• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: tisicere diky ! .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Land of plenty v pdf

0393051773-SoftArchive.netSichuanCooking.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xueAWYPv/0393051773-softarchive-netsichuancooking-pdf
    KALTY
    KALTY --- ---
    Přesně. Zázvor a jiné napodobeniny do Thai nepatří :-)
    SULTANKR
    SULTANKR --- ---
    E42: jinak vše koupíš buď v Malešicích/Sapě nebo Francouzská 65 nebo ta Hol. tržnice, ale tam se obávám že nemívají uplně vždy bylinky. Galngal/trávu můžeš klidně zmrazit, s tím, že když je vytáhneš z mrazáku, tak hned použít a znovu nemrazit!!
    Kafírové listy mají jen v Francouzské 65 mražené, v tržnicích koupíš max limetové a to je hodně slabej odvar. Kafírové nejsou tak špičaté a často jsou spojené konci k sobě a výrazně víc voní, určitě je snadno rozlišíš až je uvidíš. Někdy se chybně nazývají kafírové...
    SULTANKR
    SULTANKR --- ---
    E42: správně je to čistý kuřecí vývar, uvařený bez koření a zeleniny, do scezeného vývaru přidáš kafírové listy(limetové moc chuti nedodají), citrónovou trávu kterou tupou stranou nože trochu rozbiješ aby lépe vypustila chuť a nakrájíš na dlouhé kousky, nejí se totiž, galangal na tenká kolečka(taky se nejí), citrónovou a limetovou štávu, nepodceňuj kombinaci limet a citrónů, každý voní a chutná jinak, tom yum pastu(nevzpomenu si teď na název mé oblíbené, nejsem si jist zda je od Cock brand...), třinovej nebo palmovej cukr, fish sos a provařit 15-20min max, těsně před koncem dodej koksové mléko a dochuť ještě, mléko ji dost zjemní. Polévka by měla být výrazná, sladko-kyselá. Žampiony/hlíva ústřičná/hed fang houby...jen nech přejít varem, do misky si dej uvařené nudle(pokud chčes, používají se sklněné, tzn. z mungo fazolek, ty tenounké průhledné), rajčata na kostičky nebo cherry raj., přesekaný koriandr/mui thao, na velmi jemné nudličky nasekanou cibulku/šalotku.
    Vychytat chuť si musíš sám ;)!
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    zkoušel jste někdo vařit Yam Pot? Vypadá luxusně, tak jenom jestli máte někdo radu, na co si dát pozor

LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    GULDUR: Pravda, ja limetkove listy vlastne cpu skoro do vseho. Mam tu takovou krasnou nekonecnou mrazenou krabici :)
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    a citrónovku určitě jak do polévek, tak i do kari..docela se s ní dá i zamaskovat když člověk nemá limetkové listy, myslím v tom chuťovém spektru, vizuálně samozřejmě nikoliv...
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    LADY_CANDAR: obecně se mi osvědčilo u veškerý thajský kuchyně začít se základem zázvor, chilli a cibule hodně na jemno. I když všechno tohle obsahujou všechny ty pasty, většinou pak s tímhle základem není potřeba nic moc dokořeňovat, maximálně rybí omáčka ocet a bylinky...pak se to buď zaleje vývarem nebo pure kokos mlíkem (většinou dám skoro celou litrovou krabici, nebo aspoň 2/3 s tím, že pak třetinu vypiju při vaření :))
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    E42: No, tak pul sklenicky na mensi hrnec (tak litr?). Ale je pravda, ze ja to vlastne vzdycky nejak dokyseluju - budto tam davam ocet (do te cire) nebo limetku/citron (do kremove).
    E42
    E42 --- ---
    LADY_CANDAR: Tjo překvapuje mě, že tam nedáváš lemongrass. Její chuť mi vtom chyběla ze všeho nejvíc. Dělal jsem to fakt maximálně jednoduše, k pastě s vodou jsem vlastně jen přidal krevety, žampiony a rajčata. Nebylo to špatný, ale vůbec ne kyselý.
    Kolik pasty vlastně dáváš? Na sklenici jsou nějaký divný instrukce, tak jsem nakonec od oka použil půlku na dvě velký porce.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    E42: Popravde, ja varim tak nejak od oka XD Ale vetsinou je to pasta, vyvar, krevetky, kousek kurete, mrkev, cesnek (a drobnosti na prichucovani jako tmavy ocet, rybi omacka, sojovka, chilli) na cirou tom yum a nebo bez octa, ale s kokosovym mlekem na tu kremovou verzi. Kdyztak az ji budu priste delat, zkusim si to napsat.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    v tech nazvech se uplne nevyznam, mas pravdu .)
    E42
    E42 --- ---
    MRMNK: S kokosovým mlíkem je to Tom Kha, ne? Každopádně dík!
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    E42: my z ni delame standardne rychlou polivku kdyz se nikomu nechce varit - do hrnce cibuli,zazvor, cesnek, rychle osmahnu, pridam mrkev, zaliju vodou, pridam pastu, rybi omacku, suseny kokos, chvilku povarim, pridam koriandr, par kapek sojovky, citron, nudle a je to
    upozornuju ze tohle je jen rychlo recept, na poradnou tom yum polivku bychom sli jinak, s kokosovym mlikem a tak, ale furt je to dost dobry i takhle .)
    E42
    E42 --- ---
    LADY_CANDAR: Máš nějaký oblíbený recept na vaření z ní? Konečně jsem z ní včera něco uklohnil, ale moc se nezdařilo. Hlavní problém byl určitě v tom, že jsem nepřidal lemongrass, ale určitě jsem udělal i další chyby. Dik za tipy!
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    MOIRAIN: kupuju v prazsky trznici.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    asi se to řešilo mnohokrát, kde v Praze koupit perillu, aby to nebylo až v Sapě, nebo Malešicích?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    o vikendu jsem se stavoval v Crazy Wok na rohu Spaleny-Lazarsky, nedelejte tu stejnou chybu, koncept docela dobrej (vyber z nudli, priloh a omacek ktere si clovek muze nechat nakombinovat jak chce) ale jidlo fakt spatny, ochutnaval jsem s teriaki omackou a s thajskou omackou (kokos, kari) ale nemelo to zadnou chut, bez vyrazu
    navic to dobili tim ze nudle byly nakrajeny na kratky kousky aby se daly jist vidlickou a tim padem hulkama to jde hur
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    MRMNK: jj, mrknu na to, určitě to budu pár prvních vaření ladit, díky.

Jinak kdyby to někoho zajímalo, tak jsem tu mušlovou polévku nakonec vygooglil..

THANH TRA VIỆT NAM
    http://thanhtravietnam.vn/vi-VN/News/giaitri/amthuc/2013/07/30613.aspx
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    GULDUR: horak je rozhodne dobra investice, maximalni teplota je dulezita :)
    na nastence jsu kdyztak tipy jak wok "zajet" .. ale pocitej ze to stejne bude chtit nejaky cas nez bude uplne neprilnavy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam