• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    GEJSHA, MRMNK: díky za další informace :)

jak tak koukám, tak budu muset shlédnout nejaký videa, jak s tím vlastně zacházet, nikdy jsem vlastně pořádně neviděl, jak správně na to. než jsme se po domácku naučili jaksi sushi, to to trvalo a vzhledově to ani po dlouhý době není pořád ono
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    FLU: Tak to jsem asi koupil starej, protože nešel skoro ani ukrojit. Bral jsem ho přímo u vietnamců n a tržnici. Je způsob, jak přes pytlík pohledem a pohmatem rozeznat čerstvej od starýho tvrdýho?
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jeste mne napada, ze vietnamci prodavaji i suseny galangal nakrajeny na kousky. ale ten se musi hodne dlouho macet a par rozmackat na kasi. v opacnem pripade to v jidle vypada, jak kdybys tam nadrtil korek :)
    FLU
    FLU --- ---
    MACHALIK: jo, no. problem je, ze casto sezenes stary galangal, ktery uz je znacne drevnaty. kdyz je cerstvy, tak ma podobnou strukturu a konzistenci jako zazvor. ale i pokud je drevnaty, tak ho nastrouham na struhadle (je to docela pracne) a rozdrtim v hmozdiri.

jinak chutove je to uplne neco jineho nez zazvor a v thajske (indoneske, malajske) kuchyni je galangal imho nenahraditelny. zadna curry pasta (zelena, cervena, zluta, penang zkratka jakakoliv) se bez galangalu neobejde.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dotaz na galangal: dělal jsem teď jeden recept a byl do něj potřeba galangal (nebo zázvor). Neměl jsem galangal, dal jsem zázvor, ale při další příležitosti jsem si ho koupil. Now, ono to vypadalo jako zázvor, takže jsem to chtěl kamsi vrznout místo ní, a překvapilo mě, jak strašně tuhý to je! Nedalo se to skoro ukrojit a rozhodně to nepůjde jíst - i po hodině vaření je to furt tvrdý jak štolverk. Zázvor normálně mačkám v mačkači na česnek, tohle bych asi neprotlačil. Tak se chci zeptat: co to je? Jak a kam se to používá? Jen na vyvaření chuti a pak vyhodit?
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    TIGRE: Přesně tak, jedla jsem je poprvé a byly super. Mám teda srovnání jenom s Remember Vietnam kousek od Poříčí a tam mi tolik nechutnaly. V Pho Vietnam navíc dělají výbornou zálivku z rybí omáčky a spol., do které se to namáčí. Když tak nad tím přemýšlím, tak díky té zálivce neni ani buncha tam, zas tak špatná:)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GEJSHA: mňam takže nesmažený závitky maj dobrý?
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    RUTHLESS: Tojo :D to je ze slovníku pana Gua (Vegetka na Dejvicích), který mne jako mimopražského do areálu Sapa zasvětil a ukázal mi právě vychytané čínské obchody přes rampu. Takže "jedeme na Sapa" je jeho klasika a mě to nějak zůstalo.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    MOMOTARO:
    MACHALIK:
    fajn woky jsou s klasickym drzadlem jako u pánve a na druhy strane s "uchem"jako má FLU: , přesně z těch důvodů, o kterých píšete:)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    to je zajimavy, jak nesklonujes Sapu, rikas "na sapa" a wok mas v zenskym rode. jen me to zaujalo, no offence sir.
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    MACHALIK: Mno držadlo k míchání, nevím jak to správně slengovně nazvat, ale jídlo je lepší celkem rychle prohazovat. No a pak proč by teflon asiat neocenil je, že všichni používají kovovou věc na míchání jež v tom fofru používají i k nabírání soli/cukru/chilli etc.
    Ale druhá stránka věci je, že většina asiatů používá jiný level plynu a tudíš se věci odvíjí v jiné rychlosti a potřebují pekelně rychle promíchat házením - tudíž rukojeť. V čínských restauracích se často používají z tohoto důvodu plyn.bomby a spešl hořák. Ty hořáky - takové monstr nástavce, je možné vidět i na Sapa.
    Jinak jsem si vpomněl, že tu mou wok jsem kupoval sice na Sapa, ale od čínského obchodníka - obchod kam se lezlo přes takovou rampu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MRMNK: Mám plyn a na velkým hořáku ho rozžhavím jako každou jinou pánev. Bych řekl, že teplota pánve odvisí spíš od způsobu zahřívání než od pánve samotné. Tluštší pánev zase teplo dýl drží a nezchladí se od potraviny. Plus ho líp rozloží, nemá teplý a studený zóny jako tenká.
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---

WIL_M: Ještě jsem si vzpomněla, že rodiče mají titanovej wok, je prakticky nezničitelnej a nepoškrábatelnej a dokáže se rozehřát na 260°C +. Ale nevím jak na elektřině:) Každopádně to není nejlevnější záležitost.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MACHALIK: nevim jak je to u tvyho woku, ale u "sapa klasiky" se ti treba povede to, ze je tak rozpalenej ze si na nem udelam zeleninu ktera je opecena az do skoro hneda a zaroven stale krupava .. zkratka na dobrym woku by melo jit udelat spravny "stir-fry" a ne zeleninu (ci ostatni ingredience) uvarit ...

WIL_M: co se tyce madla ci rukojeti to je otazka osobnich preferenci a imho velikosti .. mam doma wok 38, a na nejaky pohazovani uz to moc neni, kdyz je plnejsi docela pribere .. u vetsiho woku bych bral madla
    GEJSHA
    GEJSHA --- ---
    TIGRE: Doporučovala jsem ji já, bún cha tam opravdu jenom ujde, s klasickýma Nem se taky moc nepochlapují, zase jim ale jdou nem v rýžovém papíře s krevetama a bylinkama. Pho bo v pohodě.
    A to karri vyzkouším, díky za tip.
    WIL_M
    WIL_M --- ---
    jsem rád, že se diskuze pěkně rozjela, díky všem za podněty :) jestli to dobře chápu, tak je lepší, když má držáky/madla/atp na obou stranách? zatím tedy ustupuji od keramiky, vypadá to, že navštívím sapu :)
    FLU
    FLU --- ---
    ja mam tenhle ocelovy wok (kdysi jsem ho kupoval v jakemsi gastro obchode) a jsem spokojeny...

sice fakt chvili trvalo, nez se zajel (nudle a ryze se ze zacatku docela lepily, pri skladovani chytal rez, i kdyz jsem ho olejoval atd.), ale tedka uz funguje perfektne.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOMOTARO: Budu jeden z těch, co začal s teflonem, mám konkrétně tenhle:

Akorát mi nepřijde, že bych měl ještě nějak pokračovat. V čem by byla výhoda jinýho woku, ev. s rukojetí? Vlastně kecám, napřed jsem si koupil nějakej levnej plechovej s držadlem, ale ten se začal po chvíli rozpadat na kusy a navíc mi byl malej, takže při pořizování druhýho woku jsem měl dvě kritéria: robustně udělanej a co největší. Na dělání ve woku mám nejradši ten rozmach a že se nemusíš bát míchat, takže čím větší, tím pro mě lepší. Nejsem nějakej přítel teflonu, ale zrovna ve woku se těch omáček moc nedělá, takže tam mi nevadí. Jak vypadá wok Sapa klasika?
    MOMOTARO
    MOMOTARO --- ---
    WIL_M: Vim že neni uplně tak lehký vybrat na vietnamské tržnici dobrý wok (myslim fakt DOBRÝ), ale jde to. Rozhodně doporučuju si koupit klasický wok, ve kterym je vražený dřevo ala rukojeť. Možná to vypadá jak vidláckej nástroj a "nefrčí", ale věř že ty kdo wok používaj denně x-krát jsou právě Vietnamci a vědí co je dobré. Takový wok se musí chvilku zajíždět než se vyvoří film a začne vše fungovat jak má, na netu jsou návody jak na to. Rozhodně je to ale pak nástroj k nezaplacení a je patrně nesmrtelný a pokud člověk neni mimoň tak nezničitelný.
    Osobně jsem kupoval kdysi na Sapa, tam je patrně velký výběr stále. I kdyby jsi zjistil že to neni ono, tak je to investice snad 300kč. Ale spíš znám mraky lidí co začali na nějakym s teflonem, pak nějaký podivný za mrak peněz no a když přišli na to co od woku chtěj, koupili na Sapa klasiku a jsou nejvíc spokojený.
    MALKMUS
    MALKMUS --- ---
    JUANITA: jo jo to máš pravdu, já tam byl asi 4x a krajánků dost.Ale vždy si řikám, proč tu sem ;] Mě to hrozně zklame pokaždý i oproti vietnamský co je za viaduktem v Sokolovský. No zkus (pokud se tak nestalo) toho vietnama v Gorazdove a už nebudeš chtít mimo tržnici jinam ;]

CALCULON: myslim že se to jemenuje Pho Vietnam a je to bejvalá rybí restaurace - po ní tam taky zbylo prostředí. Tabule venku vypadá fakt odpudivě, ale uvnitř je to ok.
    Na Rybárně - Praha 2, Gorazdova 17 | RESTAURACE.cz
    http://www.restaurace.cz/praha-2/na-rybarne.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam