• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    WIL_M: Vim že neni uplně tak lehký vybrat na vietnamské tržnici dobrý wok (myslim fakt DOBRÝ), ale jde to. Rozhodně doporučuju si koupit klasický wok, ve kterym je vražený dřevo ala rukojeť. Možná to vypadá jak vidláckej nástroj a "nefrčí", ale věř že ty kdo wok používaj denně x-krát jsou právě Vietnamci a vědí co je dobré. Takový wok se musí chvilku zajíždět než se vyvoří film a začne vše fungovat jak má, na netu jsou návody jak na to. Rozhodně je to ale pak nástroj k nezaplacení a je patrně nesmrtelný a pokud člověk neni mimoň tak nezničitelný.
    Osobně jsem kupoval kdysi na Sapa, tam je patrně velký výběr stále. I kdyby jsi zjistil že to neni ono, tak je to investice snad 300kč. Ale spíš znám mraky lidí co začali na nějakym s teflonem, pak nějaký podivný za mrak peněz no a když přišli na to co od woku chtěj, koupili na Sapa klasiku a jsou nejvíc spokojený.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    WIL_M: Já mám wok z Ikey, podobný jako ten od Tescomy, je tenký, ale ta protipřilnavá vrstva se oškrábala, protože se přiznám, že mi to někdy nedalo a zasáhla jsem drátěnkou... a taky trošku rezne,) Ale rozpálit se dá doběla.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    rádi bychom si s přítelkyní pořídili wok pánev a popravdě nevím, co zvolit. líbí se mi keramický, který teď "frčí", ale příjdou mi šíleně masivní a tím pádem i horší na manipulaci, navíc se asi i pomalu prohřívají?

http://eshop.tescoma.cz/vareni/nadobi-a-panve-s-antiadheznim-povlakem/vitapan/603048-wok-vitapan-28-c

v tescomě prodávají i toto, což vypadá jako klasická asijská wok pánev

http://eshop.tescoma.cz/vareni/nadobi-a-panve-s-antiadheznim-povlakem/canton/607028-wok-canton-28-c

jak je to obecně s tvarem, co je "lepší"? zkoušel jsem tady hledat a nenašel jednoznačnou odpověď :)

vím, \u017ee tisíc lidí, tisíc chutí a názor\u016f, ale tohle by mohlo být ujednocený, p\u0159ípadn\u011b si rád poslechnu pro a proti r\u016fzných variant :) sporák máme elektrický. dík
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ROMANAMI: zachazej s nim jako s kazdym jinym tofu, muzes ho vymacka a smazit, delatz z nej pomazanky atd. Jiny zpracovani vv kuchyni se poji spis se silken tofu.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale snažila jsem se hledat v historii diskuze a nenašla :-( Nemáte prosím někdo tip, kde najít recepty na úpravy a použití toho měkého tofu ze SAPY ? Děkuji a ještě jednou se omlouvám za "začátečnický" dotaz
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: v tom pakchoi, cinskym zeli a pekingskym zeli by to chtelo udelat poradek, mam pocit ze se nam to tu vsem trochu mota :)
    zkusim to, pokud jsem se nekde seknul opravte me

pekingke zeli (napa cabbage):

cinske zeli vypada ze ma vic variant:
    pak choi - bily spodek s tmave zelenymi listy

Baby Pak Choi - cele zelene

a jeste se k tomu radi Choy Sum

...Choy Sum je podobny cinsky brokolici (doted jsem myslel ze je to jedna vec:) ale podle vseho Kai Lan je zase uplne neco jineho i kdyz vypada temer stejne .. dalo by se to odlisit dle tlustcich stonku

MRMNK
    MRMNK --- ---
    KAAKA: prvni kramek v malesicich ma majitele kterej umi vyborne cesky, ale neni tam furt .. v libusi mam taky jeden kramek kde chlapek mluvi docela cesky, kdyz pujdes pomalu pred tou radou kramku tak si te sam zavola :)
    .. ale spis to znam z netu, na nastence dole jsou odkazy na stranky kde jsou nejruznejsi asijsky zeleniny, takze treba po navsteve trznice pak chvili serfuju a zkousim najit co by to mohlo byt ...

to cos posilala je pak choi, uplne neco jinyho nez horcice, ale je to taky dobry .. nevim jak ted, ale v malesicich prodavali 3 svazky po 3 (nebo 5ti) za 50kc .. je lepsi se vietnamcu zeptat za kolik to prodavaj na mnozstvi nez si vzit jen jednu hlavku, prijde mi ze takhle to pak vyjde u nich draz..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAAKA: ja tam tech favoritu mam vic, ale listovou a redkve kupuju prakticky jen od nej. Chodivam pred 9:00, pak uz to zacina byt prebrane, navic pak vzdy specham na Blesi do CKD:)

KAAKA: pack-choi je jeste neco jinyho, mival taky neco vetsiho, ne nepodobne tomu jak MRMNK daval, jen min kompaktni a s otrepenymi listy.
    NIRA
    NIRA --- ---
    TIGRE: píšu to kvůli tomu, že jsem včera odpoledne byla v číně v Jungmance a ten slepičí vývar s vajíčkem a nudle se zeleninou mě celkem nasytily až dodneška dopoledne, ale může to být tím, že jím hlavně syrovou stravu a vařené jídlo jsem si odvykla.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Navíc je to asi jako s evropskou kuchyní - škála jídel je od salátu nebo pasty až po knedle a ovary. Záleží na tobě.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    NIRA: já myslím, že jde udělat vydantně (zahuštěná škrobem alá česká čína) nebo taky lehce - čerstvá zelenina, trochu masa, bylinky, lehká omáčka...
    NIRA
    NIRA --- ---
    obecně: nepřipadá vám tahle orientální kuchyně hodně vydatná? /nevím, zda je to třeba sojovou omáčkou anebo čím/. Vždycky když si dám nějaké asijské jídlo, nasytí mě to na skoro den dopředu a já tak druhý den nemusím moc jíst.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    MRMNK: když jdeš do malešic nakupovat, tak se s prodejcema domluvíš (jakým jazykem?) nebo zkrátka poznáš, jak vypadá asijská hořčice?
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    LA_PIOVRA: ano, pan pekař, favorit v sobotní tržnici. koukám, že budu muset začít chodit dřív, když mu teď stoupne zákaznická základna. prodává mizunu, mibunu, koriandr, rukolu a spoustu dalších běžnějších bylin.
    MRMNK: prodává i něco hodně podobnýho, taky to stojí 25Kč a je to dost malý, ale nazívá to čínské zelí pravé aka pak-choy. tady nějaké info http://magazin.ceskenoviny.cz/vareni/zpravy/pekingske-nebo-cinske-zeli/468645
    nicméně teď je mrtvá sezóna, on mívá pár listovejch ze skleníku, ale je to hned pryč. už za pár měsíců ale začnou žně :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TIGRE: Myslim ze se jmenuje Pekar (viz cedeulky, co visej prodejcum nad hlavou)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Po Jožkovi se musím podívat, jsme tam jednou týdně, ale evidentně zatím unikal mé pozornosti :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: skus tam zajit, "Jozka Cerny" miva zajimavy druhy listovy zeleniny - pravda, ted neni dobra sezona, takl jke to spis o repe, redkvich a v pisku uchovanych mrkvich:)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: zkusim to, tady sem za dve asijsky hlavky vysolil 70kc tak snad to bude cenove prijatelnejsi, ale je to super zmena od ostatnich "salatu&zeli" .. priste zkusim jeste cinskou brokolici
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: no, takto presne ne, ale trochu podobne, je to min kompaktni a vic roztrepeny na okrajich...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: mam ji z malesic od vietnamcu, kazdopadne jozku omrknu... ... to co prodava vypada nak takhle?
    GIANT
    GIANT --- ---
    AUDIAC: ok dik, proste pojedu mrknout a kdyz nebude, tak dam holt jen nekde naky jidlo ;-)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MRMNK: a koupils ji v Hale 22 u toho pana co vypada jako Jozka Cerny a ma stanek cca v polovine na prave strane (kdyz mas hlavni vchod za zady)?
    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam