• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Nemáte někdo tip na recept s nakládanými sezamovými listy? Dnes jsme si je koupili, tak vymýšlím, co s nimi.. http://www.feme.cz/feme/eshop/1-1-KIMCI-ZELENINA-HOUBY-TOFU/0/5/2-Sezamove-listy-v-konzerve
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    JUANITA: no vida, díky!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    WIL_M: sou to vajecny nudle, bezne tohle jidlo delaji treba v noi v ramci pol. menu za 90,-.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    prave jsme v chiang mai na severu thajska a pomalu, ale jiste zde zacinam byt zavisly na zdejsi pochoutce Khao Soi. da se tohle, nebo aspon pokus koupit praze? pripadne jestli se daji poridit ingredience, hlavne takovy ty "tvrdy nudle"? pardon za terminologii :)
    IKA
    IKA --- ---
    CALCULON: poznam to ako pearl tea, a urcite sa prilezitostne zastavim, dakujem za info.:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CUKETKA: fajn - těším se na report :)
    CUKETKA
    CUKETKA --- ---
    TIGRE: Holky z VFF jsou a mají kořeny a příbuzné z různých částí Vietnamu, takže to bude exkurze napříč regionyi ve pho. Za tohle jsem se právě přimlouval, abychom na kurzech přeskočili od levelu "všechno je vietnamské" na podrobnosti z jednotlivých oblastní. Je to docela mazec, na celý související polívkový a nudlový systém nehledě! (sám se soboty nemůžu dočkat;)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CUKETKA: Argumenty pro chápu a upřímně se těším na to, kam se to vyvine. Mně těch 1000 korun nijak zvlášť nedráždí, jen to není deal, na který bych osobně přistoupil v případě pho, ale dovedu si poměrně snadno představit to dát to za jiný kurz na jiné téma.

Apropos na pho kurzu se dělá severní a nebo jižní varianta? nebo obě?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    kdyz je rec o indickym jidle, byl jsem v konviktsky v tikka na polednim menu, dal sem si sahi paneer menu za 85 a byl jsem moc spokojenej, paneeru sice malo a nebyl nijak extra (kvalitni panner jako v indii ani v cechach necekam), ale omacka fakt moc moc dobra
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    A ja jenom muzu cekat, az se najde nekdo, kdo odchytne nejakyho vareni-milovnyho Tamila nebo Tamilku a konecne nekdo v Praze uvari autenticky jihoindicky jidlo:)
    CUKETKA
    CUKETKA --- ---
    TIGRE: Tak asi je důležité rozlišit zkušenější fandy vietnamské kuchyně a lidi, kteří s vietnamskou kuchyní právě začínají. Faktem je, že s pho nebo s buncha se dnes můžeme setkat nejčastěji, v různých podobách a taky v různé kvalitě. Pholívkový kurz dodá nejen recepty ale dodá taky know how, nastaví laťku a k "obyčejné" polévce dodá i celý kontext viet. kuchyně ;) V kulinárním studiu, s lektory, vařením a vším vybavením to pod tisícovku nesmrskneme ani v budoucnu. A pokud tu vyrostou hromady viet kurzů á 20 USD, budu první, kdo bude mít radost! Zatím ale průkopničíme... jen sehnat dobré lektory, kteří umí parádně česky a umí téma předat, není sranda. Já věřím i tomu, že se v příštích letech na 100% dočkáme toho, že se budou vietnamská jídla učit i v zavedených kuchařských školách (Prakul, Chef Parade etc.)

Závitky už máme v testovací podobě za sebou a vedle grilovačky je jisté, že proběhou. Uvažovali jsem ještě o kurzu zaměřeném na běžnou vietnamskou domácí kuchyni — každodenní jídla, která tu skoro vůbec neznáme :)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CUKETKA: Vítám a doufám, že se podaří protlačit ty techniky :) Kurz na nudle/vývar mi opravdu příjde trochu mimo, i když je určitě fajn, že se děje alespoň něco... závitky a nebo vietnamské saláty by bylo taky dobré téma! :)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    CALCULON: v sobotu jsem ochutnal a je to zajímavé :) osobně mi to chutnalo, ale řekl bych, že to zdaleka není pro každého.

Jinak - ležel jim tam letáček - 2.12. (pamatuji-li si dobře) otvírali ještě jednu provozovnu na Václaváku
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    GEJSHA, TIGRE: Passion fruit milk & coconut milk tea. Jestli to chápu správně, tak se to obecně jmenuje bubble-tea, je to taiwanský vynález a jsou to takové čajové nebo mléčné míchanice. Dovnitř se vhodí ještě různě ochucené kuličky z želé (odtud asi to "bubble").

Je to nová provozovna mezi klasickými bufáči v sapě (hned vedle hai-ha). Působí tam trošku jako pěst na oko ;). Koneckonců počtěte si sami. Další provozovna by měla být dle jejich letáku na Václaváku (!)

Koneckonců vizte sami:
    CUKETKA
    CUKETKA --- ---
    Moc díky za feedback na cenu kurzu ;) Sám mám za sebou několik malých akcí, které byly pro veřejnost zadarmo nebo za symbolické vstupné a věřte, že to fakt není udržitelný model (teda alespoň já to nezvládám ;). Nacenění jsme nepálili od boku, ale vyšli jsme z předchozích akcí (jejich náročnosti a nákladů), které jsme pořádali pro Scukaře. I když se vám zdá jeden typ jídla málo — přípravy, materiál, pronájem studia i práce několika lidí zůstane stejná.

Nápad s předvedením technik je fajn, s VFF určitě proberu. Pro pho jsme se rozhodli, protože po něm byla největší poptávka. Příští témata budou laděná i do méně obyklých oblastí. Z těch co jsme zatím zkoušeli, tak největší mazec je určitě vietnamské grilování — květen, červen... určitě bude.
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    HAAALA: tomu dost dobre nerozumiem. u ceskej kuracej polievky tiez plati "economy of scale" a nejde ju navarit, autenticky, tak aby si ju zjedol v par ludoch? takze 2-3 clenne ceske domacnosti varia neautenticku kuraciu polievku?

PEDRO
    PEDRO --- ---
    HAAALA: na nastence se pise Kodanska 29 :)

Jinak s Thuy z Vietfoodu sem tak trochu v kontaktu, preposlal sem ji dopoledne kousek diskuze, tak se treba nechaji holky inspirovat, dam info :)
    HAAALA
    HAAALA --- ---
    PEDRO: kde to tam je?

TIGRE: souhlasím s tím, že uvařit si doma má kouzlo, jenže konkrétně u pho funguje jakási economy of scale, která u jiných pokrmů tolik nefunguje - bun cha si klidně schystáš pár porcí, ale vařit pho tak, aby to bylo autentický pho a abys to v pár lidech snědl, dost dobře nejde.
    Když jsem byl ve Vietnamu, nachomejtnul jsem se jenom ke kurzům vaření z mořskejch potvor, který tu jdou sehnat jenom mražený nebo v cenovejch relacích, který se vymykají mým příjmům, takže jsem odolal. Tam to přišlo na 20 dolarů, tady vejlet do Sapy bez vaření a bez fundovanýho nákupu surovin s panem Kucielem bratru za 27 UDS a kurz vaření pho pro vyvolené za 45... haha!
    Ale možná by se to holkám dalo navrhnout, ať udělají něco jako to, co popisuješ... schválně, jak zareagujou. Mě by tohle přišlo dost přínosný.
    PEDRO
    PEDRO --- ---
    thajska restaurace Sawadi ve Vrsovicich, funguje uz dlouho, pred cca 14 dny zacali delat i vietnamska jidla. Musim rict ze bun cha maji moc dobre! Krasny veliky prostor, moc prijemna majitelka..rozhodne doporucuju
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CALCULON: ne, co to je a kde to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam