• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    PEDRO: nechystá se náhodou i app do telefonu?
    CZTWEETY
    CZTWEETY --- ---
    PEDRO:
    jj zname, jen bohuzel stale nefunkcni :(
    PEDRO
    PEDRO --- ---
    CZTWEETY
    CZTWEETY --- ---
    Caues,
    nemate nekdo zajimavy recept na "zelene kraby" ci larvy bource morusoveho ? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: aha- tak jestli to bylo na uzeném/marinovaném tempehu, tak to asi fakt bylo kdoví co. Teda pokud se ti v lednici neusídlil Rhizopus ;-)

    Tepelné opracování, které je i u toho uzeného pochopitelně plíseň vraždí, ovšem antibiotický efekt zůstává, je celkem termostabilní.

    Je to poměrně úzkoprofilové antibiotikum - žere některé grampozitivní bakterie.
    https://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb1992/56/1/56_1_94/_article
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Nevěřil, protože poslední dobou nám v lednici plesniví všechno, tou samou plísní. Už se na ledničku chystám s octovou vodou.

    Mimochodem, netušíš(-te někdo), jestli ta plísňová kultura je živá i v uzeným tempehu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: to imho stejně byla jen ta vlastní plíseň, moc si neumím představit, že by se tam uchytilo něco nového. (takový ty klasický chundelky mi to dělá ze začátku a pak tam, kde nejsou zrna dostatečně namačkaný.)

    Ale tak jestli si tomu nevěřil, tak co holt s tím, že.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Tmavý fleky bych neřešil, mluvim o bílejch chundelatejch.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SALVATOR: jak plesnivej tempeh? Jako že se ti tam začaly objevovat tmavé fleky? To není plesnivý, to je zralý - jsou to spory. Když to ještě necháš v teple dozrát (v tomhle počasí stačí na stole), posléze usuší a nameleš, tak získáš startér pro domácí tempeh.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ZUZKAOU: Sakra a já včera vyhodil načatej plesnivej balíček, měl sem ho schovat, bylo by dvakrát antibiotický :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - tak tempeh má asi fakt antibiotické vlastnosti. Zapomněla jsem v lednici krabičku se zbylým tempehovým kari a po deseti dnech ji našla v nezměněném stavu...

    Odolné tempehové kari

    na kokosovém oleji opékat cibulku, zázvor, galgán, česnek, chilli, kurkumu a lžičku krevetové pasty. Přidat k tomu plátky tempehu a nechat je opéct, pak nakostičky nakrájené sladké brambory. Tamaridovou pastu rozmíchat s kokosový mlékem, nalít do opečených věci a přidat koriandrové kořeny a citronovou trávu. Uvařit doměkka, podávat s rýží a posypané koriandrem.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHESUS: Sanšo http://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_piperitum

    (sečuánský je nejčastěji Zanthoxylum schinifolium )
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    CHESUS: da se koupit v sape,balicek asi 20 lsitu za dvacku ... zkouseli sme nejaky buchty a ryzovy sladkosti, vyborny s kokomlikem, typicka chut
    ... a produkty maj pak takovou zajimavou zelinkavou barvu, viz treba:
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    ZUZKAOU: cemu se rika japonskej pepr?
    btw, tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Pandanus_amaryllifolius ste nekdo nekdy videl/pouzil?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    DOCKINEZ: jeden jsem kupoval v malesicich od cinanu, ted posledne mnohem lepsi byl z bylinkarny tradicni cinske mediciny, vysel docela draze (100g za 90kc) ale kvalita fakt dobra ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: sečuánskej bývá ve speciálkách popřípadě v e-shopech. S japonským je to horší, ale von by stejně byl pekelně drahej.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MRMNK: hoj, odkud jsi mel secuansky pepr? Diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tofu Coagulant Guide: What to buy and where to find it - Viet World Kitchen
    http://www.vietworldkitchen.com/blog/2012/10/tofu-coagulant-guide.html


    MOMO: zdravý výživy mívají rýžovou mouku, ale bojím se, že to bude z nějakých levných odrůd. A většinou je navíc instantní. Pokud máš lepkavou rejži, tak bych ji zkusila namlít, případně zkusit to s arboriem.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MOMO:Mozna ted rikam nesmysl, ale nestacilo by rozemlet suchou kulatozrnou (lepivou) ryzi v mlynku na kafe?
    MOMO
    MOMO --- ---
    XARGH: jo ze zdravy vyzivy mam, ale nema to uplne tu spravnou konzistenci leptavou, ale mozna to jen potrebuje min casu v mikrovlnce :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    momo: suprose - bio nebo mezinarodni oddeleni
    skus zdravy vyzivy
    MOMO
    MOMO --- ---
    zdravim, nevite prosim kde bych sehnala rejzovou mouku, nemusi to bejt primo mochiko, ale neco tomu nejvic podobny, jsem z mensiho mesta, dostupny tu jsou jen vetsi markety (tesco,kaufland,billa,hypernova) a pak je tu par asijskejch fast foodu, nejaky tipy prosim?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LADY_CANDAR: právě, že chtěla! Tam se nedá, kromě Kauflandu, rozumně nakoupit ani normální jídlo.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    UWE_WEBER: Co jsem tam byla, tak to vypadalo spis na omacky, koreni, nudle, octy, oleje, nic cerstveho, ale mozna jsem to prehledla? Minimalne me tam dost zaujala 2kg baleni sirokych cinskych nudli a milion sojovek :)

    MOIRAIN: Ne. Preci nechces, aby se vsichni ti chudaci museli stehovat? XD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    UWE_WEBER
    UWE_WEBER --- ---
    MRMNK: a mají tam i bylinky a zeleninu ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LADY_CANDAR: nechcete se přestěhovat do Kobylis?
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    MRMNK: Prisaham, ze po me jdou. Tohle je dukaz! Vzdycky, kdyz si rikam, ze mi neco doslo a nechce se mi kvuli tomu do Sapy, objevi se v okoli meho bytu cinsky/korejsky/thajsky obchudek. Uz jen cekam, az si otevrou pod oknem restauraci a vedle v byte obchod se surovinami XD
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dnes objeven novy cinsky obchod: Korunni 99, vyhradni distributor Lee Kum Kee, bohaty sortiment, nejruznejsi omacky a pasty od chilli bean paste pres black bean paste po vselijake variace s cesnekem, mapo tofu, svestkove ... + dalsi sortiment :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    VXP: jezdim pravidelne do Malesic, ale ponekud nemaji do deviti a nejsou cestou zprace ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREGI: je potřeba to alespoň jednou, dvakrát denně proplachovat studenou vodou, aby se odplavily případné bakterie, pro které je to živná půda. Je to potravina na úrovni syrových vajec a masa. Jinak to celkem vydrží - v řádu dní, ale je mnohem snazší to sníst - s troškou citronu, soli a se sezamovým olejem je to skvělý salát jen tak.

    Jinak na běžný klíčení tedy ne na dlouhé výhonky se mi nejlíp osvědčila láhev od mlíka, kterou zespod propíchám, takže voda odtéká.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam