• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: jo -takhle to vypadá.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    i=he shou wu ... aha no to sem nevedel ze ho davaj taky do polivek
    cerny datle teda vidim prvne, ale proc ne .)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    to je yi yi ren - slzovka ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    cha a kontrola skříňky s divnejma věcma ukázala, že ten pytlíček s kořením co jsem vzala s tím, vono se ukáže, na co by to mohlo být je přesně tahle směs - ještě v tom mám nějaké bílé zrníčka jakési obiloviny. Asi loupaný čirok.

Jdu pro žebra!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tak google praví, že jde o
    黑棗 - černá datle - tedy jujube/cicimek

a. 川芎 Ligusticum chuanxiong Hort.
    b. 杞子 goji
    c. 黃芪 Děhel/andělika
    d. 淮山 jám
    e. 肉桂 skořice
    f. 黑棗 černý cicimek
    g. 玉竹 kokořík (Polygonati Odorati)
    h. 紅棗 červená jujube
    i. 何首烏 Serenoa plazivá/ Fallopia multiflora
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: muzou byt az 1 cm, ale asi mas pravdu, jeste dalsi moznost ze jsou to umebosky, nic dalsiho co by odpovidalo uz nenenapada .)
    na 7 je 100% goji tos napsala dobre

EXTREME: nemas jeste pytlicek od tech bylin? at to muzem rozseknout ?.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: dřínky jsou celkem malé a červené - takže leda to co považuju za goji.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    uprostred je shanyao - jam cinsky (neco jako vyzivna brambora),na 10 je duzhong - kura z gumojilmu ... na 12 nevim, ale vypada to spis jako korinek nez ta lilie, na 8 mozna shu di huang (rehmanie - na krev), na 2 bych to tipoval na chao bai zhu (atraktilis), cerny dole netusim, datle jsem nikdy nevidel takhle zuhelnately, mozna by jeste pripadal v uvahu longan ale to taky moc nevypada, takze mozna plody drinu lekarskeho - celkove bych to videl na polivku na posileni ledvin .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXTREME: co všechno vidím? Poznám goji na sedmé hodině, anděliku/děhel uprostřed. Na dvanácte jsou liliová poupata?
    EXTREME
    EXTREME --- ---
    MRMNK: my sme varili kuraciu polievku asi pred mesiacom. nemozem povedat, ze to bolo dobre ale zase nebolo to spatne. bolo to dost hor(~)ke...

GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dneska jsem v malesicich nesehnala soba nudle, nekupujete je tam nekdo nekde? Dik. :-/
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    A chutove je to docela dobry .. )
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: ten pytlicek to je ono, standartne (v tech prodavanych u nas) tam nebyva kokorik ale dehel (dang gui) pripadne kousek zensenu .... Jde o to co od toho clovek chce ... Danggui/zensen se vari casto s cernym kuretem nebo slepici na krev a energii ... Ale s hovezim by to slo taky (sehnat tu cerne kure moc nejde) ... Na doplneni yinu by bylinky byly asi jine, ale to dela i napr ta kustovnice ... Tyhle dobijeci polivky by se mely varit co nejdele, aspon 5 hodin, idealne pres celou noc ...
    Btw. Dang gui v malesicich maj, mrzi me ze uz nemivaj lotosovy seminka, meli bezkonkurencne nejlevnejsi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUI: to vypadá dobře. Ten kokoříkový kořen by mohli mít u paní číňanky v malešicích, ne?

Madame Huang's Kitchen: Chaozhou's (& Malaysia's) meaty bone soup
    http://carolynjphillips.blogspot.cz/2014/02/chaozhous-malaysias-meaty-bone-soup.html

Respektive teoreticky, takový ten malý pytlíček s kořením, kde jsou datle a pomerančová kůra a spoustu divných věcí, by mohla být směs právě na tuhle polívku, ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jů a umí to i celozrnné - a vypadá to celkem i nadýchaně!

Steamed Whole Wheat Chinese Bun ( Northern Style) | Eat Healthy and Live Well
    http://foodcookinglovers.wordpress.com/2012/03/06/steamed-chinese-bun-northern-style0/
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: jj, myslim ze na to chodi cestou do prace .) obecne v asii se ji na ulici mnohem vic nez u nas (bohuzel pro nas)

v malaisii jsme kazdy rano jedli malajskou obdobu, ted o vikendu jsme to delali doma, luxus, vietnamci na to prodavaji specialni nudle, je to tenhle balicek, nudle jsou susene tak na pul, jsou stale pruzne

jo a recept zde: http://rasamalaysia.com/wonton-noodles-malaysian-wantan-mee-recipe/

ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jsem sklerotik - do marinády ještě patří lžíce melasy a tři lžíce cukru a nebo 4 lžíce medu místo toho. Je to sladko nakyslý, takhle by to bylo jen strašně kyselý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Char Siu Bao

Není mi úplně jasné, jak tohle můžou jíst číňani ke snídani, když to je poměrně dlouhý proces, ale nejspíš si to kupujou, a nebohé čínské matky nemusí toto připravovat k snídani.

Mírně jsem variovala různé recepty podle toho, co jsem měla doma

4-6 porcí

Červený bůček

500g bůčku
    2 dcl rýžového vína
    1 dcl rýžového octa
    panák sojovky
    panák hoisn omáčky
    zázvor
    česnek
    chilli
    5 koření
    lžíce red yeast rice - obejde se to bez ní, ale nebude to do červena a nebude to pomáhat s cholesterolem.
    kdo má, tak ještě přidá červenou fermentovatou sojovou pastu.

Zázvor a česnek prolisovat a všechno smíchat se vším. Bůček nakrájet na tlustější plátky a nechat marinovat alespoň přes noc. Posléze to nechat trošku okapat a na roštu v troubě nechat péct na 200-220 za občasného pomazání marinádou tak 40 minut - dokud to nebude měkké a hezky zkaramelizované.

Nechat vychladnout.

Náplň do knedlíků

červený bůček nasekaný na jemno
    cibule
    svazek jarních cibulek
    česnek
    zázvor
    přecezená zbylá marináda z bůčku
    250 ml vývaru

Na troše oleje opéct závzor, česnek a cibuli, přidat bůček, vývar a zbylou marinádu a odvařit do husté kaše, do hotového přidat najemno nasekané jarn cibulky. Kdo má bok choy nebo listový špenát, tak to tam taky může vrazit.

Těsto

5 g sušeného droždí
    5 g prášku do pečiva
    200 ml vody
    20 ml oleje
    5 g soli
    200 g hladké mouky
    200 g polohrubé mouky
    10 g cukru

smíchat cukr, sušené droždí a vodu a nechat aktivovat kvásek. Smíchat mouku, sůl a prášek dopečiva, přesít do mísy, přidat kvásek a velmi dlouho a intenzivně hnětat, dokud z toho není hladké, pevné, nelepivé těsto. Nechat vykynout. Přehnětat na pracovní ploše, rozdělit na kuličky po cca 60-80 g (větší knedlíky s víc náplní jsou lepší) a nechat ještě tak dvacet minut odpočívat.
    Rozválet na kulatou palcku, doprostřed dán náplň, uzavřít, nechat ještě chvíli kynout a pak 20 minut pařit na pařáčku.

to těsto má fakt hodně knedlíkovitou chuť a strukturu a vlastně je to dobré. Nevyšla mi náplň na poslední knedlíček a tak jsem tam vrazila kompotovanou meruňku a vůbec to nebylo marný.

maomaomom kitchen Bao Zi
    https://www.youtube.com/watch?v=V3FYCE5DHH4
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MRMNK: V Lipanský je mívají v úterý, kdy tam zavážejí bylinky. Koncem týdne už nebývaj.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: ty jsem tuším potkala i v malešicích, u viet/thajců určitě. Hledej krabičku v mrazáku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam