• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    VXP
    VXP --- ---
    GUDRUN: zhruba pred 1-2 tydny byla citronova trava snad ve vsech kauflandech, ted jsem ji nevidel nikde... to je lepsi si skocit o vikendu do sapy... tam ji sezenes urcite :)
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    GUDRUN: videno v Kauflandu na stodulkach (blizko metra Hurka), blizko bylinek a zampionu
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PETUL_KA: citronovou travu v kauflandu kde, resp u ceho? nikdy nevideno, v Michli
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    GREGI: ted to mela zrovna maangchi na strankach
    Soybean sprouts recipe - Maangchi.com
    http://www.maangchi.com/recipe/kongnamul
    How to grow Soybean Sprouts (Kongnamul) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=fkZKGX9VIfc
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    btw. nakliceny klicky mivaji v trznicich, casto je vidam i u obyc vetnamskych vecerkach, napr na lipanky na zizkove ... kzdopadne klicky bych nevidel jako surovinu bez ktere se nejde obejit, staci kdyz budes mit dost cerstvych bylinek a salatu
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MRTVYKOTE: vem zavarovacku, dej do ni fazolky,zalej je vodou, nech to tak pres noc at se nasaknou, pak vodu vylej a nech zavarovacku den dve ve tme, kazde rano a vecer je proplachni cistou vodou a tu pak hned vylej, pak uz muze byt zavarovacka venku, stale opakovat proces vymyvani, sklenice by mela byt prekryta, treba ubrouskem .. za tyden mas krasne dlouhe klicky ...
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    GREGI: a co mungo klicky v plechovce?
    omylem jsem je jednou koupila misto kukurice a napadlo me pouzit na bun bo. chutnaji ok, ale hold cerstvy jsou cerstvy (nedoporucuju nespotrebovanou cast davat do mrazaku, ziskalo to divnej oder...)

jinak cibuli, pokud nechces delat doma a riskovat ze ji pripalis, tak je dobra ta z ikey nebo maji u stanku s korenim na trzich (ta cibule je tak dobra, ze se daji prakticky jist jen nudle, salat s mrkvi, bylinkama, arasidama a cibuli, chrocht chrocht ;))
    jako bylinky pouzivam smes koriandru a maty, do sapy to mam daleko pro jejich vsemozny bazalky a perily
    citronovou travu maji v makru a v kauflandu
    hovezi se da pouzit jakykoliv libovy
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: ne - kupuju je a modlím se za bakteriální nezávadnost
    GREGI: no to jsou klíčký ze stejného zrní, ale s jiným postupem. Tuhle rybí omáčku neznám.
    DOCKINEZ: dyť to ale pak není cejtit v tom jídle. Ta krabí není cejtit víc, ale složitěji a vlastně i jemněji.
    GREGI
    GREGI --- ---
    DOCKINEZ: tak ted nevim jestli to je dobre nebo ne;D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GREGI: tahle rybi mi prijde aromaticka az moc - staci supnout do woku a v kuchyni to smrdi, jako by tam se mnou byla zenska, co se x dni nemyla :)

Nejsem si jistej, jestli bych chtel neco jeste silnejsiho.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    ZUZKAOU: a znas nebo mas odzkouseny postup na takovehle mungo klicky?
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    byli jste už někdo v SHI-BON na Václaváku? docela mě to tam láká, ale ještě jsem se tam nedstal...
    Shibon Europe
    http://www.shibon.eu
    GREGI
    GREGI --- ---
    ZUZKAOU: v makru maj tyhle klicky vypadaj jinak nez ty na ty fotce co sem daval.. ty sou bez tech semen jakoby... je vic druhu tech mungo klicku?

a tahle rybi asi nic moc co?

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREGI: nespleteš se s tou, co bude mít na obrázku sépii (thajská). Pokud potkáš tu s třema krabama (vietnamská), tak po ní určitě šáhni, byť stojí přes stovku. Sépioví okolo 60. Taková ta s rybou, co mají v supermarketech je hodně slaná a málo aromatická.

GREGI
    GREGI --- ---
    ZUZKAOU: diky si zlata!:) rybi omacky sou hodne rozdilne? popr kterou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREGI: Na nákup vyraž nejlépe někam, kam chodí nakupovat vietnamci svoje potraivny. Seznam najdeš tady na nástěnce, včetně mapek v pražských a brněnské tržnici. Všechno na vietnamskou kuchyni mají v praze i Thajci na Francouzské. Korejci a japonci si většinou jedou svoje a nemívaj čerstvé bylinky.

Ty klíčky jsou dostatečně naklíčené mungo - s jiným postupem a starší, než ty co se prodávaj na tácku v albertu.

Nudle kup širší, placaté rýžové a nejprve je namoč do studené vody tak na hodinku dvě a pak je jen přiveď k varu a zceď.

To na talíři bude nejspíše Bún bò Nam Bộ recept tu http://www.vietfoodfriends.cz/2012/05/bun-bo-nam-bo.html

(jinak v odkazu je spousta autentických vietnamských receptů a na tvém obrázku je verze s méně bylinkami a s jinou verzí namáčcí omáčky (je v ní ještě mrkev a cibulka)
    GREGI
    GREGI --- ---
    chtel bych zkusit nejakej nudle po vietnamsku... nejakej tip kde koupit jake nudle a nejakej dobrej recept?:) neco jednoducheho na zacatek... btw nevite jake klicky se pouzivaji ve vitenamske kuchyni?

neco podobneho...

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCIEN: Ve francouzský maj i ty solený ředkvičky/tuřín. A teda mě do pad thai celkem fungovalo na pár dní naložit do soli strouhanej daikon. Stejně to z něj dělaj.

Nastrouhat, prosolit (tak 20% z váhy ředkviček), napěchovat do nějaké sklenice, tak aby uvolněná šťáva sahala nad pevné části a něčím to zatížit, nechat 3-4 dny stát. Pak slít, propláchnout a buď použít a nebo usušit.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    AUDIAC: diky!
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    LUCIEN: Turin jsem sice videl jako volitelnou, ale nikdy jsem nezazil, ze by ho tam opravdu davali :) navic mi to prijde takova vec bez chuti, takže myslím, ze se bez toho v klidu obejdeš. tamarindovou pastu jsem dlouho nikde nesehnal, ale kup si kostku sušených tamarindů (vypadá to jako datle slisovaný do kostky), které potom rozmícháš v horké vodě. narozdíl od pasty to má mnohem delší trvanlivost po otevření. ve francouzský seženeš všechno včetně rybí omáčky a pažitky. a zkus tam dát i thajskou bazalku, naučila mě to kamarádka thajka a od tý doby nechci jinak :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    tak jsme včera opět byli v SAPě a je pěkné vidět, jak se jim tam hezky obměňuje zboží :) teďka tam aktuálně navezli kupu vietnamské kávy a hlavně ty malý konvičky na překapávání (v tamdě za 49,- od 3ks)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jaké suroviny na vaření se vyplatí koupit v SAPA? Tipy šéfkuchaře restaurace SaSaZu | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/...-sapa-bych-varil-jinak-rika-sefkuchar-sasazu-co-a-kde-tam-nakupuje-nejradeji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam