• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    MOMOTARO:
    MACHALIK:
    fajn woky jsou s klasickym drzadlem jako u pánve a na druhy strane s "uchem"jako má FLU: , přesně z těch důvodů, o kterých píšete:)
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    MACHALIK: Mno držadlo k míchání, nevím jak to správně slengovně nazvat, ale jídlo je lepší celkem rychle prohazovat. No a pak proč by teflon asiat neocenil je, že všichni používají kovovou věc na míchání jež v tom fofru používají i k nabírání soli/cukru/chilli etc.
    Ale druhá stránka věci je, že většina asiatů používá jiný level plynu a tudíš se věci odvíjí v jiné rychlosti a potřebují pekelně rychle promíchat házením - tudíž rukojeť. V čínských restauracích se často používají z tohoto důvodu plyn.bomby a spešl hořák. Ty hořáky - takové monstr nástavce, je možné vidět i na Sapa.
    Jinak jsem si vpomněl, že tu mou wok jsem kupoval sice na Sapa, ale od čínského obchodníka - obchod kam se lezlo přes takovou rampu.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MACHALIK: nevim jak je to u tvyho woku, ale u "sapa klasiky" se ti treba povede to, ze je tak rozpalenej ze si na nem udelam zeleninu ktera je opecena az do skoro hneda a zaroven stale krupava .. zkratka na dobrym woku by melo jit udelat spravny "stir-fry" a ne zeleninu (ci ostatni ingredience) uvarit ...


    WIL_M: co se tyce madla ci rukojeti to je otazka osobnich preferenci a imho velikosti .. mam doma wok 38, a na nejaky pohazovani uz to moc neni, kdyz je plnejsi docela pribere .. u vetsiho woku bych bral madla
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOMOTARO: Budu jeden z těch, co začal s teflonem, mám konkrétně tenhle:



    Akorát mi nepřijde, že bych měl ještě nějak pokračovat. V čem by byla výhoda jinýho woku, ev. s rukojetí? Vlastně kecám, napřed jsem si koupil nějakej levnej plechovej s držadlem, ale ten se začal po chvíli rozpadat na kusy a navíc mi byl malej, takže při pořizování druhýho woku jsem měl dvě kritéria: robustně udělanej a co největší. Na dělání ve woku mám nejradši ten rozmach a že se nemusíš bát míchat, takže čím větší, tím pro mě lepší. Nejsem nějakej přítel teflonu, ale zrovna ve woku se těch omáček moc nedělá, takže tam mi nevadí. Jak vypadá wok Sapa klasika?
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    WIL_M: Vim že neni uplně tak lehký vybrat na vietnamské tržnici dobrý wok (myslim fakt DOBRÝ), ale jde to. Rozhodně doporučuju si koupit klasický wok, ve kterym je vražený dřevo ala rukojeť. Možná to vypadá jak vidláckej nástroj a "nefrčí", ale věř že ty kdo wok používaj denně x-krát jsou právě Vietnamci a vědí co je dobré. Takový wok se musí chvilku zajíždět než se vyvoří film a začne vše fungovat jak má, na netu jsou návody jak na to. Rozhodně je to ale pak nástroj k nezaplacení a je patrně nesmrtelný a pokud člověk neni mimoň tak nezničitelný.
    Osobně jsem kupoval kdysi na Sapa, tam je patrně velký výběr stále. I kdyby jsi zjistil že to neni ono, tak je to investice snad 300kč. Ale spíš znám mraky lidí co začali na nějakym s teflonem, pak nějaký podivný za mrak peněz no a když přišli na to co od woku chtěj, koupili na Sapa klasiku a jsou nejvíc spokojený.
    MALKMUS
    MALKMUS --- ---
    JUANITA: jo jo to máš pravdu, já tam byl asi 4x a krajánků dost.Ale vždy si řikám, proč tu sem ;] Mě to hrozně zklame pokaždý i oproti vietnamský co je za viaduktem v Sokolovský. No zkus (pokud se tak nestalo) toho vietnama v Gorazdove a už nebudeš chtít mimo tržnici jinam ;]


    CALCULON: myslim že se to jemenuje Pho Vietnam a je to bejvalá rybí restaurace - po ní tam taky zbylo prostředí. Tabule venku vypadá fakt odpudivě, ale uvnitř je to ok.
    Na Rybárně - Praha 2, Gorazdova 17 | RESTAURACE.cz
    http://www.restaurace.cz/praha-2/na-rybarne.html
    CALCULON
    CALCULON --- ---
    MALKMUS: To se tak fakt jmenuje - "Vietnamská restaurace"? Já jsem to teď projížděl street view, ale nic nenašel. Ale jestli je to novinka, tak je to jasné.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MALKMUS: je to tam pomrne novy, nez si lidi na resto zvyknou a nez se to rozkrikne muze to trvat i rok... konkurence je tu velka
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MALKMUS: ja mam remember dost rad.. a bejva tam casto plno vcetne vietnamcu; a kdyz tam chodi mistni, tak to nemuze bejt spatny. :]
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MALKMUS: díky za info o Song Lam, o té gorazdové tu už někdo mluvil - musím někdy vyzkoušet!
    MALKMUS
    MALKMUS --- ---
    TIGRE: Song Lam nebrat, je to přetransformovaná čínská restaurace, která si hraje na Vietnamskou, Pho ještě ujdou, ale ostatní jídla drahý a nic moc chutný.

    Co je ovšem největší bomba je Vietnamská restaurace na rohu ulice Resslova a Gorazadova. Je to zatim pro mě nejlepší vietnamec mimo tržnici. Jejich Karri nemá prostě konkurenci ani v restauracích typu Modrý zub, Lemon leaf... Bun Cha sice nic moc, ale je to jediná jejich slabina.

    Doporučuju:

    Karri (hovězí,kuřecí)
    B1 - B7 ( fakt velká paráda ;] )

    Nechápu, že neni víc provařená ani tam nechodí moc lidí. Na rozdíl od Remember jejiž popularitu naprosto nechápu.

    WIL_M
    WIL_M --- ---
    TIGRE: díky za radu :)

    ostatní mi dáváte do těla, jaksi nemůžu za to, čím se v pronajatém bytě vaří :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    wok na elektrine mi prijde dost zvlastni kombinace... :-) Ale nekdo to urcite zvlada.

    Pamatuju si zde diskuzi, jak nekdo mel doma sklokeramickou desku a kvuli woku si kupoval plynovej varic na malou propanbutan-bombu.

    A teda, taky jde si koupit desku, ktera ma dulek na wok :-) a pak je to velka parada.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    wok jedine na plynu ! :)
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    GEJSHA: Aha, já vařím na plynu, takže je to asi trošku irelevantní,)
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    WIL_M: Já mám wok z Ikey, podobný jako ten od Tescomy, je tenký, ale ta protipřilnavá vrstva se oškrábala, protože se přiznám, že mi to někdy nedalo a zasáhla jsem drátěnkou... a taky trošku rezne,) Ale rozpálit se dá doběla.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    keramický kameninový wok není vlastně wok - resp. přesně jak píšeš hůř se rozehřeje na hodně vysokou teplotu a dle méh názoru má s wokem společný leda tvar - jinak jako hluboká pánev je zas ale super na soté a na omáčky :)

    Ale když wok na wokování tak imho nejlíp poctivý tenký ocelový...
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    ehm, nějak se mi rozhasila diakritika...

    vím, že tisíc lidí, tisíc chutí a názorů, ale tohle by mohlo být ujednocený, případně si rád poslechnu pro a proti různých variant :) sporák máme elektrický. dík
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    rádi bychom si s přítelkyní pořídili wok pánev a popravdě nevím, co zvolit. líbí se mi keramický, který teď "frčí", ale příjdou mi šíleně masivní a tím pádem i horší na manipulaci, navíc se asi i pomalu prohřívají?

    http://eshop.tescoma.cz/vareni/nadobi-a-panve-s-antiadheznim-povlakem/vitapan/603048-wok-vitapan-28-c



    v tescomě prodávají i toto, což vypadá jako klasická asijská wok pánev

    http://eshop.tescoma.cz/vareni/nadobi-a-panve-s-antiadheznim-povlakem/canton/607028-wok-canton-28-c



    jak je to obecně s tvarem, co je "lepší"? zkoušel jsem tady hledat a nenašel jednoznačnou odpověď :)

    vím, \u017ee tisíc lidí, tisíc chutí a názor\u016f, ale tohle by mohlo být ujednocený, p\u0159ípadn\u011b si rád poslechnu pro a proti r\u016fzných variant :) sporák máme elektrický. dík
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ROMANAMI: zachazej s nim jako s kazdym jinym tofu, muzes ho vymacka a smazit, delatz z nej pomazanky atd. Jiny zpracovani vv kuchyni se poji spis se silken tofu.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale snažila jsem se hledat v historii diskuze a nenašla :-( Nemáte prosím někdo tip, kde najít recepty na úpravy a použití toho měkého tofu ze SAPY ? Děkuji a ještě jednou se omlouvám za "začátečnický" dotaz
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: v tom pakchoi, cinskym zeli a pekingskym zeli by to chtelo udelat poradek, mam pocit ze se nam to tu vsem trochu mota :)
    zkusim to, pokud jsem se nekde seknul opravte me

    pekingke zeli (napa cabbage):


    cinske zeli vypada ze ma vic variant:
    pak choi - bily spodek s tmave zelenymi listy


    Baby Pak Choi - cele zelene


    a jeste se k tomu radi Choy Sum


    ...Choy Sum je podobny cinsky brokolici (doted jsem myslel ze je to jedna vec:) ale podle vseho Kai Lan je zase uplne neco jineho i kdyz vypada temer stejne .. dalo by se to odlisit dle tlustcich stonku

    MRMNK
    MRMNK --- ---
    KAAKA: prvni kramek v malesicich ma majitele kterej umi vyborne cesky, ale neni tam furt .. v libusi mam taky jeden kramek kde chlapek mluvi docela cesky, kdyz pujdes pomalu pred tou radou kramku tak si te sam zavola :)
    .. ale spis to znam z netu, na nastence dole jsou odkazy na stranky kde jsou nejruznejsi asijsky zeleniny, takze treba po navsteve trznice pak chvili serfuju a zkousim najit co by to mohlo byt ...

    to cos posilala je pak choi, uplne neco jinyho nez horcice, ale je to taky dobry .. nevim jak ted, ale v malesicich prodavali 3 svazky po 3 (nebo 5ti) za 50kc .. je lepsi se vietnamcu zeptat za kolik to prodavaj na mnozstvi nez si vzit jen jednu hlavku, prijde mi ze takhle to pak vyjde u nich draz..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam