo prosim elektronicky knihu
    Research methodology: a step-by-step guide for beginners - autor Ranjit Kumar, vydalo Sage 2005
    ?
    CROSS
    CROSS --- ---
    APOSTRI: mne teda, jestli se muzu zapojit, nepripada, ze by do Prahy dolehla nejaka vlna xenofobie - ta je v ceske spolecnosti rekl bych stabilni (cisla nemam, jen hadam). Spis se toho mistni politici chytaji vzdycky, kdyz zrovna nedokazou uchopit nejaka jina temata.

Jinak receno nemyslim, ze by nejake billboardy odrazely nalady ve spolecnosti; spis bezradnost jednotlivcu.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    VON_GILOTINE: Souhlasim, akorát my prijde že ač jsou strany asi odrazem spolecnosti, tak nejsou jejím hlasem. Ten zmíněný nezajem a znechucení lidi politikou my přijde jako problem zaprve institucionalně minimalistické verze demokracie (2x za 4 roky hodit někam listek je opravdu malo) a za druhé toho že peníze se zdá (alespoň dle medií) mužou ovlivňovat politiku (lobovani a korupce) vic než lidi, takže to cele vypada jen jako takové divadlo.

JINDRICH: Krom toho že se to propojuje s realnou politikou, jak říkaš, my ještě nové příjde i to že dřiv si myslím se to neoběvovalo tak moc na předvolebních billboardech a rozhodně ne napříč politickým spektrem. Je možné že je to važně zkreslené tím že beru v uvahu jen Prahu a že jen sem teď dolehla nějaka vlna xenofobie, která byla všude jinde.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    APOSTRI: "Cigoši", "nepřizpůsobiví" a "přistěhovalci" byli holt trháky minulých pár sezón a tadleta témata jen nyní nahradili ještě mediálně nevytěžení bezďáci a feťáci. Mě připadá, že nejde o moc významnou změnu, jen se "pozornost" médí přeorientovala na jinak definované obětní beránky. Jako horší mi připadá, že se to propojuje s reálnou politikou - viz ten v praze nedávno schválenej "akční plán", házení klacků pod nohy Naději či přesun centra pro pomoc závislejm někam mimo město.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    APOSTRI: strany si uvedomuji nezajem a znechuceni lidi "politikou" (viz snaha o nove tvare atp) a tak se je snazi aktivizovat pomoci podbizivych hesel nazacujicich vyreseni "problemu" ktere by kazdy rad videl "vyreseny". jen chteji aby lidi prisli k volbam a strany tak neprisly o hlasy vinou radikalnejsich hesel radikalnejsich stran.
    ekonomizace mysleni fandi "reseni problemu". strany se snazi pusobit cinne a cilevedome. jsou odrazem spolecnosti.

tvuj zaver je prvni metou, lze jit dale. verim, ze to dokazes. muj je jen druhou.
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    APOSTRI: jo, je to tak. je třeba nějak ulovit důchodce
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    Zajimalo by mně co si jako kolegove sociologove myslíte o těch předvolebních sloganech, které se teď oběvují ze všech stran (aspoň tady na Praze 5) hlasající věci jako "Ne feťakům, bezdomovcům a hernám!" či "Nulova tolerance faťakům!" apod.

Mně osobně to zneklidňuje a přijde my pravděpodobně to za
    a) důsledek toho že politici určují své slogany a programy podle svých průzkumu veřejného mínění.
    b) doklad toho že se politika (a tedy asi i veřejné mínění) radikalizuje a začíná mít sklony zase k nějakému honu na čarodějnice nebo tak něco.

Co mně na tom přijde nejhorší (a odsud všechna hodnotova neutralita stranou) je fakt že se to otačí proti těm socialně nejslabším a nejbezmocnějším lidem (bezdomovcům) a proti zavíslím na drogách, které by sice společnost měla řešit, ale ne kopancem do ksichtu.
    KONNY
    KONNY --- ---
    nevím, jestli jste si všimli, ale 2. září zemřel Shmuel Eisenstadt...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    DUNAR: super! hodilo by se to do auditka o islamu
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    DUNAR_: super, dikec :¨)
    DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Tohle je pro všechny, kteří dosud v otázkách kapitalismu tápají. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=qOP2V_np2c0&feature=player_embedded

In this RSA Animate, renowned academic David Harvey asks if it is time to look beyond capitalism towards a new social order that would allow us to live within a system that really could be responsible, just, and humane?

This is based on a lecture at the RSA (www.theRSA.org).

DUNAR_
    DUNAR_ --- ---
    Handbook of Contemporary European Social Theory, Ed. by Gerard Delanty, 2006, Routledge
    http://www.social-sciences-and-humanities.com/pdf/contemporaryeuropeansocialtheory.pdf

http://www.social-sciences-and-humanities.com/pdf
    - tady jsou další dobrý E-booky!

Enjoy! :-)
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    ONDREJR: tak to je fajn, alespoň jsem to neskenoval úplně zbytečně oproti asi pěti jiným knihám, nad jejichž skenováním jsem strávil dva dny a pak zjistil, že je něco jako gigapedia... :-)
    ONDREJR
    ONDREJR --- ---
    ACHERON: Fakt mne to potěšilo!
    MAFO
    MAFO --- ---
    ACHERON: covece, zajem by byl, esli dovolis mrknout ;-)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ACHERON: skvele!!! presne takovy text mi chybel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam